Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, slawek74 napisał:

chyba was wvrogi walą 🤦‍♂️ u mnie chłodnia pod sam wierzch nie ma prawa do żadnych obniżek 😛

Ty sobie możesz... Tak jak piszesz co najwyżej chłodnie napełnić 

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Młode gniewne nie pamiętacie kryzysów jak w 2010? Myślicie że teraz przejdziemy sucha stopą przez to co nam zafundowali? 

kto młody 🤔

Kierownik napisał:

Mogą coś wymyślić. Ale jeśli spadnie cena to po prostu wielu ludzi polikwiduje

dokładnie .

Opublikowano (edytowane)

I przy takiej cenie ludzie likwidują . W internecie na portalach dużo ogłoszeń o sprzedaży zbiorników na mleko ,dojarek ,jałówek i krów . Większość pisze że z likwidacji stada. A jak będą obniżać to będzie jeszcze więcej likwidacji

Edytowane przez greg1985
  • Like 5
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Młode gniewne nie pamiętacie kryzysów jak w 2010? Myślicie że teraz przejdziemy sucha stopą przez to co nam zafundowali? 

Ludzie dzisiaj mają inną mentalność niż 10 lat temu i decyzje o likwidacjach przychodzą łatwiej bo ludzie nauczyli się liczyć i decyzje podejmuje kalkulator a nie strach przed tym co powie ojciec czy sąsiad 

• Like 5
Opublikowano

Oprócz kalkulatora dodalbym jeszcze to że kiedyś ciężko było o dobrą pracę na etacie w miarę blisko domu. I nie każdego było stać na samochód i jego utrzymanie więc ludzie ,, ciągnęli '' te gospodarki. Teraz już mało komu chce się być niewolnikiem z wypłata starczajaca na przeżycie. Lepiej zlikwidować i z tych 20-30 ha żyć z dopłat i obsiać jakimś zbożem lub przejść na ekologię albo oddać w dzierżawę i nie męczyć się przy krowach każdego dnia rano i wieczorem bez wolnego. Iść do jakiejś roboty i można z dopłat i jakiejs lekkiej pracy sobie żyć bez stresu 

• Like 9
Opublikowano
4 godziny temu, Kierownik napisał:

Już wiele osób likwiduje.

A Lyder zamienia jedną premie drugą i myślą że są fajni. Oddaje ktoś do Lydera do Ostrowca Świętokrzyskiego? Podobno całkiem fajnie się  z wami ta bawią

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Kierownik napisał:

Nie tak szybko polokwiduja w agrotechnik trafiły brali fendty i valtry i cała reszta że mleko 3 zł to nawet jak na 2.3 spadnie to będzie ok gorzej jak spadnie na 1.8 . I obor nowych i zmodernizowanych na kredyty na 15 lat pełno także zlikwidować będzie mogła czesc i to nie bo zobowiązania prow na 5 lat . Minie 3 4 zobowiązania mleko znów skoczy dobiorą na nowe rozdania i tak w kółko.  Zlikwidować w Polsce ot tak może 10 procent ale te 90 lukę zapełnia szybko 

Opublikowano

Jeszcze kilka lat temu Mlekpol chciał mniej płacić za mleko jak się przekroczyło limit z poprzedniego roku (nie mylić kwoty mlecznej unijnej  ) o te 20-30 gr bo nie było co z mlekiem niby robić . Na budowali zakładów proszkowni myśleli że ludzie durnie będą produkować jak głupi że mleka będzie rzeka . A tu zonk dużo po odchodziło inni zakończyli produkcję . Mleka może i nie mniej ale myśleli że będzie dużo więcej i trzeba dużo więcej bo nie dość że jest duży zbyt to i zakłady muszą na siebie zapracować . Chwałą się że ponad 2 mld l mleka skupili ale jak już ktoś zapytał czy to tylko od naszych producentów czy przerzutowe od innych  . Od razu zmiana tematu 😁😁😁

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Alfa nie wiem skąd masz te dane ale w mojej szerszej okolicy ot tak może rezygnować co drugie gospodarstwo jak nie więcej. 

Nie wiem skąd jesteś mazury i podlasie praktycznie każdy prow brał w h*j kredytów ewentualnie obory nowe a ostatnio w cholere robotów wstawiają i kredyty na nie po 15 lat . Po nowym roku 3 dobrych znajomych wstawia lely . A znów na sniadowie nabrane mają kredytów na pola po 150 200 tys za hektar innych też nie brak to przy tych ratach za ziemię na roślinnej nie wyjdą a znając ich dostawia drugie tyle obory żeby już oporzadek cały dzień trwał to nie trzeba do domu chodzić niestety w tamtym rejonie takie myślenie 

Opublikowano

Śniadowo to nie jest cały świat.

Mnie zastanawia kto z młodych będzie się przy tych krowach frajerował ... 🤔 Jak nawet godziny nadto na etacie nie chcą zostać, telefon wyłączają dla szefa o 15, a jak mają przyjść w jaką sobotę to wypowiedzeniem straszą...

Zastanawia mnie bardzo kto to kryzysowe mleko wydoi

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Śniadowo to nie jest cały świat.

Mnie zastanawia kto z młodych będzie się przy tych krowach frajerował ... 🤔 Jak nawet godziny nadto na etacie nie chcą zostać, telefon wyłączają dla szefa o 15, a jak mają przyjść w jaką sobotę to wypowiedzeniem straszą...

Zastanawia mnie bardzo kto to kryzysowe mleko wydoi

I prawidłowe myślenie młodych a myślicie że po co te dotacje żeby uwiązać trochę ludzi bo nie ma kto robić przy bydle. Ukraince już nawet na pole przy warzywach nie chcą za bardzo kto trochę kumaty idzie na strefę pod daszek a nie ryje w ziemi lub bydle

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Nie wiem skąd jesteś mazury i podlasie praktycznie każdy prow brał w h*j kredytów ewentualnie obory nowe a ostatnio w cholere robotów wstawiają i kredyty na nie po 15 lat . Po nowym roku 3 dobrych znajomych wstawia lely . A znów na sniadowie nabrane mają kredytów na pola po 150 200 tys za hektar innych też nie brak to przy tych ratach za ziemię na roślinnej nie wyjdą a znając ich dostawia drugie tyle obory żeby już oporzadek cały dzień trwał to nie trzeba do domu chodzić niestety w tamtym rejonie takie myślenie 

Akurat zakup ziemi nie jest takim głupim pomysłem bo dziś płacą po 150-200 tys a za 5 lat może będą sprzedawać po 250 tys. Wydaje się niemożliwe. Ale tak samo mówiono 10 lat do tyłu że tylko idiota zapłaci 150 tys za ha gdy wtedy ziemia była po 80-100 tys. A nie mówię 20 lat do tyłu. U mnie w okolicy ziemia naszczescie kosztuje w okolicach 40 tys aktualnie. Znajomy bardzo często wspomina jak 20 lat temu ziemia była w mojej okolicy po 500-1000 zł i nie było chętnych. Teraz żałuję że nie zakupił z kilkadziesiat ha bo kasę miał ale wolal wydawać na samochody które po pijaku rozbijał :)

nawet 20 km odemnie jak rozsprzedawali PGR po 200 zł za ha to nikt nie chciał. Dopiero ,, warszawiacy '' wykupili bo wiedzieli co będzie po wejściu do unii. 

Wiec uważam że zakup ziemi trzeba traktować jako lokatę kapitału a nie obliczać kiedy się zwróci. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v