Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wicherek napisał:

Lepiej szykować magazyny na żniwa niż podpisywać durne kontrakty  ! w tym roku to tylko JEŁO)P może podpisać na własną zgubę  !

a co powiesz gdy podpiszą po 4tys za tone kontrakt a w żniwa dostaniesz 3tys ?

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

Rzepak podpisany na 4200 a tu giełdy odbijają na nowo do góry. Az chyba sobie odpalę browara za to wspaniałe posunięcie. 😁

Chyba już nie ma co śledzić cen skoro towar sprzedany. I tak od ceny ze żniw trochę zarobiłem. 

Ja w przyszłym roku nie będę podpisywał żadnych umów,podpiszesz i od razu jesteś złapany,będę sprzedawał bez umowy.

Opublikowano

3500 posrednik co sprzedaje do Kruszwicy i Szamotuł, Szamotuły 3680 na nowy zbiór

Opublikowano
33 minuty temu, popo73 napisał:

Ja w przyszłym roku nie będę podpisywał żadnych umów,podpiszesz i od razu jesteś złapany,będę sprzedawał bez umowy.

Ale to umowa sprzedaży a nie kontrakt na towar który dopiero zaczyna wiosenną wegetację. 

W następnym tygodniu ma pojechać i zapominam o temacie rzepaku. Przy dzisiejszej cenie myśle ze i tak swoje zarobiłem. Chytry dwa razy traci. Nie chciałem trzymać do czerwca i liczyć na 5-6tys. 

Opublikowano

Chodzi mi o to że podpisałem sprzedaż rzepaku po 3500 ,za tydzień jadę z rzepakiem na wagę a tam cena 4000 i po co mi była ta umowa jak bym mógł również sprzedać ten rzepak bez umowy i mieć w CH......j kasy więcej😀.Nie będę już robił żadnych umów i kontraktów.

Opublikowano
14 godzin temu, popo73 napisał:

Chodzi mi o to że podpisałem sprzedaż rzepaku po 3500 ,za tydzień jadę z rzepakiem na wagę a tam cena 4000 i po co mi była ta umowa jak bym mógł również sprzedać ten rzepak bez umowy i mieć w CH......j kasy więcej😀.Nie będę już robił żadnych umów i kontraktów.

Przypuszczam, że gdyby cena padła na 3000 z wolnego rynku, to kupujący by Ci coś wymyślił by skroić na parametrach cenę, lub zapłacił 2-3 stówki kary i kupił taniej z rynku, te umowy z tego co widzę są zawsze jednostronne, i tutaj jak zapytać to jak dotąd nikt zadowolony z takiej umowy nie napisał, ale chętnie przeczytam ...

Opublikowano
Dnia 11.03.2022 o 18:39, ZELKOW napisał:

a co powiesz gdy podpiszą po 4tys za tone kontrakt a w żniwa dostaniesz 3tys ?

W ubiegłym   roku  była  trochę  inna  bajka   , ludzie  w marcu  i kwietniu  podpisywali  kontrakty po 1800zł/t  a  jakie  ceny  były  w  żniwa  wszyscy  wiemy  - myślę  że  aktualne  ceny  nawozów   znajdą  swoje  odbicie  w cenie  rzepaku

Opublikowano

To inna bajka czy nie? Bo w zeszłym roku kontrakty dały po tyłku rolnikowi ... a w tym, skoro środki do produkcji to kosmos, i myślisz że znajdą one odzwierciedlenie w cenie płodów ... wiec jak, podobnie?

Ja jeszcze dodam że na chwilę obecną na pograniczu Kujaw i Wielkopolski uprawy się kurczą, od 2 tygodni praktycznie codziennie przymrozki i przez kolejne 2 tygodnie w prognozach to samo, do tego brak opadów w tym okresie, o rekordowych zbiorach możemy zapomnieć, o ile to wszystko wytrzyma i nie wyleci, w lutym plantacje wyglądały wzorowo w większości gdzie kto zadbał

Opublikowano

Nie przesadzaj , jak w kwietniu by zrobiło sie ciepło i popadywało , to moga być rekordy

Opublikowano
13 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

Ja jeszcze dodam że na chwilę obecną na pograniczu Kujaw i Wielkopolski uprawy się kurczą, od 2 tygodni praktycznie codziennie przymrozki i przez kolejne 2 tygodnie w prognozach to samo, do tego brak opadów w tym okresie, o rekordowych zbiorach możemy zapomnieć, o ile to wszystko wytrzyma i nie wyleci, w lutym plantacje wyglądały wzorowo w większości gdzie kto zadbał

Co  prawda  to  prawda  ,  miesiąc  temu  oziminy  wyglądały  lepiej  niż  teraz   a  obecna  pogoda  ma  się  utrzymać jeszcze  przez  trzy  tygodnie   , w dzień na  plusie  w nocy na minusie   i  miesiąc   bez  deszczu

• Like 2
Opublikowano

Gorzej wyglądaja pszenice siane późno , te z września i rzepaki bez zmian

Opublikowano

Ja na swoich polach prawie od tygodnia nie był i te nocne przymrozki powyżej -10 trzymają wegetację mocno.

Deszcze w prognozach widzę dopiero za 10 dni więc z N jeszcze się wstrzymuje.

Opublikowano (edytowane)

Chwościk jest ,ale nie tak silny jak u Ciebie, a słodyszki pojedyncze jak kwitnie , czyli nie grożne, 3 sezony nie było, pryskane na niego

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

No w dobrym roku dla chwoscika to jest tragedia u nas. A ze slodyszkiem w sumie też nie narzekam, chyba może z pierwsze dwa lata jak uprawialem to pryskalem, a tak to.. jak już rzepak zaczyna kwitnąć to nie patrze już na słodyszka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v