Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Xawier napisał:

Wiadomo jak Lyder? Dziś w moim oddziale jeszcze nic nie wiedzieli albo nie chcieli powiedzieć że nie będzie...

Na zebraniu rejonowym mówili , że koniec z podwyżkami, także chyba nie ma co liczyć na więcej 

Opublikowano
41 minut temu, Jaro70 napisał:

Na zebraniu rejonowym mówili , że koniec z podwyżkami, także chyba nie ma co liczyć na więcej 

O kurczę każda mleczarnia o kryzysie zaczyna mówic nie dobrze.  Podobno cena proszku przestaję pokrywać koszty produkcji . Edek to wie kiedy się zawinąć nie zdąży cięgów na agrofoto dostać 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Jaro70 napisał:

dokladnie, mowili ze szybciej obniza cene niz podniosa

Opublikowano

Pewnie w tym kierunku to idzie . Jak koszty zostaną to będzie nie ciekawie . Narazie w tafilach fendta i valtry brak może dojść do tego że będzie pełno na placu tych pozabieranych bo jakby nie patrzeć w tej chwili 2 zł to zabójstwo dla większości 

Opublikowano (edytowane)

Jo jo. Już tu jeden radny z koniczynki rok temu zapowiadał poniżej 1,5zł... Alfa kojarzysz gościa? 

Ty masz ewidentnie jakiś syndrom tego Fendta.  Cały czas tylko Fendt i trafiły. Jakiś problem, że nie chcą Ci sprzedać czy dzięgów szkoda?

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
  • Haha 4
Opublikowano

Ja za gnój krow doił nie będę powiem tyle i chyba każdy z nas za damski uj robil nie bedzie .... gdzie wzrokiem się nie ruszt to wszystko drożeje a ja mam robić po to żeby nic z tego nie mieć??? 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jo jo. Już tu jeden radny z koniczynki rok temu zapowiadał poniżej 1,5zł... Alfa kojarzysz gościa? 

Ty masz ewidentnie jakiś syndrom tego Fendta.  Cały czas tylko Fendt i trafiły. Jakiś problem, że nie chcą Ci sprzedać czy dzięgów szkoda?

Aj kolego ty za  tymi stawiskami  chorujesz na jakąś chorobę której i tobie współczuję i nikomu nie życzę i chyba boli cie ze nie doisz a tak do mnie pijesz zawsze że nie wiem.  Żeby nie wojna to pewnie 1.5 by było a ta wojna uratowała sytuację mleka jak by nie było.  Ale przyjrzyj się teraz gdt i wogole trendom klientów i oplat dla mleczarni za gaz prąd.  A fendta syndrom? Nie czemu jak przyznają prow na ciągnik to sobie sprawie fendta bo jest mi zbedny bez prow  ale za dobre pieniądze czemu nie . A narazie będzie nowy kombajn . 

4 minuty temu, chuck00 napisał:

Powiedzą Ci "ciesz się , że masz robotę🤣"

O cenie mleka dużo się mówi, ale w którą stronę to pójdzie zobaczymy z czasem.

Raczej nie w stronę 4 to chyba logiczne.  A gadanie że ktoś za gnój nie będzie robił rozumiem ale na to spółdzielnia nic nie poradzi kto będzie mógł zrezygnuje kto nie to nie wiem ale naprwno będą tacy co nadrobią.  A tych co zrezygnują i mają piachy czeka wspominanie o rolnictwie 

Opublikowano

Nie, kredyt wezmą i dołożą żeby mleczarni mleka nie brakło. 

Już to widzę jak dziś będą "nadrabiać" ci duzi jak im cena kosztów pokrywać nie będzie. Tylko w mleczarni rosną koszty?

Nie będę prorokować ale wydaje mi się, że tym razem ciężko będzie się śliznąć na plecach rolników 

• Like 2
Opublikowano

Oj tam zawsze tak było że jak stanieje to nikt nie bedzie doil a co do czego nikt nie kończył a w krainie mleka Podlasiu każdy prow ma i kredyty i zanim zobowiązania miną męko wzrośnie i tak w kółko a jak zrezygnuje to jakiś mały promil . Jak się jedzie to nowa obora na oborze i co sama się spłaci?  Noe będzie dostawienie krow albo minimalizacja kosztów I doi się dalej 

• Like 2
Opublikowano

Sory alfa ale ty się tak znasz na przewidywaniach jakie będą ceny za mleko w skupach jak niejaki galan na przewidywaniu cen paliw i nawozów. 😄

to co się dzieje na giełdach to są odzwierciedlenia zagrywek spekulantów i nijak to się ma do sytuacji ma rynku mleka.  Mleka wszędzie brakuje bo zbyt jest a cena spada. Na covidzie jak i wojnie niektórzy dorabiają się ogromnych fortun w różnych sektorach gospodarki i widać w sektorze mleczarskim też ktoś próbuje namieszać 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał:

Sory alfa ale ty się tak znasz na przewidywaniach jakie będą ceny za mleko w skupach jak niejaki galan na przewidywaniu cen paliw i nawozów. 😄

to co się dzieje na giełdach to są odzwierciedlenia zagrywek spekulantów i nijak to się ma do sytuacji ma rynku mleka.  Mleka wszędzie brakuje bo zbyt jest a cena spada. Na covidzie jak i wojnie niektórzy dorabiają się ogromnych fortun w różnych sektorach gospodarki i widać w sektorze mleczarskim też ktoś próbuje namieszać 

A wyobraź sobie że takie alfy( i omegi) są w radach 

• Like 1
Opublikowano

A co ma prow do mleka? Idziesz i zmieniasz biznesplan i gówno ARiMR obchodzi czy wzrost będzie z mleka, byka czy zboża. Byle cyferki się zgadzały.

Dla czego w poprzednich latach tak mało gospodarstw likwidowało krowy? Odpowiedź: umowy z mleczarniami

Było to spowodowane tym, że zawsze na wiosnę ceny spadały i dostawca musiał do września cierpieć i odstawiać mleko, bo tylko we wrześniu można było dać do  zakładu wypowiedzenie. W tej chwili mamy 3 miesięczny okres wypowiedzenia nie zależnie od pory roku. Gospodarz musiał czekać do września, a zazwyczaj na jesień sytuacja stabilizowała się i poprawiała i 99% dalej oddawała mleko odchodzili Ci co nie mieli głównie następców. Teraz może być tak, że jak zacznie się walić na rynku mleka to może odejść z zakładu np. 10% średnich dostawców a to już może być gwóźdź do trumny zakładu. Nie zapomnijmy o tym,że młodym nie chce się doić albo po prostu wolą iść do pracy a pole zasiać zbożem czy kukurydzą. Inni zmienią kierunek produkcji.

Myślę,że powoli może być tak jak z trzodą chlewną. Zostaną nieliczni 

• Like 7
Opublikowano
10 godzin temu, alfa napisał:

chyba boli cie ze nie doisz a tak do mnie pijesz zawsze że nie wiem.

Chłopie od kilku lat pierdaczysz swoje złowieszcze teorie, które nie mają kompletnie pokrycia z rzeczywistością. Wojna uratowała... 🤔 Niech Ci będzie. A skąd wiesz co czeka nas w przyszłym roku. Dzisiaj świat stoi na głowie, nie można nic przewidzieć tak jak to było we wcześniejszych latach. Więc przestań czarować.

Ja Wam nie szkoduje, daj Bóg i po 5zł było, na razie mnie stać kupić w sklepie nabiał. 

Opublikowano

@karol091193 zgadzam się. Tylko że z trzodą jest tak że w tym roku robię jeden rzut, później przerwa bo cena nie opłacalna. A za dwa lata wstawia kolejny rzut. Z krowami jest ten problem ze tak się nie da. I spółdzielnie które chcą mieć mleko to wiedzą 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v