Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowane firmy nasiennej mają swoje plantacje nasiennej nie tylko w Europie (FR czy DE). Sa plantacje w obydwu Amerykach, może i w Australii. Oni są w pewnym stopniu zabezpieczeni w razie gorszego sezonu. Ale ze sezon był dobry do pewnego monentu bo każdy po trochu chce coś ugryźć z zysku rolnika, no i inflacja u nas 20%. Powiedzcie mi, czy ta sprowadzana kukurydza z UA to może być GMO? Tam nie ma żadnych ograniczeń czy zakazów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Michall51 napisał:

To że taki "urodzaj" qq w tym roku 

W moim rejonie plony biją rekordy.

Jak zaczynały się żniwa kukurydziane w lubuskim i Wlkp. I cena rosła. Napisałem że jak zacznie kosić centrum i wschód kraju cena spadnie. To co niektórzy się śmiali. Nie stety sprawdziło się.

I jeszcze sporo qq stoi na polach.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

W moim rejonie plony biją rekordy.

Jak zaczynały się żniwa kukurydziane w lubuskim i Wlkp. I cena rosła. Napisałem że jak zacznie kosić centrum i wschód kraju cena spadnie. To co niektórzy się śmiali. Nie stety sprawdziło się.

I jeszcze sporo qq stoi na polach.

Co roku jest to samo. Nie którzy tego nigdy nie zrozumieją tylko wszędzie wietrzą spisek albo ruska propagandę wygłaszasz😄😄 Coś ich tutaj teraz nie widać, prawią swoje mądrości w innych tematach 😁

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, witejus napisał:

niektórych odmian może zabraknąć

, ja już mam zamówione

ok 50 %

Niepleć głupot. Brałem w Agroloku to jest drożej o 25 zł niż rok temu. Zamawiałem miesiąc temu a teraz wiem że niektórych odmian już nie ma 

Edytowane przez Adam86
Opublikowano

ja kuku nie uprawiam wcale i nie zamierzam żeby była jasność

powiem szczerze  że jak tej wiosny miałbym wybrać pomiędzy uprawą kuku a ugorem to bym wybrał ugór

kosmiczne ceny energii i obawa że suszyć może nie być czym za tym przemawiała

jak się zaczął sezon na zbiór ziarna i pojawiały się ceny w okolicach 1 000 za 30 % byłem w szoku i nie dowierzałem

dać 1000 za bagno wysuszyć drogą energią i zarobić w tak nie pewnych czasach to trzeba mieć albo sieczkę we łbie  , mieć pewien kontrakt na 1600  co najmniej z wysoką karą za odstapienie od umowy albo liczyć na cud

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano
28 minut temu, Adam86 napisał:

Brałem w Agroloku to jest drożej o 25 zł niż rok temu.

Jak kupujesz śmieci to może są droższe o 25 zł.

7 minut temu, stach12 napisał:

ja kuku nie uprawiam wcale i nie zamierzam żeby była jasność

powiem szczerze  że jak tej wiosny miałbym wybrać pomiędzy uprawą kuku a ugorem to bym wybrał ugór

i tego się trzymaj,ugoru.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, witejus napisał:

Jak kupujesz śmieci to może są droższe o 25 zł.

Śmieć to może ty jesteś. Odmiana brana od 3 lat nie schodzi poniżej 10t. W tym roku nawet 13,2 przy 28%

Hola hola... Tydzień urlopu dobrze Ci zrobi

Edytowane przez danielhaker
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Adam86 napisał:

Śmieć to może ty jesteś. Odmiana brana od 3 lat nie schodzi poniżej 10t. W tym roku nawet 13,2 przy 28%

Co to za odmiana?? Ile płaciłeś na hektar?? 

Opublikowano
41 minut temu, Adam86 napisał:

A po co to od razu się unosić i kogoś wyzywać od śmieci. Wystarczy podać odmianę i ile oddała na Twojej klasie i jakie nawożenie 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, mds212 napisał:

Ja juz nasiona kupilem ale zawsze wczesnie kupuje bo odmiany topowe szybko sie rozchodza, wiosna zostaja tylko te niedobitki ale tak jest co roku.

A jakie są te odmiany topowe , jeśli mógłbyś się podzielić ? Siać raczej nie będę ale jeśli to są takie petardy jak mówisz , to zasiałbym z 1 ha , i niech sąsiadom gały wychodzą jak bym kosił z 5 ton więcej niż oni z ha

Opublikowano
13 minut temu, mds212 napisał:

a taka odmiana która w tym roku sypała ponad 14t

To jakaś nie nadzwyczajna ta odmiana, co prawda sam jeszcze nie kosiłem, ale znajomy miał posiane kilka Pioneerów FAO 250-270 i żaden nie zszedł poniżej 14t/ha przy 30%.

Opublikowano
4 godziny temu, Adam86 napisał:

Niepleć głupot. Brałem w Agroloku to jest drożej o 25 zł niż rok temu. Zamawiałem miesiąc temu a teraz wiem że niektórych odmian już nie ma 

Zeszłoroczne?

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, mds212 napisał:

Sama odmiana nie zrobi ci różnicy 2 3 ton. raczej 1 2 Maks

U siebie miałem 3.2t , 3-4lata temu .

W coboru masz odmiany na 90% i 110% wzorca  także na mokro spokojnie masz  3t

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Adam86 napisał:

Jak dla mnie to ty zwykły burak jesteś, nie napisałeś żadnych szczegółów co do nawożenia rejonu Polski i choćby przybliżonej sumy opadów a podniecasz się że jakaś odmiana nie schodzi poniżej 10t (co dla mnie nie jest żadnym wyczynem bo tanie Polskie odmiany typu jubilat, przy niskim nawożeniu i praktycznie bez opadów tyle dają) no ale czego się po tobie spodziewać czytając taki komentarz.U mnie danubio i mas 23 po około 130-150zl na hektar drożej niż w tamtym roku więc chyba naprawdę kupujesz śmieci. Gdzie jest w ogóle moderator że pozwala na takie chamstwo i prostactwo??

Opublikowano

sprawdzcie wyniki badan coboru -sporo odmian 

https://coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/Wstepne_wyniki_PDO/WWPO_Kukurydza_porejestrowe2021.pdf

gdybyscie nie wiedzieli to najlepiej plonuja nasiona  2 letnie-czyli w 23 nalezy siac te zbierane w 21...ja tak zawsze robie kupuje taniej te niby stare.

10 godzin temu, Marl napisał:

Szanowane firmy nasiennej mają swoje plantacje nasiennej nie tylko w Europie (FR czy DE). Sa plantacje w obydwu Amerykach, może i w Australii. Oni są w pewnym stopniu zabezpieczeni w razie gorszego sezonu. Ale ze sezon był dobry do pewnego monentu bo każdy po trochu chce coś ugryźć z zysku rolnika, no i inflacja u nas 20%. Powiedzcie mi, czy ta sprowadzana kukurydza z UA to może być GMO? Tam nie ma żadnych ograniczeń czy zakazów.

nie wiemjakie kupujesz ale ja po rozczytaniu opakowan to widze-czechy,slowacja,wegry, rumunia,ukraina,

8 godzin temu, mds212 napisał:

Ja juz nasiona kupilem ale zawsze wczesnie kupuje bo odmiany topowe szybko sie rozchodza, wiosna zostaja tylko te niedobitki ale tak jest co roku.

topowe to jakie-te co firmy nasiennne reklamuja czy co ???ja zawsze kupuje wiosna i comam upatrzone to dostaje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v