Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

ja cały czas pisze o gospodarstwach do 20 ha , teraz są dzieki internetowi doskonałe warunki do sprzedaży detalicznej np . warzyw i owoców  warunkiem jest stała cena i dobry produkt , na forum jest Chłoporobotnik który sobie troche tak dorabia hoduje króliki ; kurki; i kurczaki na sprzedaż . pewnie na towary które mają krutką date trwałosci  bedzie gorzej ale tez sie da.

I co? Wyobrażasz sobie sprzedaż ziemniaka, marchwi przez internet? Kurier ile pochłonie? Zapakujesz ładną sortowaną dojedzie kostka dla królika. Z ziemniaka po drodze słodki batat- tu najwyżej cenę się podniesie.

Jaja od razu w kogel mogel.

Można zabezpieczyć? - No można, ale klient zapłaci dodatkowo?

Itd...

Ja tego nie widzę i już.

Opublikowano

nie kurierem , ale odbiór osobisty lub raz w tygodniu dowóz do klienta ,zresztą Wejdz sobie na olx , mój ryneczek i odległość do 15 km od swojej miejscowosci i jest sporo produktów tylko wiekszość nie nadaje się do spożycia i dlatego trzeba zadbać o jakość a klient będzie no i oczywiscie stała cena a nie ,, marchewka po 4 zł bo po tyle w pobliskim markecie ''   tak usłyszałem niedawno 

Opublikowano

to i tak są zakupy już po części hurtowe. nikt z 15kg ziemniaków czy z 2-3-4 kilogramami marchwi nie będzie jeździł bo to strata czasu

minimum jakieś musi być. np ktoś chcę 30kg ziemniaka to jest drugi koniec miasta, mówię 10zł dowóz a ten już mu nie pasuje.

ludziom to sie wydaje że ktoś na wodzie będzie jeździł a oni co tydzień albo dwa braliby po 15kg ziemniaka

Opublikowano

Ani gospodarz nie będzie jeździł ani klient specjalnie jechał nie będzie.

To że na olx wisi ogłoszenie o niczym nie świadczy.

Opublikowano

Łatwo Ci pisać bo ni masz z tym styczności. owszem coś tam się sprzeda, u mnie np sprzedawałem i po 970kg ziemniaka w ten sposób ale to 6godzin jeżdzenia po mieście i odwiedzenie 15 miejsc

a cena nie taka jak w sklepach tylko z olx i musowo coś brać na paliwo bo się towar przejeździ już nie mówiąc o marnowaniu czasu

Opublikowano

a jednak troche mam i to w gorszej gałezi jak handel miesem gdzie trzeba sprzedac bo towar sie szybko psuje 

2 minuty temu, Agrest napisał:

a i dlatego napisałem że wiekszość z tych produktów z olx nie nadaje się do spożycia , najpierw trzeba sobie marke wyrobić

Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, racyl napisał:

a realnie, ile

12% na chwilę obecną, bez prądu co zdrożeje do maja.

Jprd. To ile tego jeszcze masz po wschodniej stronie południka iż tak ostrożnie liczysz? Potrzebuję jeszcze do maja jakieś 12 tys. na EE i około 15 - 17 na gaz na jednym punkcie. Chu wie jak to w marży zamknąć bo wychodzi że kłódką na wrotach. Ja kufa niewiele jak oni z tymi Dinami wyjdą ale to śmieszne już nie jest...

Mariusz2903 napisał:

https://www.money.pl/gospodarka/podwyzki-cen-pradu-i-gazu-ziobro-musimy-odrzucic-pakiet-klimatyczny-6722359351155552a.html

Tak jak bym siebie czytał z tym że jest jeden problem , nie można już się wycofać z pakietu klimatycznego , ja o tym wiem ale Ziobro chyba nie .

To nic nie da. Jeżeli LNG się zaczęło opłacać to Putin przeszarżował...

jarecki napisał:

a jednak troche mam i to w gorszej gałezi jak handel miesem gdzie trzeba sprzedac bo towar sie szybko psuje 

2 minuty temu, Agrest napisał:

a i dlatego napisałem że wiekszość z tych produktów z olx nie nadaje się do spożycia , najpierw trzeba sobie marke wyrobić

Handel w internecie ma sens kurierem lub z własnym odbiorem. W mieście jak masz się bujać po Biedronkach to zamawiasz sobie cyklistę i nie wyciągając auta masz furę zakupów pod drzwiami, bez stania w korkach. Na wór z ziemniakami to też ma szansę zadziałać ale prędzej kurierowi będzie pasowało za tydzień albo nagle natręt nie dość że wepchnie dwa worki to zacznie dzwonić co tydzień.

Opublikowano
31 minut temu, jarecki napisał:

to też zależy od wielkości zamówienia bo jak ktoś chciałby żebyś mu wiózł towar za 15zł i trasport gratis to się nie oszukujmy że coś na tym zarobimy

A w dodatku są tacy idioci co im się wydaje że ty najlepiej jakbyś do nich przyjechał jak oni skończą pracę po 16 gdzie korków się nie uniknie a tym samym większy koszt

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

Ukraińcy co iście "wschodnia mentalność"gdzie bat albo szpan mają władzę i Zielińskiego rozsądek jest tam co najmniej nierozsądnym pomysłem na władzę.

tam bez bata niczego sensownie nie zbuduje jeszcze co najmniej przez pokolenie i wszelkie próby cywilizowania relacji gospodarczo społecznych są z góry skazane na porażkę w starciu z naturalną podatnością owych "kultur wschodnich" na oligarchizację tych sfer. Rosja jest kulturowo podobna i Putin doskonale to wie. Na zachodzie byłby przykładnym demokratą no w Rosji nie miałby jako taki szans. Jego "propozycja" w postaci obecnych wojsk na ukraińskiej granicy przez wielu Ukraińców jest postrzegana jako atrakcyjna bo czegoś co znają i w czym czują się  - nazwę - swojsko. tylko wstydzą się do tego przyznać i tylko dla tego jeszcze Zielińskiego ktokolwiek tam słucha ale z corazmniejszym przekonaniem.
Gdyby unia z pozycji siły zaproponowała Upainie członkostwo jeszcze za "jużcienki" to ani Krymu by Im nikt zajumał bo by sami jak lwy obronili ani.... o np bez jednego strzału floty podwodnej by nie oddali w iście groteskowy sposób wystarczyło tylko wysłać tam unijnych policjantów pod pretekstem obronny unijnych inwestycji a mieli byśmy już unię pod Morze Azowskie bo Oni... o! niedawno było na temacie - jak Minionki; im pan ich podlejszy tym bardziej szanują

Ukrainę budują pojeby Ukraińscy tradycjonaliści wielbią Banderę i jest ich ostatnio coraz więcej wierzą w wielką Ukrainę . W Kijowie był wielki marsz ku chwale Bandery .

Opublikowano

w waszych i ministra wspanialych planach jest tylko jeden slaby punkt- jak namowic klientow na zakupy u was.........ja sie takim handlem  trudnie od lat 30 [samodzielnie,wczesniej rodzice] i jest coraz gorzej..

ludzie jada do stonki czy hurtowni i kupuja wszystko w jednym miejscu, zakonserwowane, zaprawione,opryskane-moze lezec i sie nie zepsuje, ja musze ludziom mowic ze to niepryskane i trzeba szybko zjesc bo sie zepsuje, kto specjalnie przyjedzie po 15 kg ziemniakow jak po drodze moze sobie kupic kg i wsadzic do szafki albo od razu ugotowac.

do tego zawisc ludzka-ja wiecej sprzedam po obcych wioskach niz w swojej, sami juz nic nie produkuja wiec innemu nie dadza zarobic..gdybym ziemniaki sprzedal tylko  u siebie we wsi toby zamarzly w stodole.......

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

w waszych i ministra wspanialych planach jest tylko jeden slaby punkt-

Już dawno mówiłem że ten słaby punkt to sam Minister. 😂Gdyby miał jakiekolwiek pojęcie o tym jak zmieniają się zwyczaje zakupowe w Narodzie, to by nie pieprzył takich głupot .

Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał:

do tego zawisc ludzka

znaczy dalej mnie zawistni?

Opublikowano
16 minut temu, jacus napisał:

w waszych i ministra wspanialych planach jest tylko jeden slaby punkt- jak namowic klientow na zakupy u was.........ja sie takim handlem  trudnie od lat 30 [samodzielnie,wczesniej rodzice] i jest coraz gorzej..

ludzie jada do stonki czy hurtowni i kupuja wszystko w jednym miejscu, zakonserwowane, zaprawione,opryskane-moze lezec i sie nie zepsuje, ja musze ludziom mowic ze to niepryskane i trzeba szybko zjesc bo sie zepsuje, kto specjalnie przyjedzie po 15 kg ziemniakow jak po drodze moze sobie kupic kg i wsadzic do szafki albo od razu ugotowac.

do tego zawisc ludzka-ja wiecej sprzedam po obcych wioskach niz w swojej, sami juz nic nie produkuja wiec innemu nie dadza zarobic..gdybym ziemniaki sprzedal tylko  u siebie we wsi toby zamarzly w stodole.......

o jeżdżeniu po za miasto po zakupy to można zapomnieć, ludzie lubią wszystko mieć podręką jak swoje kochane biedronki, stokrotki czy lidelki. zdarzają się tacy ale to wyjątek

to jest dokładnie to o czym mówie że tych sklepów ciągle przybywa to jak może być łatwiej ci sprzedawać

Opublikowano

no ale zapewne sami, jak kupujecie, to jedynie w małych sklepikach i na lokalnych rynkach?

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

no ale zapewne sami, jak kupujecie, to jedynie w małych sklepikach i na lokalnych rynkach?

Ooooo przepraszm. Dzisiaj kupiłem od sąsiada worek kartofli. Bo te co mi dał na jesieni zapomniałem wstawić ze skrzyniopaletą do ciepłego i przemarzły. 😂

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

Ja unikam tego typu przybytków jak stonka srydle itp. 🤨

1 minutę temu, galan99 napisał:

Biedronka czy Lidl - ma promocje do tego a ludzie lecą jak muchy do lepu a przy okazji coś jeszcze kupią .

A później ryczą po internetach że to rolnicy ich trują ale nie dociera do nich że oni sami na właśne życzenie się trują. 

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

co można kupić to się kupuje ale już bez przesady nie kupię tam jabłek, ziemniaków, kapusty itp

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Rolnikowi będzie co raz trudniej sprzedać produkty

a po co komu rolniki?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v