Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jarecki napisał:

realnego , o mam w razie ataku rosji na ukraine to Nato wysadzi nord stream , przynajmiewj tak zapowiada szef NATO 

Bez sensu wysadzać. Zajmą i zakręcą.

Jak nic galan chce do sejmu z ramienia nowego ugrupowania...

Opublikowano

W skromnej asyście lokalnych polityków i publicznej TV obwodnicę w swym rodzinnym mieście otworzył marszałek J. Stawiarski (PiS). We wtorek ta sama droga, po której już pędzą kierowcy, zostanie zamknięta, by mogła być ponownie otwarta przez czołowych polityków prawicy.

Zdjęcie
  • Haha 3
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

a ja chyba ten strajk górników bym popierał  , z tego co napisał Roman to zarobki są niskie wsród górników dołowych ,cena węgla dla energetyki spadła do 247 zł wgrudniu a dla elektrociepłowni jest chyba 340 zł i na eksport pewnie też jedzie w cenie nie wyższej jak dla elektrocieplowni  a węgiel dla zwykłego konsumenta jest ograniczany a dałby lepszy zarobek kopalniom .

pamiętaj ze to jedna spółka ... bo po za tej wszyscy są na plusie masz ppg ci teraz strajkują .... weglo koks jsw gdzie ja pracuje i katowicki holding i Tauron wydobycie ... bogdanka jeszcze 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym chleb i tekst „BIEDA ZA TUSKA w 2015 r. płaca minimalna wynosiła 1.750 Cena chleba 1,59 zł. Taka pensja wystarczała na 1100 bochenków. PISOWSKI DOBROBYT w 2022 r. płaca minimalna wynosi 3.010 zł. Cena chleba 4,49 zł. Ta pensja wystarczałaby na 670 bochenków.”

W 2015 roku za kilogramowy bochenek chleba (mieszanego, zwykłego lub pszenno-żytniego) trzeba było zapłacić 3,98 zł. W 2016 roku było to 3,96 zł (spadek o 0,5 proc.).

memy PO  w rządach peło stać cię było 

437,

dobrze jest napisane bieda za tuska 😂  na pierwszym obrazku

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Nie trzeba żadnych wklejanek wystarczy jak ktoś chodził regunarnie np do biedronki to wie że poniżej 2zł kosztował najzwyklejszy, najtańszy  chcleb a teraz niech znajdzie taki sam za 2zł

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Ten sam chleb z te samej piekarni ?, jasne 🤣 18gr zdrożał przez 7 lat 🤣

Przestań się tą czcionką wydurniać.

To ty napisałeś. W artykule masz ceny z różnych lat. 2,89 to cena u mnie. Pół roku temu było 2,58, a z rok wcześniej 2,29.

Chciałem Ci tylko pokazać coś o czym dobrze wiesz, że podanie cen w mamie bez odniesienia do źródła jest bez sensu.

Dziś też możemy na jednym biegunie ustawić jakąś paszę objętościową zwaną chlebem za 1,89 ( strzelam bo nie znam cen marketowych) a na drugim biegunie chleb na zakwasie z pokrzywą czy liściem chrzanu po 10 czy 15zł za kg.

Opublikowano

a skąd Racyl wiesz ile kosztuje chleb w biedronce jak tam niechodzisz  ?            daj spokój Roman te nie które piekarnie rodzinne pieką gorszy chleb niż ten z biedronki a po drugie to zobacz kto wstawia pieczywo do biedronki to lokalne piekarnie .

• Like 1
Opublikowano

no to chcesz porównywać chleb ze swojego miasta z moim ? 😂 bądźmy poważni porównujmy ten sam produkt a nie jeden kupiony w jednym sklepie z tym w drugim

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

daj spokój Roman te nie które piekarnie rodzinne pieką gorszy chleb niż ten z biedronki a po drugie to zobacz kto wstawia pieczywo do biedronki to lokalne piekarnie .

morze tak ale u mnie biedronka ma chleb ala kostka siana mi wozi prosto do domu prawdziwy chleb na zakwasie 

Opublikowano

To mema stworzyłeś na podstawie tego samego bochenka z tej samej piekarni w Twoim grajdole, tak??? To było to umieścić pod pismem obrazkowym

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

no to chcesz porównywać chleb ze swojego miasta z moim ? 😂 bądźmy poważni porównujmy ten sam produkt a nie jeden kupiony w jednym sklepie z tym w drugim

to węz ciulu moje co są średnią krajową 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Przestań się tą czcionką wydurniać.

To ty napisałeś. W artykule masz ceny z różnych lat. 2,89 to cena u mnie. Pół roku temu było 2,58, a z rok wcześniej 2,29.

ten co teraz płacę 3,20zł już po 2015 kosztował 2,30 a wcześniej był tańszy. skok 1zł jest w ciągu rządów pis tak czy inaczej

2 minuty temu, Roman176 napisał:

to węz ciulu moje co są średnią krajową 

ktoś będzie latał i szukał średniej, wystarczy przywiązanie do jednej marki i dokładnie widać ile zdrożało

Opublikowano

jeden kwartał i spółka ma 9,6mld 

9,6 mld złotych tyle w III kwartale 2021 roku zarobiły spółki skarbu państwa, w skład których wchodzi  Jastrzębska Spółka Węglowa.   i co wy na to 

Opublikowano

Racyl malina w 2014r 4,8zł, w 2021 19zł.

Pszenica 500, dziś 1350

Porzeczka czarna w 2014 0,4zł, 2021 4,2zł

Opublikowano

po 500zł to pszenicy nie było no chyba że w żniwa 😁

tamte koszty a te dzisiejsze to nie ma porównania a po za tym porównuje takie max piki które już się nie powtórzą jak ta malina. porzeczka to zawsze się mówiła że raz na kilka lat się zarobi. od ostatniej ceny porzeczki to swoją drogą dość sporo lat minęło

porzeczka taka droga była ostatnio ?

Opublikowano

Ja najdrożej po 4,2, kto się wstrzymał i 5 zł przerzucił.

Rok wcześniej 3,5, dwa lata wstecz chyba 1,5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v