Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

A co ma prow do mleka? Idziesz i zmieniasz biznesplan i gówno ARiMR obchodzi czy wzrost będzie z mleka, byka czy zboża. Byle cyferki się zgadzały.

Dla czego w poprzednich latach tak mało gospodarstw likwidowało krowy? Odpowiedź: umowy z mleczarniami

Było to spowodowane tym, że zawsze na wiosnę ceny spadały i dostawca musiał do września cierpieć i odstawiać mleko, bo tylko we wrześniu można było dać do  zakładu wypowiedzenie. W tej chwili mamy 3 miesięczny okres wypowiedzenia nie zależnie od pory roku. Gospodarz musiał czekać do września, a zazwyczaj na jesień sytuacja stabilizowała się i poprawiała i 99% dalej oddawała mleko odchodzili Ci co nie mieli głównie następców. Teraz może być tak, że jak zacznie się walić na rynku mleka to może odejść z zakładu np. 10% średnich dostawców a to już może być gwóźdź do trumny zakładu. Nie zapomnijmy o tym,że młodym nie chce się doić albo po prostu wolą iść do pracy a pole zasiać zbożem czy kukurydzą. Inni zmienią kierunek produkcji.

Myślę,że powoli może być tak jak z trzodą chlewną. Zostaną nieliczni 

Ale zobacz że cały czas podobno mlekpol bierze jakieś wielkie gospodarstwa z kaszub 

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Chłopie od kilku lat pierdaczysz swoje złowieszcze teorie, które nie mają kompletnie pokrycia z rzeczywistością. Wojna uratowała... 🤔 Niech Ci będzie. A skąd wiesz co czeka nas w przyszłym roku. Dzisiaj świat stoi na głowie, nie można nic przewidzieć tak jak to było we wcześniejszych latach. Więc przestań czarować.

Ja Wam nie szkoduje, daj Bóg i po 5zł było, na razie mnie stać kupić w sklepie nabiał. 

Zgadzam się z tobą dokładnie swiat stanął na głowie i różne rzeczy się dzieją kto by pomyślał o 3 zł rok temu . A ja teorie to biorę z tego co analitycy mówią i że już 2 prezesów z mleczarn mówi że kryzys idzie 

Opublikowano

Bierze i zastępuje małe które odchodzą. Ale ile czasu można tak ciągnąć? 

Sam wiesz, ilu odeszło i ilu w ostatnich 2 latach przeszło do Piątnicy i chyba do Giżycka. Tak samo jest w każdej innej mleczarni. Jedni odchodzą a inni przychodzą. Zwróć uwagę, że mieszkam kilka kilometrów od zakładu w Mońkach. Z którym dostawcą bym nie rozmawiał, to każdy wierzy w tą ala moniecką propagandę,że mlekpol ma wysokie wymagania 😂 młotem można było by walić w te puste głowy a oni i tak zdania nie zmienią.  Jeszcze rozumiem, że i tak będzie likwidował produkcję, ale jak postawił oborę i oddaje pół miliona litrów albo więcej i mówi,że to tylko kilka groszy to juz nawet nie ma co dyskutować.  

Ja tam nie mam nic do tych dostawców, ale żaden nie powie, że tak masz rację i poda jakieś argumenty albo że po prostu nie chce zmieniać bo tu dla niego jest dobrze🤪

Opublikowano
alfa napisał:

Zgadzam się z tobą dokładnie swiat stanął na głowie i różne rzeczy się dzieją kto by pomyślał o 3 zł rok temu . A ja teorie to biorę z tego co analitycy mówią i że już 2 prezesów z mleczarn mówi że kryzys idzie

cofnij się do stycznia 🙋‍♂️ ja pisałem o cenie 3zł 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Ale zobacz że cały czas podobno mlekpol bierze jakieś wielkie gospodarstwa z kaszub 

Analitycy mówili dwa lata temu o rewolucji na rynku folii ze skrobi ziemniaczanej, do produkcji której granulat wyprodukowała grupa azoty. Można było do tego wykorzystać z powodzeniem aparatury do produkcji zwykłej folii. Miało być to tanie rozwiązanie, mega eko i przede wszystkim zapewnić gigantyczny zbyt skrobi. I co? Nic. Temat umarł

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Chyba zaczeli produkować tą folię, bo w tym roku mam na pryzmie kukurydzy biało-czarną to przy odkrywaniu mam problemy bo rwie się jak papier 😅 a ja na folii akurat nie lubię oszczędzać

😁 To się pospiesz bo podobno jest do 6msc całkowicie biodegradowalna 🙈 

• Haha 3
Opublikowano
5 godzin temu, karol091193 napisał:

A co ma prow do mleka? Idziesz i zmieniasz biznesplan i gówno ARiMR obchodzi czy wzrost będzie z mleka, byka czy zboża. Byle cyferki się zgadzały.

Dla czego w poprzednich latach tak mało gospodarstw likwidowało krowy? Odpowiedź: umowy z mleczarniami

Było to spowodowane tym, że zawsze na wiosnę ceny spadały i dostawca musiał do września cierpieć i odstawiać mleko, bo tylko we wrześniu można było dać do  zakładu wypowiedzenie. W tej chwili mamy 3 miesięczny okres wypowiedzenia nie zależnie od pory roku. Gospodarz musiał czekać do września, a zazwyczaj na jesień sytuacja stabilizowała się i poprawiała i 99% dalej oddawała mleko odchodzili Ci co nie mieli głównie następców. Teraz może być tak, że jak zacznie się walić na rynku mleka to może odejść z zakładu np. 10% średnich dostawców a to już może być gwóźdź do trumny zakładu. Nie zapomnijmy o tym,że młodym nie chce się doić albo po prostu wolą iść do pracy a pole zasiać zbożem czy kukurydzą. Inni zmienią kierunek produkcji.

Myślę,że powoli może być tak jak z trzodą chlewną. Zostaną nieliczni 

Karol po tym wpisie mnie upewniłeś że moje cielaki trafiają w dobre ręce 😂😂

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

😁 To się pospiesz bo podobno jest do 6msc całkowicie biodegradowalna 🙈 

Na co folia, jakiś typiarz na tiktoku nie daje wcale na pryzme kukurydzy nic i twierdzi że lepiej opłaci się z 15 hektarów odrzucić niż w jakieś okrywania się bawić 😁

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, komizmo napisał:

Na co folia, jakiś typiarz na tiktoku nie daje wcale na pryzme kukurydzy nic i twierdzi że lepiej opłaci się z 15 hektarów odrzucić niż w jakieś okrywania się bawić 😁

Zgodzę się z tym,bo swego czasu jak byłem u farmera na Węgrzech to też nie przykrywał góry pryzmy tylko grubo sypał zboże i jak powschodzilo to ładnie odcieło dopływ powietrza a miał 250 h kukurydzy i silosy na jakieś 8 m wysokie 

Opublikowano
56 minut temu, komizmo napisał:

Fitfarmer chyba gość się nazywa i na YT ma konto ale zmienił gość zdanie bo pryzmy miał ok 1m wysokie i połowę odrzucał z bioeko pryzmy

• Haha 1
Opublikowano

Kierowniku pytasz rok za wcześnie bo właśnie zakupiłem używkę agrotoma uph 4m połzawieszany i dopiero na wiosnę będę działał nim pod kukurydzę. Z tego co mi wiadomo to na ciężkie ziemię super, na lekkich przerost formy nad trescią.

Opublikowano
Dnia 27.11.2022 o 12:33, criskp86 napisał:

W Mońkach różnica między progami ilościowymi to 16 gr. W tej mleczarni nikt nie negocjuje indywidualnie ceny

jak nie jak tak, rok temu chciałem iśc i wiem jaką dostałem ofertę i jaką inni co razem odchodziliśmy. 16gr to nawet przy tych samych parametrach i 4tys różnicy w litrach będzie różnicy w cenie, przynajmniej taka była rozbierzność między mną a kolegą.

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

gówno ARiMR obchodzi czy wzrost będzie z mleka, byka czy zboża. Byle cyferki się zgadzały.

No właśnie żeby cyferki się zgadzały a rzepak już 2700 a sucha kukurydza 1250 karierę lepszą zrobisz na tym zbożu niż w Hollywood 

Opublikowano
10 godzin temu, Marcin441 napisał:

No właśnie żeby cyferki się zgadzały a rzepak już 2700 a sucha kukurydza 1250 karierę lepszą zrobisz na tym zbożu niż w Hollywood 

Tu chodzi o hipotetyczną sytuację w której mleko spada na dwa złocisze i nie daje zarobić. Szczerze mówiąc to wolę nic nie zarobić na ziemi, niż nic nie zarobić na krowach. Przynajmniej będzie czas iść zbierać butelki i makulaturę 😁

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, Kierownik napisał:

Pany użytkuje ktoś z was agregat uprawowy ale taki ciężki kompaktor jakiejś polskiej firmy? Agro tom, batyra, namyslo robią takie rzeczy. Pchać się w taki duży czy lepiej zagraniczny używka?

Mam Expom Wicher 4m zawieszany, pole jest ładnie doprawione, gleba zagęszczona konkretnie. Na piaszczystych glebach lekko unoszę na TUZie i nie ma problemu, a gleba fajnie dociśnięta jest. Przy większej ilości resztek może się zapychać, bo ma 3 rzędy zębów. Lemken i Bednar mają 2 rzędy ale szersze gesiostopy i tego problemu chyba nie ma. Ziemi masz sporo, więc kup coś konkretnego, sprzęt Namysło widziałem na wystawie- jakość wykonania bardzo mizerna.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v