Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sądzicie wypchnąć resztę qq (4 wanny) po teraźniejszych cenach czy czekać do lipca? dodam że jestem z tych stron obdarzonych ukraińską kukurydzą. 

Opublikowano
5 minut temu, jacek472 napisał:

Jak sądzicie wypchnąć resztę qq (4 wanny) po teraźniejszych cenach czy czekać do lipca? dodam że jestem z tych stron obdarzonych ukraińską kukurydzą. 

Wypchnij 2 teraz, 2 później 

Opublikowano

Ukraińska kukurydza już i tak psuje ceny a będzie jeszcze bardziej psuć myśle ze na pewno do samych żniw. Mimo ze jej tak dużo jeszcze nie wwiezli, to kupujący mówią że zaraz będzie kuku z UA i nie chcą płacić normalnych stawek za Polska. 
a pomaganie UA z transportem i eksportem bez szkody dla polskiego rolnictwa miałby sens gdyby było to robione przez kilka dużych podmiotów, które by nie rzucały tej kuku na polski rynek, ano prosto do portu. I tu właśnie jest problem, bo brak jest infrastruktury. Żeby coś takiego przeprowadzić to trzebabyłoby tą ukraińska kuku spławiać Wisłą i Bugiem. No ale mamy ministrów, którzy się przecież dobrze na wszystkim znają i lepiej wiedzą.....

Opublikowano

Przecież to oczywiste że część tej kukurydzy rozejdzie się po Polsce i obniży cenę Tej kukurydzy nawet fizycznie nie musi być w Polsce ,sama możliwość kupna tańszej ukraińskiej kukurydzy daje argument kupcom do obniżenia ceny.

Opublikowano

No i nie powinno tak być. Polska powinna być tylko krajem tranzytowym, i powinno być wskazywane miejsce docelowe kiedy tylko przekroczy nasza granice, No ale nikt w Warszawie chyba nie chce tego zrobić lub nie potrafi.

Opublikowano

Ale stracie żarem, na świecie brakuje zbóż i kuku, w PL susza jak czort, co nie wyjechało portami ukraińskimi to wyjedzie portami polskimi i tyle a jak polskie firmy kupią ukraińska kukurydzę to polska kukurydza wyjedzie portem. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Czy to kuku czy pszenica trzeba sprzedawać dopiero pod wiosnę

Sprzedaż powinna być rozłożona na cały rok,bo jak duża większość będzie trzymać do wiosny to na wiosnę cena będzie niższa niż w żniwa.

Opublikowano
2 godziny temu, Dm39 napisał:

Ukraińska kukurydza już i tak psuje ceny a będzie jeszcze bardziej psuć myśle ze na pewno do samych żniw. Mimo ze jej tak dużo jeszcze nie wwiezli, to kupujący mówią że zaraz będzie kuku z UA i nie chcą płacić normalnych stawek za Polska. 
a pomaganie UA z transportem i eksportem bez szkody dla polskiego rolnictwa miałby sens gdyby było to robione przez kilka dużych podmiotów, które by nie rzucały tej kuku na polski rynek, ano prosto do portu. I tu właśnie jest problem, bo brak jest infrastruktury. Żeby coś takiego przeprowadzić to trzebabyłoby tą ukraińska kuku spławiać Wisłą i Bugiem. No ale mamy ministrów, którzy się przecież dobrze na wszystkim znają i lepiej wiedzą.....

Trzebaby każdy wagon, każdy samochód planować na granicy i w porcie na odprawie celnej ściągać plomby. Plomby ścisłego zarachowania. Gdyby jakaś firma zgubiła jedną to 10 tyś kary. W takiej opcji może nie poszłaby kukurydza na Polskę inaczej to...

Opublikowano (edytowane)

Na świecie brakuje zbóż, występują susze, z racji wysokich cen nawozów też plony będą niższe. Nie ma bata żeby za mokrą płacili jesienią mniej jak 900-1000

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, witejus napisał:

Sprzedaż powinna być rozłożona na cały rok,bo jak duża większość będzie trzymać do wiosny to na wiosnę cena będzie niższa niż w żniwa.

nie prawda, gdyby wszyscy trzymali  do wiosny to by dopiero była cena 

np gdyby teraz wszyscy rolnicy zaczęli sprzedawać to co było bo po 1000 ? Nie , bo po prostu więcej by poszło na porty i mielibyśmy większy eksport 

3 godziny temu, krzysieek napisał:

Na świecie brakuje zbóż, występują susze, z racji wysokich cen nawozów też plony będą niższe. Nie ma bata żeby za mokrą płacili jesienią mniej jak 900-1000

ja stawiam że będzie ponad 1000 za mokrą 

Edytowane przez jan88
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał:

nie prawda, gdyby wszyscy trzymali  do wiosny to by dopiero była cena 

np gdyby teraz wszyscy rolnicy zaczęli sprzedawać to co było bo po 1000 ? Nie , bo po prostu więcej by poszło na porty i mielibyśmy większy eksport 

ja stawiam że będzie ponad 1000 za mokrą 

Nie słyszałeś że wyższa podaż to mniejsza cena?to dlaczego w żniwa nie ma wysokiej ceny ?w żniwa nie idzie na eksport i na porty?

Opublikowano

Stricte z mojego ekonomicznego punktu widzenia to ruscy powinni ro***erdolić kilka torów (już jestem w plecy kilkaset tyś przez pomysł tranzytu )wkur.... mnie to że pomagając ukraińcom tracę w podzięce przez nieprzemyślane pomysły polityczne -wszystko dla Ukrainy -pytam czyim kosztem?

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, RU68 napisał:

Stricte z mojego ekonomicznego punktu widzenia to ruscy powinni ro***erdolić kilka torów (już jestem w plecy kilkaset tyś przez pomysł tranzytu )wkur.... mnie to że pomagając ukraińcom tracę w podzięce przez nieprzemyślane pomysły polityczne -wszystko dla Ukrainy -pytam czyim kosztem?

Była dobra cena trzeba było sprzedawać a nie przetrzymywać jak spekulanci żeby w jednym roku fortune zbić.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v