Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Pajej napisał:

A co minister mówił? Trzymajcie zboże bo będzie drożało.

Agro Unia protestuje a w mediach cisza...

Dokładnie, rolnik nie liczy się już dla nikogo. Elektorat rolników cały czas się kurczy i widzą to, że nie potrafimy mówić jednym głosem i się jednoczyć, więc nie mamy siły przebicia. Zawsze były z tym problemy, ale mam wrażenie, że z czasem przy wymianie pokoleń w gospodarstwach jest z tym coraz gorzej, a chyba powinno być odwrotnie. 

Opublikowano

Prosty przykład jak byłem dzieckiem, a mam 33lata to ludzie bezinteresownie sobie pomagali, jak się kogoś w polu spotkało to zawsze się przerywało pracę i choć kilka minut zawsze się rozmawiało. 

A teraz jeden drugiemu dzierżawy podbiera, czasem nawet cześć nie pokaże jak się na drodze mijamy, a co dopiero żeby pomóc...

• Like 3
Opublikowano

Coś czuję ,że w tym roku skup mokrej będzie bardziej ostrożny, zwłaszcza że kluczowi gracze mają pełne magazyny i wszystko stoi  , a nie wiadomo czy dotrwają nawet do żniw , oby tylko ceny nie zaczynały się od 300zł.

Opublikowano

Kluczowi gracze ale i Ci mniejsi co zaryzykowali i kupywali może nawet pierwszy sezon , mogą dać sobie spokój. Własnie śmieszy mnie ktoś kto tak pisze że on sprzedał mokra i trzeba było sprzedać mokra...ten sezon ok ale za rok może być cieŻko sprzedać mokra

• Like 1
Opublikowano
Paramonov napisał:

Oby nie . Jeszcze nie wiadomo czy sucha nie odbije w góre. Wszystko się może zdarzyć możemy sobie pogadać. Narazie małopolska 1040 netto sucha

gdzie taka cena?

Opublikowano
1 godzinę temu, marek1977 napisał:

Coś czuję ,że w tym roku skup mokrej będzie bardziej ostrożny, zwłaszcza że kluczowi gracze mają pełne magazyny i wszystko stoi  , a nie wiadomo czy dotrwają nawet do żniw , oby tylko ceny nie zaczynały się od 300zł.

W wlkp i lubuskim żniwa zaczęły się szybko, plony były niskie i małe skupy zaczęły mocno podbijać cenę. Duzi gracze byli bardzo niechętni do podnoszenia cen, czuli czym to się może skończyć.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Za rok będzie mokra po 300-400, bo będą chcieli sobie odbić za to, jak przepłacili w tym roku ;) 

O  QQ bym się nie martwił ,gorzej będzie z ceną pszenicy.

Opublikowano
35 minut temu, tommy66692 napisał:

Dobrze że nie mam w planach siać w tym roku 

ba a co siać przy tych cenach nic nie opłacalne juz 

27 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

A skąd ta wiedza? sporo ludzi dołoży w tym roku na skupach 

nie tylko na skupach , u nas wysuszylismy i tez sie dołoży , trzeba było suszenie zapłacić i praktycznie to co sie zapłąciło to za darmo pójdzie teraz 

Opublikowano
39 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

A skąd ta wiedza? sporo ludzi dołoży w tym roku na skupach 

dołoży ale jak rok temu przyjął 1000 zł marży na tonie to już tego nie powie. Zachłanność skupów, kto roztropny to ma kontrakty na to co kupuje i zarabia powiedzmy 50 zł na czysto na tonie, a tych co w rok chcieli być milionerami to w ogole mi nie żal

• Like 1
Opublikowano

A rolnik nie zachłanny ? Zamiast podpisać na cześć towaru w Gorce, to tez czekali. Skup nie skup, rolnik nie rolnik niech każdy patrzy swojego stołka, zazdrość oczy Ci wykole od patrzenia na innych. 

Odp co uważam do ceny, to daj mi Boże taka wiedzę, 1 rok i ustawiony do końca życia mógłbym być, a jeszcze wnuczki za jednym razem

Może maj będzie jakaś lepsza cena, narazie towar jest, kontrakty firmy piszą do końca kwietnia. 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Za rok będzie mokra po 300-400, bo będą chcieli sobie odbić za to, jak przepłacili w tym roku ;) 

9 godzin temu, Mateusz1q napisał:

dołoży ale jak rok temu przyjął 1000 zł marży na tonie to już tego nie powie. Zachłanność skupów, kto roztropny to ma kontrakty na to co kupuje i zarabia powiedzmy 50 zł na czysto na tonie, a tych co w rok chcieli być milionerami to w ogole mi nie żal

@Tomasz0611

8 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

A rolnik nie zachłanny ? Zamiast podpisać na cześć towaru w Gorce, to tez czekali. Skup nie skup, rolnik nie rolnik niech każdy patrzy swojego stołka, zazdrość oczy Ci wykole od patrzenia na innych. 

Damian znam takich co podwórko złotem by wysypał to by powiedział że mało i syp za stodołą.

Ale e tej wypowiedzi masz rację.

Opublikowano (edytowane)

co do cen

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/wymiana-handlowa-z-ukraina-bije-rekordy-oto-czym-handlujemy/9zwy05s

19 godzin temu, driver24 napisał:

Dokładnie, rolnik nie liczy się już dla nikogo. Elektorat rolników cały czas się kurczy i widzą to, że nie potrafimy mówić jednym głosem i się jednoczyć, więc nie mamy siły przebicia. Zawsze były z tym problemy, ale mam wrażenie, że z czasem przy wymianie pokoleń w gospodarstwach jest z tym coraz gorzej, a chyba powinno być odwrotnie. 

rolnik a dla kogo ma się liczyć?

przez ostatnie tylko lata przewijały się takie tematy jak

- hodowla norek

-ubój rytualny

-asf, bse ptasia grypa

-pestycydy i nawozy

nawet GMO

czy ktoś sprostował wytłumaczył?  większość ekspertów bez pojęcia albo przeciw rolnikowi

poza tym rolnik to taka łajza w filcach jak patologia z 500+ , której ciągle mało i zawsze źle i miedzy sobą skłócona

ale żeby było dobrze w miarę to trzeba pewne rzeczy uregulować już o tym pisałem:

-definicja rodzinnego gospodarstwa rolnego

-powierzchnia np. od 10 do 300 ha razem z ojcem

- zus i podatki tak jak działalność gospodarcza

- obsada zwierząt do 2djp/ha , i wtedy budowy budowy budynków inwentarskich na zgłoszenie

-rolnik w stopniu minimum inż.  przy kontroli może odrzucić wnioski kontrolera na pisemnym uzasadnieniu

- zakłakdy przetwórcze muszą co najmniej 50% produkcji posiadać z takich gospodarstw

-sprzedaż ziemi i dzierżawa sąsiedzka przez miedzę

inaczej wszyscy się pozagryzamy i nic nie osiągniemy, wiem że to co napisałem powyżej jest nie realne bo 90% rolników by nie chciało i rządzącym nie na rękę

a i jeszcze jedno powinniśmy co najmniej wybrać jedną partię i wpłacać jej 1000 zł na wybory i pilnować żeby pilnowała naszych interesów, wtedy może coś by ruszyło

Edytowane przez pawelek98
Opublikowano

98 to rok urodzin ?? mam starsza corke ona tez bajki opowiada-ale to jej zawod, jest nauczycielka w przedszkolu i raczej rolnikiem nie bedzie🤣

jak to sie nazywalo w moich czasach-pobozne zyczenia..

wczoraj sprzedalem 100 kg kukurydzy -zasypalem piec na fula bo zimno sie zrobilo , 

eko-gorszek 2 tysiace kosztuje, kukurydza to tak 70 % wartosci opalowej czyl prawie 1, 4 za tone wychodzi, niezle co ..

Dnia 20.01.2023 o 08:14, malorolny121 napisał:

Znalazlem rozwiązanie  dla swojej qq. Zamiast kupowac ekogroszek po 2800 pakuje qq razem z weglem do podajnika. Bardzo dobrze grzeje i cena za nia wychodzi bardzo dobra mozna powiedzieć. 

22 godziny temu, Pajej napisał:

Tyle to ja za mokrą dostałem 

mi brutto[rr] wyszlo 900 bez dwoch zlotych

22 godziny temu, witejus napisał:

Sam widzisz

11 lat temu po tyle sprzedałem

2010 byla pwodz, 2011 wymarzal i cena byla piekna tylko nie bylo co sprzedac - u mnie mroz ze sniegiem minal sie o jeden dzien.. deszcze zmyl snieg a na drugi dzien bylo ponad 20 na minusie.

21 godzin temu, Pajej napisał:

Prosty przykład jak byłem dzieckiem, a mam 33lata to ludzie bezinteresownie sobie pomagali, jak się kogoś w polu spotkało to zawsze się przerywało pracę i choć kilka minut zawsze się rozmawiało. 

A teraz jeden drugiemu dzierżawy podbiera, czasem nawet cześć nie pokaże jak się na drodze mijamy, a co dopiero żeby pomóc...

z tych wiekszych rolnikow tylko ja jeszcze rozmawiam z kazdym - bo ja niespotykanie spokojny czlowiek jestem 🤣, choc niedawno az mnie korcilo zeby jednemu takiemu wytlumaczyc zeby mi na drodze przyczepami nie stawal.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v