Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

nas kukurydza rosnie ja szalona- pare razy ostatnio mocno popadalo.. do pierwszego przymrozku pewnie pociagnie.

20 wrzesień, a temu kukurydza rośnie 😁 oj dobry ty aparat jesteś.

Uważaj bo jeszcze kolbę dodatkową z tego dobrobytu wypuści to w maju będziesz kosił 

• Haha 2
Opublikowano

masz jakies pojecie o geografii rolniczej?? ja mieszkam w jednym z najcieplejszych i najmokrzejszych rejonach polski.

polska to duzy kraj- ze go nie znasz i nic o nim nie wiesz ,to nie pisz co jest na jej drugim koncu..

juz dawno pisalem ze wiekszosc ma po 2 i to duze kolby..

ze u ciebie uschla to nie znaczy ze na poludniu tez tak jest..

21 minut temu, mirekcich napisał:

Powiedziałem won ofermo od mojej osoby ...

na stale wyszedles czy na przepustke ??

po ile bedziesz sprzedawla po  1000  jak w tamtym roku 😂

Opublikowano
30 minut temu, jacus napisał:

masz jakies pojecie o geografii rolniczej?? ja mieszkam w jednym z najcieplejszych i najmokrzejszych rejonach polski.

polska to duzy kraj- ze go nie znasz i nic o nim nie wiesz ,to nie pisz co jest na jej drugim koncu..

juz dawno pisalem ze wiekszosc ma po 2 i to duze kolby..

ze u ciebie uschla to nie znaczy ze na poludniu tez tak jest..

na stale wyszedles czy na przepustke ??

po ile bedziesz sprzedawla po  1000  jak w tamtym roku 😂

Tobie po 300 sprzedam pajacu 😁

Opublikowano
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Uważaj bo jeszcze kolbę dodatkową z tego dobrobytu wypuści to w maju będziesz kosił 

Ma rację. U mnie tu gdzie nie zabrakło wilgoci odmiany o wyższym FAO rosną jeszcze i w pełni zielone są. 

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Po co jeden drugiemu ładujecie - brak innych  problemów? dopóki ziarno nie ma czarnej plamki to nabiera masy bo roślina odżywia ziarno ,czarna plamka to jest koniec pobierania składników i początek oddawania wody 

9 godzin temu, jacus napisał:

juz dawno pisalem ze wiekszosc ma po 2 i to duze kolby.. 😂

A ty też wyluzuj jeszcze nie zebrałeś a dwie duże kolby to albo w skrajnych rzędach albo siewnik robił przepusty po pół metra 

Już kilka ha kukurydzy w życiu miałem i jakieś pojęcie mam a jak chcesz mnie przekonać to dawaj zdjęcia z odkrytymi kolbami wtedy jak chociaż 50% będzie podwójnych dużych to ukłon a ty piszesz większość 

Opublikowano
3 godziny temu, Neveragain napisał:

Ma rację. U mnie tu gdzie nie zabrakło wilgoci odmiany o wyższym FAO rosną jeszcze i w pełni zielone są. 

To wbij kijaszka na równo na wysokość przy jednej roślince i jutro weź drabinkę zobacz ile urosła 🤭

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

To wbij kijaszka na równo na wysokość przy jednej roślince i jutro weź drabinkę zobacz ile urosła 🤭

ja przesiewalem bo mi w je,,y czaple to mam miekie ziarno cala zielona to nabija w kolbe jeszcze

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Ziarno może i dolać, ale na pewno nie rośnie u niego... 

A jak późno siana i fest zielona to tym bardziej ziarno pompuje

siane 15 maj

Opublikowano

po próbie suszarkowej  ma 29% wilgotności ale czarnej plamki nie ma jeszcze no i dodać trzeba z 2-3% na kombajn -na piachu V klasa około 9 t suchego ale kombajn zweryfikuje -QQ zielona ani myśli dosychać 

Opublikowano

Dlatego w tym roku trzeba było ograniczyć NPK i te wymyślne odżywki po 100zł za zabieg. Ja poleciałem 200kg npk i 300kg mocznika i elumisa 1,3l/ha i kukurydza czeka bez zbędnych wymysłów plus zużyte zapasy nasion z poprzedniego roku aby ograniczyć koszty zasiewu. Póki co 3680zł/ha koszt i do tego jeszcze odwóz i koszenie dodać. 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Bartek72511 napisał:

Ja zamawiałem na początku sierpnia to 1,65 brutto , co daje 1,34 netto także cena jak najbardziej realna w odpowiednim momencie . teraz ostro poszedł gaz w górę .

gaz juz ponad 1,70 netto...za chwilę będzie 2zł netto...

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Leszy napisał:

a co innego siać??? 

W tym roku pszenżyto wyjdzie dużo lepiej ... 7 ton po 700, a koszty ile mniejsze niż przy QQ. A QQ mokrej nie wiem czy będzie 10 ton po tej suszy nawet po 450 to wychodzi gorzej, a jeszcze koszty mniejsze ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v