Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, ENDURAK91 napisał:

Dzisiaj próbowałem kosić 15,3% wilgotność pow. hrubieszowski

Pszenica czy rzepak? 

2 godziny temu, Tigon napisał:

na giełdzie mocne spadki, chyba naoglądali się szoka i podobnych.

No każdy youtuber zadowolony prawie i chyba dlatego hehe

2 godziny temu, Tigon napisał:

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano

Wczoraj koszony rzepak. 7% wilgotności. Za suchy...

Plon średni wyszedl 3.3tony/hektar. Mały, lokalny skup na górnym Śląsku 3150 netto tona, ale udało się dogadać i przetrzymają rzepak do żniw kukurydzianych zamiast sprzedawać teraz. Mam tylko nadzieję, że do tego czasu cena odbije w górę.

Opublikowano

Rotex obniżka od dziś ponoć na 2900 brutto.

Jak rzepak ma ok 8 proc da się przechować bezpiecznie czy nie ?

W Hrubieszowie na bazie dawnego PKS plac został kupiony przez Pawlaka i Komorowskiego podobno mają stawiać tam silosy .

Opublikowano

Wy mówicie, że 7% za suchy ? To co powiecie na 4,5%? Juz nie mówię, że połupany jak siemie lniane i potrącają jako zanieczyszczenie to jaka jest strata na wadze.... Zastanawiam sie czy tego nie polac zraszaczem przed odwozem. 

Opublikowano
Damianek20 napisał:

W Hrubieszowie na bazie dawnego PKS plac został kupiony przez Pawlaka i Komorowskiego podobno mają stawiać tam silosy .

LHR też wczoraj namłocilem od 7.8% do 8.6% zależy od próby i też chce zsypać wszytko na razie wszytko na przyczepach stoi pod dachem i chce trochę schłodzić i za 2 dni bym zsypać a odmiana aganos i ok 4.5 t jest na pewno z ha 👌

Opublikowano

Bioagra Kluczbork wczoraj obniżka o 12 w południe bodaj 80 zł i druga o 24 o 120zł do zachwycającej kwoty 2905zł... ja wjechałem tuż przed 24, a kolejka na kilka godzin. Ciekawe czemu ten rzepak tak zapikował do dołu ? W tamtym roku w żniwa cena rosła. Coś się musiało zmienic na rynku, przewidywane mniejsze zapotrzebowanie do estry? Może coś ceny wzrosną, ale pewnie niewiele.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Damianek20 napisał:

Spokojne da się przechować.U nas ostro koszą ,ale nikt nie jedzie na skup, wszyscy jak jeden zwalają u siebie.

Edytowane przez marek1977
Opublikowano
1 godzinę temu, kubamako66 napisał:

LHR też wczoraj namłocilem od 7.8% do 8.6% zależy od próby i też chce zsypać wszytko na razie wszytko na przyczepach stoi pod dachem i chce trochę schłodzić i za 2 dni bym zsypać a odmiana aganos i ok 4.5 t jest na pewno z ha 👌

Ja może jutro zacznę a mam w kilku miejscowościach wokoło Hrubieszowa więc kilka dni zejdzie tylko te ceny słabe.

Ile w tym sezonie za koszenie biorą?

Opublikowano
Andpol napisał:

1 godzinę temu, kubamako66 napisał:

Ja może jutro zacznę a mam w kilku miejscowościach wokoło Hrubieszowa więc kilka dni zejdzie tylko te ceny słabe.

byłem w 3 skupach cena 3000 brutto i dziś może stanieć jeszcze coś straszą wilgotność z 3 próbek i 3 przyczep od 7.9 do 8.2 więc chyba wszytko zsypuje

Opublikowano
2 godziny temu, kubamako66 napisał:

Zależy jakie przyczepy, ale jak 6t+ to ja bym to zrzucał szybciej.. 

Opublikowano

Gdzie będziesz zsypywał? 

Opublikowano
Michall51 napisał:

Gdzie będziesz zsypywał? 

mam taki magazyn z drewnianą podłogą i tam by weszło z 22t rzepaku

• Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

Bioagra Kluczbork wczoraj obniżka o 12 w południe bodaj 80 zł i druga o 24 o 120zł do zachwycającej kwoty 2905zł... ja wjechałem tuż przed 24, a kolejka na kilka godzin. Ciekawe czemu ten rzepak tak zapikował do dołu ? W tamtym roku w żniwa cena rosła. Coś się musiało zmienic na rynku, przewidywane mniejsze zapotrzebowanie do estry? Może coś ceny wzrosną, ale pewnie niewiele.

czytałem że  w Niemczech mają obniżyć udział biopaliw w paliwie i już nic nie wiadomo

był taki rok że w żniwa drogo a potem je...ło do do dołu, ale czy teraz tak będzie

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Daj znać jak sypie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v