Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Cheesburger napisał:

nie przejmuj sie. ja moge napisac ze mam 30t. papier wszystko przyjmie. A prawda jest jaka jest i te 20t to ....

W zeszłym roku było 12t suchej z ha bo nie zabrakło opadów, w tym roku w zależności od działki 6-8t suchej z ha, niby na wiechę popadało, ale co z tego jak kukurydze miały maksymalnie po 2m, może w innych rejonach kraju bardziej popadało, ale u mnie z opadami był dramat, pszenżyta z ha zebrałem tyle samo co suchej kukurydzy ... Zboża ozime złapały z wiosennych opadów, jare już gorzej ( ale nadal bez tragedii, bo 5-5,5t/ha jęczmienia) a kukurydza w tym roku dramat ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

W zeszłym roku było 12t suchej z ha bo nie zabrakło opadów, w tym roku w zależności od działki 6-8t suchej z ha, niby na wiechę popadało, ale co z tego jak kukurydze miały maksymalnie po 2m, może w innych rejonach kraju bardziej popadało, ale u mnie z opadami był dramat, pszenżyta z ha zebrałem tyle samo co suchej kukurydzy ... Zboża ozime złapały z wiosennych opadów, jare już gorzej ( ale nadal bez tragedii, bo 5-5,5t/ha jęczmienia) a kukurydza w tym roku dramat ...

Przy 10 t mokrej wychodzisz na zero , czu=y dokładasz do interesu, u nas odwrotnie rok temu 10,5 mokrej w tym ponad 15

Opublikowano

eeee skad ,oni maja po pare tysiecy dochodu z ha zboz...nie czytasz forum ??

1 godzinę temu, andrzej224 napisał:

u nas jeden nakosił 3,7 tony z 3 hektarów

nawet jesli mial swoj kombajn i na opale jechal to jaki sens ???

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jacus napisał:

Taaa, u sąsiada 6ha kukurydzy na jedną łódkę się zmieściło, 20t maksymalnie tam było ... Nie mówię, że w innych rejonach kraju nie ma większych plonów, ale u nas 10t mokrej z ha to wynik u osób które w zeszłym roku zbierały 16t mokrej z ha ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

nawet jesli mial swoj kombajn i na opale jechal to jaki sens ???

Wiesz ile kosztuje opał , tylko niecała złotówke mniej niż napęd , czyli prawie żadna różnica

Opublikowano

Działka 3,9ha  w tym roku miałem 18 ton mokrej wilgotność około 30 z tego polaa w tamtym roku ponad 50 t i wilgotność 27 .place ponad 2 tys z ha dzierżawy i licząc ostatnie dwa lata jestem na plusie.nie daje azotu z worka tylko nawozy organiczne 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, albert1991 napisał:

Działka 3,9ha  w tym roku miałem 18 ton mokrej wilgotność około 30 z tego polaa w tamtym roku ponad 50 t i wilgotność 27 .place ponad 2 tys z ha dzierżawy i licząc ostatnie dwa lata jestem na plusie.nie daje azotu z worka tylko nawozy organiczne 

To jak nawozu nie liczysz,to nie jesteś na plusie

Opublikowano
3 godziny temu, maly00 napisał:

Ktoś się orientuje ile zużywa suszarnia na olej opałowy paliwa na tono-procent? Suszarnia 20 t palnik 1000 kw kukurydza sucha koło 22 procent 

U nas przy takiej wilgotności szło jakieś 100-120 litrów opałówki, pogoda w okolicy 15-18 stopni. Tylko suszarnia 12 ton, a palnik 600 kw. 

Opublikowano
33 minuty temu, tommy66692 napisał:

Musiała by by jedna roślina na metrze kwadratowym ale to na pewno nie wina suszy

wyrzarly żurawie i zostawil bo koszty to tak

Opublikowano
8 godzin temu, 6290 napisał:

Bzdura i tyle, do tego aby stwierdzić czy pole jest zaorane czy nie musi być kontrola na miejscu co wiąże się z protokołami i innymi pierdołami. System satelitarny ma wejść dopiero od 2024 na razie straszą a sami nie widzą jak to będzie działać i czy wgl będzie działać. Co do uprawy ściernisk - można nawet gruberem (uprawy bezorkowe się nie liczą ) chodzi tylko aby nie było ZAORANE.

To już sam nie wiem komu wierzyć 

Opublikowano

U mnie na dołkach kuku takie wysokie że kombajnu nie było widać i kolba naprawdę konkretna, za to na górkach kukurydza miała może półtora metra i na 100 kolb tylko w trzech ziarno, reszta pusta. 

Opublikowano

u nas na odwrot-na dolkach wymokla -po wschodach woda miejscami stala ,potem przysuszylo ,ale najgorzej nie jest ..choc i tak dokladka pewnie bedzie.zniwa dopiero sie rozkrecaja a teraz tak w maloplsce dolalo ze woda stoi rzepaki i ozime plywaja i juz zolkna.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, albert1991 napisał:

Podaj koszty średni polon 8,7 t X450 =3900- dzierżawa 2000 =1900 , za tyle nie da się wyprodukować kuku , nasiona + sieww+ koszenie + 1500 zł , agdzie reszta i bez kg nawozu sztucznych , to ile trzeba gnojowicy nalać , na wszystkie pola Ci jej starcza , rok temu jak kosztowała 1000 to Ok, ale w tym totalna porażka

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

Podaj koszty średni polon 8,7 t X450 =3900- dzierżawa 2000 =1900 , za tyle nie da się wyprodukować kuku , nasiona + sieww+ koszenie + 1500 zł , agdzie reszta i bez kg nawozu sztucznych , to ile trzeba gnojowicy nalać , na wszystkie pola Ci jej starcza , rok temu jak kosztowała 1000 to Ok, ale w tym totalna porażka

W tym roku jestem na pewno na - .ale nie można też patrzeć tylko na ten rok trzeba brać średnią.Do świń też dokładałem a teraz się zarabia.najwiecej narzekają skoczki którzy sieją ta co płaciło w poprzednim sezonie bo myślą że się łatwo zarobi jeszcze najlepiej bez pracy.w tym roku miałem 11 ha kuku na przyszły też około tyle .

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem skoczkiem , mam stały płodozmian na kika lat do przodu, tylko jak można bez nawozów sztucznych, masz tysiące świń , walisz gnojowice do oporu ,która spływa do Bałtyku, przez takich jak Ty mamy zaostrzone normy nawożenia , plany nowozowe  i inne cuda i jeszcze zadowolony bo mu 100 zł zostało z dwóch lat uprawy, a powinno conajmniej 6 tysi

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Wiesz ile kosztuje opał , tylko niecała złotówke mniej niż napęd , czyli prawie żadna różnica

0,36gr różnicy 5,99 b0 opał 6,35 b7 diesel jak ostatnio brałem. Skąd bierzecie gaz do suszarni w lubelskim?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v