Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Romanzio napisał:

Ja mam takie place po 15 20 arów ze kompletnie nie ma żadnej kolby. I to nie jets ostatni piach tylko taka 5 klasa 

5 klasa ziemi las powinien rosnąć a nie uprawiać taka słaba ziemie nie opłaca się i płacz bo kuku nie urosło .

2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

W Wielkopolsce są miejsca gdzie kuku ma metr i bez kolb i to na 4 klasie, brak wody. 

Las powinien rosnąć sosny .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nie prawda tylko powiadam prawdę 5 klasa ziemi to słaba ziemia .

Klasa V – gleby orne słabe. Gleby te są mało żyzne, słabo urodzajne, ubogie w substancje organiczne, lekkie, za suche, przydatne do uprawy łubinu żółtego i żyta, a w latach obfitujących w opady – do uprawy ziemniaków i seradeli . Kuku MA ROSNĄĆ .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, galan99 napisał:

5 klasa ziemi las powinien rosnąć a nie uprawiać taka słaba ziemie nie opłaca się i płacz bo kuku nie urosło .

k**wa jakby w Polsce las miał rosnąć na 4 i 5 klasie to byś się zesrał grzybami 

12 godzin temu, galan99 napisał:

A po drugie debilu to nie płacze tylko mówię jaka jest u mnie sytuacja, czytaj ze zrozumieniem a nie komentuj bez sensu 

za obrażanie innych użytkowników ban + 1pkt ostrzeżeń

Edytowane przez danielhaker
  • Like 4
Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Nie prawda tylko powiadam prawdę 5 klasa ziemi to słaba ziemia .

Klasa V – gleby orne słabe. Gleby te są mało żyzne, słabo urodzajne, ubogie w substancje organiczne, lekkie, za suche, przydatne do uprawy łubinu żółtego i żyta, a w latach obfitujących w opady – do uprawy ziemniaków i seradeli . Kuku MA ROSNĄĆ .

Nie rób z siebie większego debila niż jesteś! 

Opublikowano

To u mnie w gminie ponak 3k ha niepotrzebnie uprawiają, trzeba by las posadzić. Mi sypło 7 ton pszenżyta w tym roku z ha z tej 5 klasy, kurde tez chyba niepotrzebnie, trzeba było las posadzić 

• Like 1
Opublikowano

@galan99 jak bym miał na tym samym życie i saradeli krowy chować? Przecież V klasa to kompleks kukurydziany ;) Jak oni te klasy wymyślali to jeszcze kukurydza nie była w ogóle popularna i tyle. 

Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

Czemu debili zaraz jak 5 klasa ziemi nie nadaje się  na uprawy każdy wam to powie .

5 klasa nie nadaje się do uprawy- Ok, a ty szkoda że oddychasz i zatruwasz powietrze. 

Nie prowokuj do kłótni

• Like 1
Opublikowano

Wg tego co tu piszecie to w mojej okolicy 95% pól powinni zalesić. Kolego @galan99 napisz ile wg Ciebie % polskich pól stanowią ziemie urodzajne a ile złote piaski.

Btw widziałem kiedyś qq na VI klasie, połowa pola była biała po orce. Niczym nie odbiegała od tej z IV klasy. Woda gruntowa pół metra pod wierzchem...

Opublikowano
15 godzin temu, Damian24424 napisał:

Ładne z brzegu czy sprawdzałeś w środku ?

a jaka ma byc na II-III klasie przy sprzyjajacej pogodzie o sporych opadach ??

15 godzin temu, mirekcich napisał:

Daj spokój ,to jakiś ruski  ciołek do zbijania ceny w dół ...

zobaczymy jaka pokazesz fakture 🤣

11 godzin temu, mirekcich napisał:

Nie rób z siebie większego debila niż jesteś! 

ty na pewno nie zrobisz z siebie wiekszego-to technicznie niemozliwe.

7 ton pszenzyta z V klasy-przy suszy w prawie calym kraju ??? dobranocka sie skonczyla a dzieci dalej nie ida spac...

Opublikowano
51 minut temu, Buszmen11 napisał:

Wg tego co tu piszecie to w mojej okolicy 95% pól powinni zalesić. Kolego @galan99 napisz ile wg Ciebie % polskich pól stanowią ziemie urodzajne a ile złote piaski.

Btw widziałem kiedyś qq na VI klasie, połowa pola była biała po orce. Niczym nie odbiegała od tej z IV klasy. Woda gruntowa pół metra pod wierzchem...

Bo kukurydza niema duzych wymagan glebowych , aby cieplo i mokro bylo.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jacus napisał:

a jaka ma byc na II-III klasie przy sprzyjajacej pogodzie o sporych opadach ??

zobaczymy cwoku jaka pokazesz fakture 🤣

ty na pewno nie zrobisz z siebie wiekszego-to technicznie niemozliwe.

7 ton pszenzyta z V klasy-przy suszy w prawie calym kraju ??? dobranocka sie skonczyla a dzieci dalej nie ida spac...

Chyba Ci się konta pojebały debilu!  Wypad szmato z agrofoto! 

Zgodnie z życzeniem właśnie zafundowałeś (sobie) wypad z agrofoto na 7 dni

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

chyba wuujowe ceny kukurydzy mu na glowe siadly..

ja tez nie jest szczesliwy-delikatnie piszac- ze kukurydza bedzie chyba w podobnych cenach jak w tamtym roku ale co na to poradze ??, cene ustala de heus, gdy agrol matejka bedzie skupowal to da troche wiecej, do bio-agry ??cena transportu zabija sens. kolega ma swoj samochod wiec pewnie bedzie wozil. chyba dam na suszarnie i na pare lat bede mial zapas. w przyszlym roku zasieje owies zamiast kukurydzy i do pieca sprzedam z pocalowaniem reki za dobre pieniadze, 

Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

chyba wuujowe ceny kukurydzy mu na glowe siadly..

ja tez nie jest szczesliwy-delikatnie piszac- ze kukurydza bedzie chyba w podobnych cenach jak w tamtym roku ale co na to poradze ??, cene ustala de heus, gdy agrol matejka bedzie skupowal to da troche wiecej, do bio-agry ??cena transportu zabija sens. kolega ma swoj samochod wiec pewnie bedzie wozil. chyba dam na suszarnie i na pare lat bede mial zapas. w przyszlym roku zasieje owies zamiast kukurydzy i do pieca sprzedam z pocalowaniem reki za dobre pieniadze, 

Po ile w twoich stronach owies? W moich poniżej 1tys

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v