Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tą chwile nie da się przewidzieć , ale około 2000-3500, napewno się nie myle

Opublikowano

Nie przasadzajmy , padać będzie tylko pytanie ile, rzepak sobie poradzi

Opublikowano
14 godzin temu, Mateusz19980916 napisał:

A próbował ktoś mrozic robaki ? U mnie teraz temperatura -9, jak by włączyć dmuchawe to by padły ? 

A to nie jest tak, że przy zbyt dużej różnicy temperatur może się coś zacząć wykraplać? Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, bo też zastanawiam się, czy przy obecnych warunkach, byłoby dobrze schłodzić rzepak w binie. Aktualnie -4 stopnie, ale prawie 90 % wilgotności.

Opublikowano
14 godzin temu, Mateusz19980916 napisał:

A próbował ktoś mrozic robaki ? U mnie teraz temperatura -9, jak by włączyć dmuchawe to by padły ? 

co najwyżej będą hibernować. Temperatura nie ubijesz robaków.

16 minut temu, Maniaks napisał:

A to nie jest tak, że przy zbyt dużej różnicy temperatur może się coś zacząć wykraplać? Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, bo też zastanawiam się, czy przy obecnych warunkach, byłoby dobrze schłodzić rzepak w binie. Aktualnie -4 stopnie, ale prawie 90 % wilgotności.

tak właśnie się stanie. Cała górna kopuła silosa będzie oblodzona. 

Opublikowano
14 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

@miwigos co z zimą? ;)

A co ma być czas pokaże , rzepak mocny , gruba szyjka, trzeba myśleć pozytywnie , gdybym miał wątpliwości to bym ubezpieczył od mrozu, jak wymarznie rzepak to i pewnie pszenica , oby nie

Rzepak nie wróci do ceny 1600 , a saletra do 1000, chyba że będzie denominacja, pytacie o cene po żniwach , najpierw trzeba sprzedać płody tegoroczne i te nie sprzedane zeszłoroczne, , a po żniwach to sobie głowy nie zawracam , bo i tak w żiwa nie sprzedaje , im niższa w żniwa tym więcej idzie zarobić , oczywiście w stosunku do żniw

Opublikowano
22 godziny temu, kibix napisał:

tak właśnie się stanie. Cała górna kopuła silosa będzie oblodzona. 

Ale to oczywiście zależy od temperatury ziarna? Gdzieś jak szukałem informacji, jak wentylować ziarno w BINach, to była mowa o różnicy temperatury miedzy ziarnem, a powietrzem nie większej niż 10-12*C, Generalnie to rzepak ciężej się schładza, niż taką kukurydzę na przykład. To chyba przez to, że tworzy bardziej zwartą masę i mało kanalików dla powietrza przez to jest.

Opublikowano

@MiRol "Cycków" takich ala szklana kula nie posiadam, a nic nie słyszałem o takich - żartem.  Odnośnie jakiegoś cynku lub informacji bo raczej o to chodziło to gdzie by nie zapytać nikt nic nie wie i nie jest w stanie określić poziomu cen ( to samo z paliwem jak i nawozami jak się zapytać to odpowiedź kupować bo drożeje lub braki będą, a potem spadki cenowe, wiadomo trzeba impuls dawać żeby interes się kręcił, co do płodów rolnych jest na odwrót sprzedawać bo tanieje i zaraz skup wstrzymamy - teraz jak widać aktualna prognoza).

Najbardziej prawdopodobne że cena do końca roku utrzyma się na poziomie 2500-2900 zł netto. 

Opublikowano

To lipa.. mieliśmy już we wrześniu załamanie ceny na 570e, odbiło na 670e.. I też były pierdolety że dużo rzepaku, że w Australii rekordy... To dlaczego odbił aż 100e? W najgorszym scenariuszu mam nadzieję, że cena wróci z 3 z przodu marzec-kwiecien, bo do marca bierzemy od ruska ropę? Ale z drugiej strony jak bedą raportować że mają zapasy i jest dużo nasiane to ceny nie będzie 😊 nadzieja chyba tylko w Putinie.. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v