Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

trudno jest wycenić taką usługę, ja porównałem do cen z przed roku, dodałem inflację, jeśli wynik się rozszedł, czyli coś się nie zgadza. albo poprzednio ceny były zaniżone, albo teraz zawyżone. myślę,że suma pewnych czynników wpłynęła na taki chaos, inflacja, ceny paliwa, ceny maszyn, ale ceny płodów rolnych również bolą usługodawców. jak świat światem, z chłopa wszyscy żyją. tylko cena pszenicy, rzepaku, kukurydzy wzrosła, zaraz nawozy, materiał siewny, śor podrożały. usługodawcy patrzą na te zwiększone obroty, jak na smaczny kąsek. chcą z tego tortu coś uszczknąć dla siebie. nikt z dnia na dzień nie kupi nawet używanego kombajnu, więc nie ma wyjścia, usługa musi być zamówiona. reakcja rynku będzie z opóźnieniem.jesli usługi nadal są tanie, nie będzie zwiększonych zakupów kombajnów, bądź odwrotnie. czas pokaże. ubolewam jedynie, dlaczego w Indiach John Deere może sprzedawać małe kombajny po 100 tys zł, a w Europie małych kombajnów praktycznie się nie produkuje. być może wielcy tego świata, nie chcą by małorolnego stać było na usamodzielnienie się? wszyscy się zachwycają wielkimi maszynami, mnie zastanawia dlaczego nie ma nowych małych kombajnów???

Opublikowano

Europa nie ma jakiś ogromnych połaci ziemi, średnia to chyba 10ha. czy kombajn 3m cheder, silnik może 120 do 150 km. nie jestem inżynierem rolnictwa, trudno mi określić wymagania, z zakresem cenowym .czytałem artykuł o kombajnach na rynek indyjski. kilka firm, w tym jelonek robią takie niewielkie kombajny w cenie ok 100 tys.

Opublikowano

SPrzedawalem tam pszenice w tamtym roku. Palca na czas i i raczej nie oszukuja. W tym roku chodzi plotka ze maja problemy finansowe po budowie tej hali, ale ja bym raczej w to nie wierzyl ze nie wyplacaja

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, gregory81 napisał:

Nie wiecie czasem ile Cedrob Raciąż płaci za mokrą i jakie potrącenia za wilgotność?

W piatek placili 910 netto za 30tke. 10zl w dol, 10zl w gore

jakbys teraz chcial podpisac umowe to awizacje w tej chwili okolo 20 listopada dostaniesz. 

Edytowane przez marcincbr
  • Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, mysza103 napisał:

Te 600 to dużo czy mało? U nas u kolegi kosił parę dni temu to 700 brał , a inni pewnie podobnie biorą . U siebie jeszcze nie kosiłem , ale ile kto powie , tyle się zapłaci , a 600 zł przy tych kosztach to cena raczej spoko

ja płaciłem 550 

Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

Szukam ludzi oszukanych przez galan99. Obiecywał że kukurydza będzie tylko drożeć a u wawrzyniaka spadek przez 2 tygodnie z 950 na 910

myślisz o pozwie zbiorowym?

oj sporo on nakłamał. może wielu się zgłosić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v