Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 27.11.2022 o 11:14, kibix napisał:

dlaczego według Ciebie nasiona 2 letnie są lepsze? 

Faktycznie QQ która dłużej leżakuje ma lepsze wschody i wigor ale to różnice znikome -nie ma się co bać rocznego materiału .Firmy nasienne wycofują po sezonie i pakują z nową datą  żeby nie obniżać ceny i nie chandryczyć się z rolnikami 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marcin19071980 napisał:

900zł sucha Ukraińska.Lokalna paszarnia po tyle sprowadza

Ile km od granicy? 

To cena raczej bez kosztów transportu, sprawdzają DON czy biorą jak leci? 

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
3 godziny temu, karolr2 napisał:

Ja słyszałem że Ukraince dopłacają aby brać..

Jeszcze nie słyszałem żeby Ukrainkom dopłacali 😜 żeby je brać 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

znowu bajki smierdzacej onucy opowiada- co chwile wrzuca jakis temat ze cos ktos widzial czy slyszal a zadnych dowodow..

https://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleiste-straczkowe/rzepak-i-kukurydza

I to napewno przez te dobre ceny są na sieradzaku ogłoszenia że sprzeda 2 hektary kukurydzy na pniu za 5tys do negocjacji i od dwóch tygodni jakoś brak chętnych.Owies który jeszcze przed momentem kosztował 1500zl teraz kosztuje 1000-1200 przenica też jeszcze nie dawno była po ok 1500-1650 teraz jest po 1250-1300 i dalej tanieje.Ciekawe co powoduje te nie wytłumaczalne spadki cen?Bo chyba jednak nie krajowa nadprodukcjia.No ale co Ja tam wiem.Caly IGRIT zaj....ogłoszeniami kukurydzy przenicy i innych zbóż z Ukrainy i co jedno to z lepszą ofertą.Wystarczy tylko tam wejść żeby zobaczyć skalę procederu a to tylko jeden z wielu tego typu portali.Hurtowe rynki rolne też zaczynają być opanowane przez Ukraińców którzy zaczynają zachowywać się tam jak grupa przestępcza czego bardzo dobrym przykładem jest giełda we Wrocławiu kto tam bywa może potwierdzić.Niestey mój szanowny adwersarz nie szanuje zdania innych co nie jednokrotnie udowodnił i za każdym razem potrzebuje źródła informacji i trzech świadków lub nagrania na dyktafon.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

Jedno jest pewne z takiej współpracy z UK nic dobrego nie wyjdzie dla hodowców może tak bo zbija cenę paszy ale dla niektórych =a grupa cwaniaków kupuje i sprzedaje jako swoją .A rządowi to na rękę bo choć częściowo ogranicza podwyżki żywności i tu jest sedno dlaczego nikt tym się nie zajmuje żeby mniej zostało w kraju a wy za obietnice dopłat polecicie na nich głosować 

Opublikowano

To i tak macie nieźle. W moich stronach to jest już wyzysk na rolnikach. W świętokrzyskim, okolice Pińczów jeden ze skupujących oferuje 620 zł brutto dla rolnika RR!! Znajomy rolnik niedawno kosil i za tyle był zmuszony sprzedać, bo nie ma za bardzo komu a transportu własnego nie posiada.

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ja to się mu nie dziwie, a ile skupów umoczy na kukurydzy przynajmniej na to wychodzi w tym momencie.

Damian towar nie sprzedany to jeszcze nie jest umoczona kasa.

Towar nie chciany robi się poszukiwany.

Nie znasz tych przysłów

Opublikowano

Ja nie mówię tu o firmach pokroju ADM, bo jak po 1000 netto mokrą kupowali to raczej pod kogoś, są skupy co kupiły towar i go nie sprzedały. A kredyt dziś kosztuje krocie, kolejny ciężki rok. Dziś nawet ze znajomym gadałem 1000t rzepaku po 3200 kupionego nie sprzedał

Opublikowano
v11 napisał:

Jedno jest pewne z takiej współpracy z UK nic dobrego nie wyjdzie dla hodowców może tak bo zbija cenę paszy ale dla niektórych =a grupa cwaniaków kupuje i sprzedaje jako swoją .A rządowi to na rękę bo choć częściowo ogranicza podwyżki żywności i tu jest sedno dlaczego nikt tym się nie zajmuje żeby mniej zostało w kraju a wy za obietnice dopłat polecicie na nich głosować 

jakie ograniczanie podwyżki? czy cos w sklepie stanieje? otóż nie. A jak sie trend odwróci i zboże podrożeje, to znów pośrednicy dołożą na marży

Opublikowano

Tania QQ to tańsza pasza a to przekłada się na ceny drobiu a to akurat branża która reaguje bardzo szybko -jak się nie opłaca to nie wstawiają (oczywiście nie wszyscy) .Nie takie wiejskie łby jak nasze myślą nad tym co gdzie i kiedy . A wszyscy jeszcze pożałujemy "biznesu" z ukrainą a Orban wyjdzie na tym najlepiej będzie i mieć ciasteczko i zje ciasteczko .Jeszcze dożyjemy czasów że na zachód popłynie tani  gaz i ropa a my będziemy tańczyć według innych nut

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v