Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nic, będą majątkiem firmować holding a po trochu wyprowadzi się z nich majątek. Pamiętaj że najcenniejsza w tym rozdaniu jest ziemia. Produkcja wcale się nie liczy.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał:

Nic, będą majątkiem firmować holding a po trochu wyprowadzi się z nich majątek. Pamiętaj że najcenniejsza w tym rozdaniu jest ziemia. Produkcja wcale się nie liczy.

kombinat ma dobre związki za***ią ich 

Opublikowano

Gdyby cofnąć się do 1997 roku, to nic nie zdrożało, ani fasolka, ani bób, zdrożało za to paliwo, środki, maszyny, woda, pracownicy. W tamtych czasach uprawa bobu była bardzo opłacalna - kilogram nasion kosztował 5 zł, paliwo 1,80, pracownikom płaciłem 3,50 za godzinę; pierwszy bób sprzedawałem za 14 zł/kg, kończyłem sprzedaż na 10 zł, wtedy zaczynali sprzedawać ci, co uprawiali bez agrowłókniny.

Dziś nasiona kosztują 25 zł, paliwo 6 zł, a bób 4 zł. Ja zaczynałem od 3,70 ha, i z tego postawiłem dom, halę, kupiłem maszyny, wychowałem dzieci; dziś muszę mieć 20 ha żeby przeżyć, bo dziś żeby osiągnąć ten sam dochód z hektara trzeba powiększać areał ośmiokrotnie. Trzeba więcej pracy, więcej maszyn, więcej pracowników. Pracujemy po 16/18 godzin przez siedem dni w tygodniu - nie ma kiedy odpocząć, nie ma kiedy pójść do kościoła. Wprzęgliśmy się w kierat a nie możemy z tego zrezygnować, bo przecież każdy ma rodzinę, kredyty.

• Thanks 1
Opublikowano

dobra koniec dyskusji bo nie widziałeś filmu 

15 minut temu, racyl napisał:

Gdyby cofnąć się do 1997 roku, to nic nie zdrożało, ani fasolka, ani bób, zdrożało za to paliwo, środki, maszyny, woda, pracownicy. W tamtych czasach uprawa bobu była bardzo opłacalna - kilogram nasion kosztował 5 zł, paliwo 1,80, pracownikom płaciłem 3,50 za godzinę; pierwszy bób sprzedawałem za 14 zł/kg, kończyłem sprzedaż na 10 zł, wtedy zaczynali sprzedawać ci, co uprawiali bez agrowłókniny.

marzy ci się komuna ? 

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

dobra koniec dyskusji bo nie widziałeś filmu 

marzy ci się komuna ? 

znowu za dużo wypiłeś i lata ci się mylą 😄

Opublikowano

No i proszę Kaczyński po raz kolejny zrobił z polityków pisu durni. Przyznał, że jest Pegazus. Powinien powiedzieć, że był. Ale przyznał. A ci durnie dwoili się i troili mówiąc o jakichś konsolach z komunii itd.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, mirro napisał:

Dobrze przygotowana akcja. A ja się durny zastanawiałem czemu przywódca Kazachstanu w trybie alarmowym schował "duchowego ojca narodu". 

Ciekawe tylko że nie było przecieków. Czyżby ktoś wolał oddać Kazachstan niż Ukrainę?

a możę woleli oddać kazachstan rosji nim by go chiny przejeły ?  a co ma ukraina poza czarnoziemami , chyba żę coś ma w ziemi ale nieujawnionego .  Praktycznie kazachstan ma wszystko co potrzebne jest chinom , nawet ostatnie zapowiedzi chin o budowie 150 elektrowni atomowych to kazachstan jest najwiekszym producentem uranu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

a możę woleli oddać kazachstan rosji nim by go chiny przejeły ? 

Przejąć nie przejmą bo tam kosmodrom a Rosja może zająć Kazachstan metodą wzmocnienia ochrony kosmodromu.😂

https://wiadomosci.wp.pl/kaczynski-o-uzyciu-pegasusa-afera-z-niczego-6723725772917728a

"Żaden Pegasus, żadne służby, żadne jakieś tajnie pozyskane informacje nie odgrywały w kampanii wyborczej w roku 2019 jakiejkolwiek roli - zapewnił. - Przegrali, bo przegrali, nie powinni dziś szukać takich usprawiedliwień. Te wszystkie opowieści pana Brejzy są puste, nic takiego nie miało miejsca - ocenił. Prezes PiS stwierdził, że inwigilacja urządzeń senatora mogła mieć związek z rzekomym działaniem grupy hejterskiej w inowrocławskim ratuszu."

A to były dwa Pegazusy kupione? Jeden dla hejterów w Inowrocławiu a drugi dla CBA.😂 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v