Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, skywalker89 napisał:

nadzieja chyba tylko w Putinie.. 

No jak by wjechał do Polski w obronie koń stytucyii i jeszcze wolniejszych sądów to by ceny wyj.....ły w kosmos .

Komagra wczoraj 2510 ,dziś 2400 netto 

Edytowane przez marijusz
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marijusz napisał:

No jak by wjechał do Polski w obronie koń stytucyii i jeszcze wolniejszych sądów to by ceny wyj.....ły w kosmos .

W Tychach taka cena czy w magazynach zewnętrznych?

Opublikowano
1 godzinę temu, marijusz napisał:

Chyba chcą ludzi zmobilizować żeby na drogi wyjść

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Andpol napisał:

To pewnie w ramach protestu !

Ja też tak zrobię tylko na mniejszą skalę (garść wysypię w urzędzie gminy)😭

23 godziny temu, Jk1976 napisał:

Chyba chcą ludzi zmobilizować żeby na drogi wyjść

Ja tam do końca wojny będę cierpiał (pewnie ze 100k i ja się dołożę)

Kukurydza po 700 stów mi wyszła i też w plecy.

Na skupie do Ukraińca mówię czy ma coś do handlu? Odpowiedział niet,ropa ta sama cena co u nas.Ja mówię że on na ropie z Polski jeździ,a on mi na to że z Litwy

(ale to też chyba z Polski)

23 godziny temu, karol19920 napisał:

W Tychach taka cena czy w magazynach zewnętrznych?

Nie -w magazynie na Mazurach

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
8 godzin temu, marijusz napisał:

2400, to chyba jakieś żarty, sąsiad w żniwa wziął pod koniec 3200+VAT. Trzymam i ja, ale będzie to chyba porażka dekady.

Opublikowano

W tamtym tygodniu podpisałem z ADM Szamotuły auto rzepaku po 2755 zł netto + dopłaty za jakość,  dzisiaj odbierali. Kierowca mi mówił, że zawaleni jesteśmy rzepakiem ukraińskim,  na początku  magazynowano go w osobnych magazynach, teraz już nikt na to nie patrzy, jeszcze kilka ciekawych rzeczy mówił,  choć wszyscy tego się domyślamy.....Więc na rzepak ceny moim zdaniem raczej nie będzie,  zostało mi jeszcze ok 35 ton

Opublikowano

Czyli moje 3300 w żniwa źle nie wyglada? A wielu się ze mnie śmiało 

3 godziny temu, marek1977 napisał:

Wożniak Kleczew ,już jest cena z maja tylko z taką różnicą że trzeba dostarczyć 2 tony😀.

Oni zasypani kuku. Wczoraj jechałem to z 30 ciężarówek w kolejce 

Opublikowano
2 godziny temu, Papkin napisał:

Ile na kasę czekałeś?

Ponad miesiąc.po terminie i wyplacali w ratach😅

4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Sam już nie wiem co robić. Dziś taniej niż wczoraj ponoć, 🤦‍♂️

A już miałem z nimi handel zacząć, długo ściągali z kasą jak się tłumaczyli?

Że im też nie placą🤣

Jedyne +sy to ten załadunek bo z każdej dziury wyciągnie i to że gdzie chcesz to auto waży .

• Thanks 1
Opublikowano

Jutro minie tydzień jak sprzedałem po 2900 netto - 200 zł taniej niż mógłbym sprzedać w żniwa , ale patrząc na dzisiejszą cenę i to co poddajecie to myślę że i tak dobrze, bo dziś by już było 10 tys zł w plecy na samochodzie w ciągu tygodnia.

Pisałem w połowie  października że trzeba chyba sprzedawać bo nic nie drożeje tylko jest tendencja na spadki , to dostawałem odpowiedzi że jeszcze się żniwa dobrze nie skończyły , i na cenę trzeba poczekać do grudnia . @miwigos nadal liczysz na te 4 -4,5 tys czy obniżyłeś oczekiwania względem ceny?

Opublikowano

Ja powiem tak, w tym momencie pewne rzeczy mogą się wydawać mało wiarygodne, ale jakoś wydaje mi się że to wszystko jest sztucznie uspokajane, żeby teraz zdołować ceny. Pękam z pszenicą i chyba sprzedam 2auta po 1330netto u mnie, splace sobie jeden kredyt i zostanie jeszcze. 

Nie bardzo chce mi sie wierzyć, że niby zapchali się zbozem, kuku I rzepakiem żeby sprzedać to z marną przebitką. Jakby byli tak zasypani to mielibyśmy już cenę poniżej 2k. Myślę, że ten rzepak z ukrainy to wcale nie jest ukraiński tylko zachodnich kapitałów, a oni nie kręcą walków żeby zarobic 100-200zl na tonie, bo nie po to jest ta wojna. 

Jeśli ropa zacznie szaleć to i oleiste pójdą, były głosy że baryłka może spaść na 60$ ale były też głosy, że może wzrosnąć na 300$. Może najpierw 1 a później 2 opcja? Putin jest nieobliczalny, zachod tak samo jak przed wybuchem wojny był pewien jego gwarancji że nie będzie atakował i co zrobił? 

Ja tylko żałuję, że nie skusiłem się sprzedać po 3-3,2k netto z tego względu że miałbym kase, a nie bezużyteczny towar w razie eskalacji konfliktu na naszym wschodzie, bo mam 10km do słynnego już przewodowa, i do tej pory nie wierzyłem w takie rzeczy. A tu jeszcze niemieckie patrioty oddajemy ukraincom. Super. Może jak będzie odbicie bliżej 3k to sprzedam. 

• Like 2
Opublikowano

licze że rzepak na 3500 wskoczy , jak zima sroga lub putek rozpęta drugie piekło to i 4  tysie pekną

Opublikowano (edytowane)

chlopaki ja wam zazdroszczę optimistycznego podejścia !

Według danych Krajowej Administracji Skarbowej od 1 lipca do 30 września do Polski zaimportowano 692 tys. ton kukurydzy, czyli znacząco powyżej 17.5 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku. Aż 658 tys. ton stanowił ta z Ukrainy. Od wybuchu wojny do 30 września z Ukrainy wjechało łącznie aż 1,3 mln ton kukurydzy. Podobnie jest w wypadku rzepaku, tutaj też wiele go dostało się do nas oz naszych sąsiadów. Dane te udostępnił Mirosław Marciniak, niezależny analityk InfoGrain. Podał on, że według KAS, od 1 lipca do 30 września do naszego kraju zaimportowano 386 tys. ton rzepaku, czyli aż o 226 tys. ton więcej r/r. Aż 318 tys. ton stanowił rzepak ukraiński. W tym samym czasie Polska wyeksportowała tylko 95 tys. ton rzepaku, czyli dwukrotnie mniej rok do roku.

Ja jeśli chodzi o rzepak to raczej pesymista jestem

Edytowane przez marijusz
Opublikowano

W tamtym roku w tym okresie też byłem pesymista i sprzedalem po 3200netto a jak było później to wszyscy z tematu wiemy. Moim zdaniem dopóki jest wojna nie można być ani optymistą ani pesymistą, kto lubi hazard to ryzykuje.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v