Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, tommy66692 napisał:

I pszenica miała byc taki cymes z ukry a skupiki ceny podnoszą bo chcą kupić dobrego towaru od nas 

Ja to się trochę dziwię temu że w unii europejskiej wymagania, rejestry , zabronione substancje którymi nie można pryskać roślin. A tam na wschodzie każdy pryska czym chce i taki towar można bez żadnych kontroli i norm można wpuszczać na rynek 🤔. Czy ktoś to bada czy to nie GMO?

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Zaraz będzie malejąca, bo kto kupi w kraju mokra po 900 jak po tyle sucha na Ukrainie, aby ja przywieźć trzeba ;)

Co z tego że po 900 jak do niczego się nie nadaje chyba że do palenia w piecu

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Poettinger napisał:

Co z tego że po 900 jak do niczego się nie nadaje chyba że do palenia w piecu

No nie wiem, jakoś kurnik niedaleko mnie wozi i wozi, karmią tym kurczaki i wszystko jest dobrze ;) po 100t dziennie od poniedziałku do piątku przyjeżdża. 

3 godziny temu, mirekcich napisał:

Jak masz w nosie to po co zabierasz tu głos ?

Pokazuje, że zamiast płakać tu na forum to trzeba sobie przemyśleć, może i wydałem na suszarnie 25 tys złotych, ale jestem niezależny i nie muszę płakać tu na forum, że mokra kukurydza jest za tania. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No nie wiem, jakoś kurnik niedaleko mnie wozi i wozi, karmią tym kurczaki i wszystko jest dobrze ;) po 100t dziennie od poniedziałku do piątku przyjeżdża. 

Pokazuje, że zamiast płakać tu na forum to trzeba sobie przemyśleć, może i wydałem na suszarnie 25 tys złotych, ale jestem niezależny i nie muszę płakać tu na forum, że mokra kukurydza jest za tania. 

No to z czym masz problem że się udzielasz ? U niektórych logika ma bardzo wąski zakres...

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

Znam takiego co cały kurnik wytruł qq od Ukraińców. Znajomy młynarz też raz już się napasł ich pszenicą i woli kupować naszą.  Powoli się ludzie nauczą.

Mokra 850-880 netto w zależności od skupu. ESI

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, mirekcich napisał:

Następny z bólem d*py ! Kultury przyszedł uczyć ... Widzisz ,jak się ładnie wysypujecie handlarzyki ... do roboty , to będziesz wiedział ile kosztuje praca !

może jakbyś połowę tej roboty w życiu zrobił co ja to bym poważnie potraktował twoje rynsztokowe odzywki

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Znam takiego co cały kurnik wytruł qq od Ukraińców. Znajomy młynarz też raz już się napasł ich pszenicą i woli kupować naszą.  Powoli się ludzie nauczą.

Mokra 850-880 netto w zależności od skupu. ESI

Też chce takich cen 

Opublikowano

Skupy muszą wiedzieć i pamiętać o tym że raz mogą tylko w ch*ja zrobić bo na drugi rok z automatu bedzie mniej obsiane i suszarni też przybędzie. Więc forumowe handlarzyki pamiętajcie małą łyżeczka a cały czas a nie chochlą tylko raz 

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No słyszałeś jacy oni orobieni to by chcieli chochlą cały czas, pomijając fakt milionowych covidowych a rolnikowi 500 zł do hektara nawozu i ma się cieszyć 

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
1 godzinę temu, LukaszBONQ napisał:

może jakbyś połowę tej roboty w życiu zrobił co ja to bym poważnie potraktował twoje rynsztokowe odzywki

To się zajmij robotą,kumpla szukasz ? Następny kulturalny oszust !u ruskich was produkują ?

Opublikowano (edytowane)

Nie wytrzymałem i ukosiłem na zasyp P 9241 wilgotność 42% ale nie wiem czy mi dobrze miernik mierzy chociaż nowy bo u somsiada na starym gracie pokazuje 37%. Zobaczymy ile gazu pójdzie 😁

Z 98 arów 15,1 tony jestem w szoku i to z 5-6 klas ale co roku 40 ton gnoju już od jakiś 12 lat.

Edytowane przez Zdzinio
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Zdzinio napisał:

Nie wytrzymałem i ukosiłem na zasyp P 9241 wilgotność 42% ale nie wiem czy mi dobrze miernik mierzy chociaż nowy bo u somsiada na starym gracie pokazuje 37%. Zobaczymy ile gazu pójdzie 😁

Z 98 arów 15,1 tony jestem w szoku i to z 5-6 klas ale co roku 40 ton gnoju już od jakiś 12 lat.

Jak zejdzie do 30% to zostanie ponad 12t także szok będzie mniejszy

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze z półtorej godziny i będzie wiadomo jaki koszt suszenia 1 ha wyjdzie , ale już widzę że nie będzie tragedii. 

25 minut temu, dlugin napisał:

Jak zejdzie do 30% to zostanie ponad 12t także szok będzie mniejszy

To na 12% aż 3 tony znikną?

Suchej nie zważe bo nie chce mi się na przyczepę ładować

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano (edytowane)

Mam dla was taka wskazowke. Jezeli macie potracenia 10zl za akzdy %. To przy cenie np 800 bardziej oplaca sie skosic 35% z potraceniem 50 zl niz 30 bez potracen. Nie ma za co :D

Edytowane przez mds212
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Zdzinio napisał:

Jeszcze z półtorej godziny i będzie wiadomo jaki koszt suszenia 1 ha wyjdzie , ale już widzę że nie będzie tragedii. 

To na 12% aż 3 tony znikną?

Suchej nie zważe bo nie chce mi się na przyczepę ładować

https://www.syngenta.pl/serwisy/agrokalkulatory/kalkulator-suszenia-kukurydzy

Tu masz przykładowy kalkulator suszenia kukurydzy ;) 

Z 10t takiej 40% robi się 7t takiej 14% ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

U mnie potrącenia takie same w duł jak i w górę ale na jednym skupie nawet za 1 setną procenta płacą, to znaczy ze jak jest 10zł za procent to jak jest powiedzmy 31,12 to utną 11,2 zł a nie do równego.A w drugą stronę 28,88 to dopłacą 11,2zł do ceny.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v