Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
komizmo napisał:

Nie jesteś inwigilowany?? Człowieku wystarczy przy śniadaniu pogadać, że przydałoby się nowa pralkę kupić gdy obok komórki leżą i jak zajrzysz to zewsząd cię bombardują reklamy pralek🤣

14 minut temu, Kierownik napisał:

ja inwigilowany nie jestem. Przynajmniej nie Pegasusem. Dla mnie to skandal a widzę że Tobie nie robi to wrażenia. Wiadomo te k**wy z PiSu już tyle robiA że ludzie się nie dziwią

toż to zwykle algorytmy. Zresztą wystarczy nie wyrażać zgody na mikrofon itp dla wszystkich aplikacji. Mowa tu o inwigilacji na którą nie wyrażamy zgody

Opublikowano

Nie instalować durnych aplikacji jak popadnie, które mają dostęp do wszystkiego w tel. Chociaż i tak to nie uchroni... chyba tylko nokia 3310. 

Ja od stycznia mam drugiego emeryta w domu, teraz takich dotują... to w ostateczności będzie przynajmniej co do gara włożyć 😁

• Haha 2
Opublikowano
niesamowity90 napisał:

5 godzin temu, PolonezAtu napisał:

To jebnij to i nie inwestuj jeśli nie widzisz ekonomicznego sensu stawiania nowej. U ciebie tatuś z mamusią też mogli postawić dla Ciebie nowy budynek. Sam mam stara oborę, wszystko ręcznie oprócz obornika i się robi w tym co się ma. Gdybym miał teraz postawić nową oborę za 700-900 tysięcy to bym się musiał w łeb jebnąć młotkiem pięcio kilowym. Jak starzy przez swój okres nie inwestowali ( u mnie też) to trzeba samemu kombinować.

Nie wiem ile Twój tatuś wraz z Twoją mamusią mieli za mleko ale moi mieli tyle że ledwo na życie starczało, a do lepszej mleczarni nie było tak łatwo wejść, więc ciekawe jak mieli tą oborę postawić. Ale w jednym masz rację, w tych czasach stawiać oborę i brać kredyt to z tym młotkiem racja. A z tym "jebnięciem tego"  zobaczę jak to do września będzie wyglądało, nie wykluczam.

Mieli cały chuj tak ja u ciebie i pamiętam biedę w domu. Przejęli te pseudo "gospodarstwo" w 2003 roku z dwoma krowami i poniemiecka obora. W 2015 roku jedna szmata z wioski spaliła nam tą oborę, stodołę, elewacje na domu, szopę z narzędziami itd i przerobiliśmy na szybko nie używany budynek po pieczarkami na oborę i teraz muszę wszytko ręcznie latać. Też nie mam nowoczesnej obory i hektarów bo ojciec 20 lat temu zamiast myśleć o gospodarce to wolał % i teraz zostaliśmy z jakąś tam oborą i 12 hektarami. Ale ty w swojej pierwszej wypowiedzi masz uraz to innych ludzi ze mają obory fajne, nowe a ty nie masz. A on to z nieba nie spadło tylko ktoś musiał na to zapracować choć cenę za mleko też miał nie ciekawą. Jak rodzicom się nie chciało albo mieli inne plany to teraz już dużo nie osiągniesz bo ceny na przykład ziemi są takie że to nie ma sensu.

Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Dla jednych rzeź dla drugich szansa. Lubisz spłacać kredyty poprzez inflacje przeinwestowanym cwaniakom?

wszystko się zgadza jesli inflacja wynosi max 5-9%, natomist jeśli inflacja zbliży się w okolice kilkinastu badz ponad 20% stopy pojdą na powyżej 10%, wówczas każdy "przeinwestowany cwaniak" jak to nazwałeś leży, myślę że my wszyscy którzy mamy średnie i duże gospodarswa bo wiadomo jak to wszystko wygląda w większości duże zakupy trzeba podeprzeć kredytem

3 godziny temu, RolAnonim napisał:

stóp procentowych nie podnosi się od tak dla zarobku, większość ekonomistów twierdzi że zostały podniesione zbyt późno. Stopy służą do łagodzenia inflacji

Gdyby nie zostały podniesione okazałoby się że mamy walute bez wartości. Nie będę się mądrzył, radzę poczytać troche o ekonomii. 

a kto mowi ze dla zarobku? 

reszta wypowiedzi sie zgadza, dlatego że zostały podniesione zbyt późno moim zdaniem przed prznajmniej kilkunastoprocentową inflacja juz nic nas nie uchroni co pociągnie za sobą dalszą podwyżkę stóp procentowych

Dnia 24.01.2022 o 19:10, Xawier napisał:

Tylko powiedz kolego ile wg Ciebie powinno mleko masło ser itp w sklepie kosztować i ile ludzie są  w stanie za to zapłacić?

chcesz powiedzieć że te podmioty które przerabiają mleko kupione od rolnika za 2.3-2.4 swoje produkty wyrzucają do rowu bo nikt ich nie kupuje? :) myślcie trochę, nas producentów, tych którzy najbardziej się w tym łańcuchu mlecznym napracują walą z każdej strony - wszystkie społdzielnie które płacą poniżej 2 zł

Opublikowano

Może to wszystko co się odpierdala w eu i Polsce to faktycznie jakiś sabotaż żeby powitać ze łzami w oczach i kwiatami wkraczających sowietów🤔.

Dojadą nas tak że ruscy będą wyglądać jak ziemia obiecana

Opublikowano
7 godzin temu, kokoman0 napisał:

Tak a propo inflacji

FB_IMG_1643151888482.jpg

Dobrze że na wsi się mieszka ,kartofli wsadzić i  mlekiem zsiadłym popijać , może się przeżyje jak nasze pradziady sama  Eco żywność 😛 ale miastowym biada ...

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Może to wszystko co się odpierdala w eu i Polsce to faktycznie jakiś sabotaż żeby powitać ze łzami w oczach i kwiatami wkraczających sowietów🤔.

Dojadą nas tak że ruscy będą wyglądać jak ziemia obiecana

W historii już tak było 

Mlekovita 2.02 wyszło, teraz ci wyjdzie zobaczyły 

Opublikowano
10 godzin temu, PolonezAtu napisał:

Mieli cały ch*j tak ja u ciebie i pamiętam biedę w domu. Przejęli te pseudo "gospodarstwo" w 2003 roku z dwoma krowami i poniemiecka obora. W 2015 roku jedna szmata z wioski spaliła nam tą oborę, stodołę, elewacje na domu, szopę z narzędziami itd i przerobiliśmy na szybko nie używany budynek po pieczarkami na oborę i teraz muszę wszytko ręcznie latać. Też nie mam nowoczesnej obory i hektarów bo ojciec 20 lat temu zamiast myśleć o gospodarce to wolał % i teraz zostaliśmy z jakąś tam oborą i 12 hektarami. Ale ty w swojej pierwszej wypowiedzi masz uraz to innych ludzi ze mają obory fajne, nowe a ty nie masz. A on to z nieba nie spadło tylko ktoś musiał na to zapracować choć cenę za mleko też miał nie ciekawą. Jak rodzicom się nie chciało albo mieli inne plany to teraz już dużo nie osiągniesz bo ceny na przykład ziemi są takie że to nie ma sensu.

No to mnie źle zrozumiałeś, bo nie mam urazu że ktoś miał dobre warunki rozwoju, niech sobie taki Alfa odłoży i dwie bańki ze swojej roboty ale ile jest takich co mieli możliwość taki rozwój osiągnąć? 5-10% rolników? Mnie irytuje tylko to, że taki Alfa powie ile to można odłożyć, a później jak ktoś z zewnątrz to czyta myśli że każdy rolnik ma nie wiadomo ile na koncie i ogólnie ma za dobrze.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, niesamowity90 napisał:

No to mnie źle zrozumiałeś, bo nie mam urazu że ktoś miał dobre warunki rozwoju, niech sobie taki Alfa odłoży i dwie bańki ze swojej roboty ale ile jest takich co mieli możliwość taki rozwój osiągnąć? 5-10% rolników? Mnie irytuje tylko to, że taki Alfa powie ile to można odłożyć, a później jak ktoś z zewnątrz to czyta myśli że każdy rolnik ma nie wiadomo ile na koncie i ogólnie ma za dobrze.

Po części masz rację że mieszczuchy myślą o rolnikach jak o milionerach . Nie wiem ile macie lat u mnie obora spłacona już w 2013 roku była ratki śmieszne porównując do dzisiejszych koszty niskie ziemi własnej duzo i mam szczęście że mieszkam w takiej okolicy że jeden drugiego szanuje i nie podbija cen z ziemię a w innych rejonach jest tak że jeden debil się wyrwie da 100 a potem wszyscy chcą tyle samo . I teraz jak sobie myślę że chłopki że sniadowa myślą że milionerami się porobią to niestety ale nie ten czas i miejsce oborami za kilka mln i ziemia po 100 i więcej dzierżawa po minimum 2 nigdy nic nie osiagna to tylko dużo po 10 każdego miesiąca a 9 następnego płótno w kieszeniach . Ale oni tam sami na własne życzenie wynieśli ceny ziemi na poziomy ogrodnicze . I sory nie chce nikogo urazić i odsuwać od inwestycji ale chyba na rozwój kriw czas przeminął jakieś 10 12 lat temu . Dzisiaj państwo przepisy koszty zajada nie jednego jak to było w Niemczech w latach 2005 10 

Edytowane przez alfa
  • Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Dobrze że na wsi się mieszka ,kartofli wsadzić i  mlekiem zsiadłym popijać , może się przeżyje jak nasze pradziady sama  Eco żywność 😛 ale miastowym biada ...

Kiedyś to świniaka trzeba było bić po cichu żeby jeszcze nikt nie widział. Teraz promieniu 2km to może z 3 albo 4 chlewie co mają trochę sztuk(nie mylcie z tysiącem). Niedawno do rodziców się śmiałem, że jak nie będzie  co jeść, to chleb swój będziemy wypiekać, trochę mleka i ziemniaków, a na deser cielęcina bo nikt w wiosce nawet prosiak nie ma 😜

Opublikowano (edytowane)

Sort że tu ale potrzebuje na szybko odpowiedz, co lepsze wywar jęczmienny 30 % suchej masy 7 % białka 450 zł tona  czy wywar kukurydziany 30 % suchej masy 12% białka 630 zł tona. Wszystko pakowane w belach. Chodzi czym lepiej po ociepleniu rozbujam krowy

Edytowane przez ukaszProcho
Opublikowano

Według mnie kukurydziak lepszy. Ja przywożę codziennie z gorzelni świeży, 3/4 roku jest żytni a 1/4 z kukurydzy i zbożowy krowy lepiej piją ale teraz w ta zimę po kukurydzianym wzrosło trochę mleko. Ale znów różnica w cenie u Cb to aż 180 zł na tonie to sam nie wiem.

Opublikowano

Aktualnie budują się wizjonerzy i pasjonaci. Osobiście jakbym miał teraz stawiać oborę wolnostanowiskową na rusztach na 50-70 sztuk za około 1,5-2 mln to wolałbym te pieniądze zainwestować w mieszkania lub ziemię pod miastami. Ile to trzeba lat i pracy żeby ta obora się zwróciła i zamortyzowała a na koniec zostanie pusty budynek do niczego nie potrzebny. Ojciec w 2004 roku pobudował oborę wolnostanowiskową na rusztach na 60 sztuk za około 250 tysi i zaczął mieszać paszowóz. Wtedy ludzie pukali sie w głowę po co taka obora za taką cenę jak uwięziówka wystarczy i ręcznie można dać. Nie powiem bo było ciężko zrobić taką inwestycję przy niedużym gospodarstwie i 30 krowach.  Minęło prawie 20 lat i na rodzicach nie widać aż tak bardzo zmęczenia życiowego wzgledem tych co wszystko ręcznie robili bo szkoda im było pieniędzy. Samo klękanie dwa razy dziennie pod tyloma sztukami podczas doju to już jaki wysiłek dla kolan. Jak ktoś chce się rozwijać to róbcie jak najwygodniejsze obory bo zdrowia sie nie kupi. Lepiej pozakładać używane wyposażenie i zrobić wolnostanowiskową niż jak to teraz modne się zrobiło postawić nowoczesną uwieziówkę. Dla mnie to jest sprzeczność 

Opublikowano
30 minut temu, krzychu121 napisał:

Aktualnie budują się wizjonerzy i pasjonaci. Osobiście jakbym miał teraz stawiać oborę wolnostanowiskową na rusztach na 50-70 sztuk za około 1,5-2 mln to wolałbym te pieniądze zainwestować w mieszkania lub ziemię pod miastami. Ile to trzeba lat i pracy żeby ta obora się zwróciła i zamortyzowała a na koniec zostanie pusty budynek do niczego nie potrzebny. Ojciec w 2004 roku pobudował oborę wolnostanowiskową na rusztach na 60 sztuk za około 250 tysi i zaczął mieszać paszowóz. Wtedy ludzie pukali sie w głowę po co taka obora za taką cenę jak uwięziówka wystarczy i ręcznie można dać. Nie powiem bo było ciężko zrobić taką inwestycję przy niedużym gospodarstwie i 30 krowach.  Minęło prawie 20 lat i na rodzicach nie widać aż tak bardzo zmęczenia życiowego wzgledem tych co wszystko ręcznie robili bo szkoda im było pieniędzy. Samo klękanie dwa razy dziennie pod tyloma sztukami podczas doju to już jaki wysiłek dla kolan. Jak ktoś chce się rozwijać to róbcie jak najwygodniejsze obory bo zdrowia sie nie kupi. Lepiej pozakładać używane wyposażenie i zrobić wolnostanowiskową niż jak to teraz modne się zrobiło postawić nowoczesną uwieziówkę. Dla mnie to jest sprzeczność 

Moja w której mogę trzymać 120 dojnych  kosztowała  360 tys było rata była 2100 zł dzisiaj taką rata to pewnie za kurnik dla 20 kur niosek na użytek własny.  W 2006 taki John 6820 na wniosek wyszedł 78 tys 

Opublikowano

Na tamte czasy niby wydawało się dużo ale tak jak piszesz dziś jakby miał takie raty jak kiedys to by nikt się nie zastanawiał czy budować. Cena mleka została praktycznie taka sama jak w tamtych latach a koszta wzrosły o kilkaset %. 

6 minut temu, Mateusz1q napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/niemcy-cena-mleka-pokrywa-tylko-80-proc-kosztow-produkcji,115275.amp

Niemcy umieją liczyć, a Polak powie że opłaca się i będzie rył ręcznie starymi maszynami bez conajmniej jednego porządnego urlopu w roku 

Nie wiem czy umieją liczyć skoro od kilku lat dokładają do interesu. Z czego dokładaja? Konopie w ogródkach mają czy liczą tak jak większość rolników w Polsce. Nic się nie opłaca, dokładają całe życie ale co jakiś czas modernizacja wpadnie, a to jakiś ha dokupią ale dokładają cały czas. 

Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Na tamte czasy niby wydawało się dużo ale tak jak piszesz dziś jakby miał takie raty jak kiedys to by nikt się nie zastanawiał czy budować. Cena mleka została praktycznie taka sama jak w tamtych latach a koszta wzrosły o kilkaset %. 

Nie wiem czy umieją liczyć skoro od kilku lat dokładają do interesu. Z czego dokładaja? Konopie w ogródkach mają czy liczą tak jak większość rolników w Polsce. Nic się nie opłaca, dokładają całe życie ale co jakiś czas modernizacja wpadnie, a to jakiś ha dokupią ale dokładają cały czas. 

A ty lubisz być uzależniony od dopłat i wymogów które na ciebie nakładają? Wiadomo że mają dopłaty ale przez to nikt cię nie szanuje. Ale jak masz takie poczucie wartości to ok

Opublikowano

John deere 78 tys 33 jalowek Konrad zwalił do obory w 2005 roku na wniosek 60 % 65tys zł prasa z rotorem chyba 27 tys jak się nie mylę . Ziemi po 10 tys ile byś nie chciał.  Wypłata 100 tys . To były czasy a sąsiedzi d*pami się śmieli po co obory kto im da dopłaty do pola a kto im zwróci 60 procent za maszyny i krowy szło się przez wies a patrzyli się na ciebie jak na ufo . I z jednej strony co się dziwić że ktoś się nie rozwijał jak ludzie własnego cienia się bali 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v