Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie od czego zależy zabarwienie ziarna? Przykładowo u mnie jest idealnie żółte pomijając czy to flint czy dent  a ziarno u sąsiada ma takie przebarwienia koloru brązowego? Kwestia odmianowa czy podczas wegetacji brakowało któregoś pierwiastka?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ogon988 napisał:

Panowie od czego zależy zabarwienie ziarna? Przykładowo u mnie jest idealnie żółte pomijając czy to flint czy dent  a ziarno u sąsiada ma takie przebarwienia koloru brązowego? Kwestia odmianowa czy podczas wegetacji brakowało któregoś pierwiastka?

sprawa odmianowa, warunków atmosferycznych i terminu zbioru, no chyba że macie ta samą odmianę pola miedza w miedzę i w  tym samym czasie zbierane.

BTw nie wiem czym to jest spowodowane, ale jakoś nasiona koński ząb z czerwonymi przebarwieniami najgorzej oddają wilgoć podczas suszenia i odmiana nieważna. WoGóle nasion flint i tak lepiej oddaja wilgoć niż dent ale to co powyżej to ogólnie masakra jak się przelicza zużycie gazu na tony

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

Momyliłeś, dent szybciej oddaje wode, ja susze to tylko takie sieje

Opublikowano (edytowane)

W suszeniu może i podobnie oddają wodę ale przed zbiorem dent jest zawsze te parę % suchszych co przekłada się na szybsze suszenie.

Edytowane przez Tigon
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 29.11.2023 o 19:35, Cezar81 napisał:

Pomysł dwutygodniowej minister 1000 zł do hektara 🤣🤣... Obiecać można wszystko 

Że starego naboru na kukurydze przyszło mi dziś odmownie🤬

Opublikowano
Dnia 29.11.2023 o 13:16, DamianRolnikSkup napisał:

Kupie kukurydzę okolice Radzynia Podlaskiego lub Końskie 26-200, możę inne miejsca też będą pasowały 

Ile placisz , sokolow podlaski ,? Brales u mnie rok temu.

Opublikowano (edytowane)

Akurat w tym roku kto u nas zrobił doglebowe to zadziałało i był plon, w przeciwieństwie do nalistnych ... Na doglebowe była akurat wilgoć, jak przyszedł czas na nalistne, to przyszła susza i rośliny mocno oberwały po nalistnym ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v