Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To powiedz mi dlaczego wszystkie kontrakty podpisane z rolnikami na mokrą powyżej 800 zł już dawno pozrywali. Co ktoś podpisuje to nie wiem, ani jakie kary za to są. Na pewno dokladać nie będą. Nikt też umów z których się nie można wywiązać nie podpisuje.

Ps. Matura była dawno a świadectwa nie mi się szukać

20 minut temu, witejus napisał:

wsypiesz w rękaw

Tylko nie za darmo

Opublikowano
27 minut temu, Mateusz1q napisał:

Skupy kupują mokra pod kontrakty więc mówisz że nie będą walić ceny żeby zarobić 100 zł więc będą woleli zapłacić kary za kontrakty? Ile miałeś z matematyki? Matura na ile%?

Miałeś kiedy taki kontrakt w ręku? Czytałeś? 

Opublikowano

Agrolok ma na stronie 750 a ktoś tu pisał że przedstawiciele płakali ze 500 nie dadzą   ja miesiąc temu przed podwyżką gazu miałem propozycje 900 . Myślę że koło 850 utrzyma się cena . Gaz jest drogi ale nie przesadzajmy,  nowe wydajne suszarnie aż tak dużo go nie zużywają.  Myślę że w wydajnej suszarni koszt suszenia tony 30 wyniesie 100  do 150 zł.  Nie nakrecajcie się ta ukraina bo nikt za darmo nie przywiezie kukurydzy   , coś już idzie przez porty a u nas będzie jej mało bo jest słaba na całym zachodzi i dolnym Śląsku   . Podlasia nie liczę bo tam na kiszonkę idzie 

• Like 5
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

QQ na pieńku na kichę wołają po 8k hektar.

Mokra to nie żyto że wysypiesz na pryzmę i czekasz kto da więcej. Skupy chcą kupić-jak najtaniej, jak najwięcej i sprzedać jak najdrożej. Nikt nie będzie walił ceny po to żeby zarobić 100 zł na tonie. 

Za to ty siej pracuj i zarób 20zl na tonie 

• Like 2
Opublikowano

jeden znajomy w tamtym roku podobno sprzedal po 710 zl ... nie pytalem o szczegoly ale miala na pewno ponizej 30 %. pszenice kupowali po 750

wiec cena 750 smieszna jest na te czasy. w porownaniu z pszenica czy nawet owsem.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, piotr30piotr napisał:

Agrolok ma na stronie 750 a ktoś tu pisał że przedstawiciele płakali ze 500 nie dadzą   ja miesiąc temu przed podwyżką gazu miałem propozycje 900 . Myślę że koło 850 utrzyma się cena . Gaz jest drogi ale nie przesadzajmy,  nowe wydajne suszarnie aż tak dużo go nie zużywają.  Myślę że w wydajnej suszarni koszt suszenia tony 30 wyniesie 100  do 150 zł.  Nie nakrecajcie się ta ukraina bo nikt za darmo nie przywiezie kukurydzy   , coś już idzie przez porty a u nas będzie jej mało bo jest słaba na całym zachodzi i dolnym Śląsku   . Podlasia nie liczę bo tam na kiszonkę idzie 

Od kogo miałeś tą propozycję 900?

Opublikowano
4 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Jak się nabiło kosztów bez opamiętania na VI klasie to potem jest 20zł zysku z tony

Dla mnie możesz za darmo oddawać jeszcze lepiej za rok połowa obsieje owsem bez nawozu a później spali w piecu bo na wegel ni ma. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ładowanie w rękaw około 20 zł tona i sprzedawali niedawno po 900 zł ,więc dzisiaj to już nie jest sytuacja podbramkowa, że chłopa można wydymać w biały dzień ,chyba że na własne życzenie. 

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

w obecnym tyg z wagonów ściągają kuku ukraińską po 1130 ,a rzepak jedzie samochodami po  2900. Insza inszość że nie każdy sie pcha w ziarno Ukraińskie w naszej okolicy było już kilku takich którzy chcieli zrobić interes życia i popłyneli na sumy przekraczające 300tys/zł . Kuku don poniżej 300 ale wilg 15,4 a niby w umowach mają dostarczać 14,5

Opublikowano
2 godziny temu, mirekcich napisał:

W zeszłym roku więc nie  pier**l! Mielone z rękawem było po 80 zł

Kolego to podaj proszę jaki jest koszt. Masz kukurydze na polu i ładujesz do worka. Jaki jest koszt takiej usługi z workiem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v