Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

Nowoczesność współczesnej gospodarki polega na coraz węższej specjalizacji i albo jesteś rolnikiem albo handlowcem albo przetwórcą bo wszystkim na raz to zawsze partaczem wszak niczego profesjonalnie ani masz czas ani doświadczenie....

a chyba w rolnictwie to zmierza do tego żeby te funkcje połączyć , jest zbyt duże rozdrobnienie godpodarstw .

Opublikowano (edytowane)

VViem! ;)

1 godzinę temu, racyl napisał:

no dobra jestem rolnikiem, w jakim stopniu PIS pomógł mi w zbycie moich wyrobów ?

pisiory też chcą jeść i tyle tylko że sami kupują a niebawem spodziewajmy się że i to uznają za szczególną zasługę bo tak na prawdę po za zmienianiem chleba w  ... (znaczy bycia klientem przy kasie tylkobroń Boże wnikać za co, skąd mają )co oni tak na prawdę potrafią za co warto było by jakoś szczególnie zapłacić czy choćby uszanować?

uznawanie za sukces obronę granicy białoruskiej karabinami przeciwko nieuzbrojonym cywilom jest nadto wyrazistym przykładem szpanowania typu przechwałek zomowca co tak przywalił aspołecznemu elementowi aż mu się kredki z tornistra wysypały

bliżej Polsce kulturowo do wschodu niż zachodu się robi stąd i PiS i takie Rydzyki i podobne....oj długo by...

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

wiesz to chodziło o zapewnienie nowych miejsc do handlowania i za darmo a nie tym co tam stoją od lat i płacą pieniądze

no i przede wszystkim o realność pomysłów co one mogą pomóc, czy pomoc babci koperkowej jest w stanie coś zmienić w polskim rolnictwie w gałęzi produkującej warzywa, owoce 😄

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jarecki napisał:

a chyba w rolnictwie to zmierza do tego żeby te funkcje połączyć , jest zbyt duże rozdrobnienie godpodarstw .

no i mądre to? by rolnik produkował pakował/konfekcjonował (pewnie ręcznie bo ile kosztuje i jak zbędnie wydajna jest linia pakująca na jednego rolnika) no i jeszcze w wolny=h chwilach wystawał po ryneczku w jakimś pobliskim pierdziszewie

co podniosło ceny np zbóż w tym roku? handel bezpośredni czy hurtowy międzynarodowy a wręcz międzykontynentalny? polski rolnik ma w takim np Chenzen wystawać po ulicach ze swoją pszenicą? to jeszcze Antonowa musi...

pj debile debile a w okół oj ile takich ile.... i to jeszcze w rządach

to się nie może dobrze skończyć:(

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

gospodarstwa wielko towarowe są potrzebne i one mają na tyle dużą skale produkcji żę sobie poradzą , ale jest też wiele małych .  Sasiadka ma troche kurek i sprzedaje nadwyżke jajek gosciowi co ma zieleniak w warszawie płacił jej po 70-80 gr a brał w stolicy po 1,5 zł [ rozumiem ma koszty ]  . wziąwszy pod uwage  koszt produkcji jajka okolo 50gr to na jajku zarabiała srednio 25 gr , ale jak by poszla na rynek i sprzedałapo 1zł to by miała o 100 % wiekszy zysk 

Opublikowano (edytowane)

to już nie chodzi o marżę ile kto ma tylko po prostu o zbyt np taki jak mają mleczarze na mleko. jest zbyt to i żywność się nie marnuje

o dziwo w marketach nie ujrzysz zagranicznego mleka 😂 można, można

realna pomoc to nie komuś kto ma 20 kurek tylko musza być wprowadzone jakieś progi od których rolnicy mają problem ze zbytem

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, racyl napisał:

ma 20 kurek

czekaj czasu to jak świnki małostadne skasowali reżimami sanitarnymi bo ASF tak i na kurki jakie "H1F1 "zaszachują
oni tam w pierdzistolniach urzędniczych mają czas i wszystko potrafią spier... tylko cierpliwości i na kurki przydomowe już oni coś tam też wymyślą :P

a swoją drogą to produkcja drobnotowarowa z natury rzeczy w dobie automatyzacji i mechanizacji nie może mieć ekonomicznego sensu i nie ekonomia decyduje o jednak istnieniu najczęściej z czysto hobbystycznych powodów i dorabianie prawno ekonomicznych instrumentów jest domeną iście wielkiego debila i to u władzy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak dla mnie to już nie wprowadzanie nowych wymogów/przeszkód/ ustawach od 2015 byłoby już pomocą.

Gdyby np takich Biedronek, lidlów itp nie przybywało corocznie to można byłoby powiedź o pomocy i obronie a tak to jest bardziej utrudnianie

Czy np ludzie nie mieli dostępu do biedronek w 2015 r że musiało jeszcze więcej ich powstać

Opublikowano
racyl napisał:

wiesz to chodziło o zapewnienie nowych miejsc do handlowania i za darmo a nie tym co tam stoją od lat i płacą pieniądze

no i przede wszystkim o realność pomysłów co one mogą pomóc, czy pomoc babci koperkowej jest w stanie coś zmienić w polskim rolnictwie w gałęzi produkującej warzywa, owoce 😄

A no to nie zamykałem choć taki rolnik drobny niema zakazu sprzedać sto ton na rynku to może i pokombinować...

*zakumałem

Opublikowano

@Agrest no to już wiadomo jak będą wzrastały ceny mrożonek w nowym sezonie. Poszybują za***iście w górę bo aż 5-6%, tak że jak ktoś liczy na wzrost cen tego co wyprodukuje dla przetwórstwa, to lepiej niech się zastanowi.😂

• Like 1
Opublikowano

Nawet inflacji nie uwzględniają

Czy też samego kosztu energii na podtrzymanie temperatury

Opublikowano

Dotyczy Twojego asortymentu czy i wszelkich owoców?

Można powiedzieć że walczą z inflacją starą metodą - ograniczają cenę zakupu😁

Opublikowano
46 minut temu, racyl napisał:

Jak dla mnie to już nie wprowadzanie nowych wymogów/przeszkód/ ustawach od 2015 byłoby już pomocą.

Gdyby np takich Biedronek, lidlów itp nie przybywało corocznie to można byłoby powiedź o pomocy i obronie a tak to jest bardziej utrudnianie

Czy np ludzie nie mieli dostępu do biedronek w 2015 r że musiało jeszcze więcej ich powstać

to nie biedronka ma być konkurencją dla rolnika arolnik konkurencją dla biedronki . a dokładnie to wyjasnił w ubiegłym tygodniu w temacie cen trzody chlewnej .

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

to nie biedronka ma być konkurencją dla rolnika arolnik konkurencją dla biedronki

Więcej takich haseł i na pewno będzie lepiej.😂

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Więcej takich haseł i na pewno będzie lepiej.😂

ja cały czas pisze o gospodarstwach do 20 ha , teraz są dzieki internetowi doskonałe warunki do sprzedaży detalicznej np . warzyw i owoców  warunkiem jest stała cena i dobry produkt , na forum jest Chłoporobotnik który sobie troche tak dorabia hoduje króliki ; kurki; i kurczaki na sprzedaż . pewnie na towary które mają krutką date trwałosci  bedzie gorzej ale tez sie da.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v