Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, krzychu121 napisał:

Ale takiego mlekpolu czy mlekowity nie interesuję babcia i jej 30 litrów jak potrzeba im kilka cystern dziennie . Po całej Polsce tyle nie nazbieraja 

Jeśli chodzi o mlekpol to racja a akurat mlekowita to od małych też odbiera a nawet jeśli by nie chciała to na tych 2 firmach świat się nie kończy są tacy co wszystkich biora

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Jestem ciekaw skąd mają ten towar po 2,27? Są jeszcze niewolnicy co po tyle oddają? Wróć. Jak przerzut po tyle sprzedają spółdzielniom  to rolnikowi płacą pewnie poniżej 2 zł bo dochodzą przecież koszta transportu itd a przecież trzeba jeszcze na tym zarobić to może i 2 zł nie mają.  Nie wiem skąd taka cena mleka przerzutowego. Może ktoś wyjaśni? Bo mi to wygląda na jakiś przekręt z tą ceną chyba że zamiast 2,27 powinno być 3,27 

2,27 to nie pomyłka. Nie ma zainteresowania mlekiem to i nie ma ceny. Mleko przerzutowe to w 90% nadwyżka mleka w danej mleczarni

Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Opraw w ramkę i wnukom zostaw swoje rozumowanie, podziękują Ci na pewno a może będą się wstydzić dziadka co obstawiasz?

Oprawie w złota ramkę. Kiedyś i w Europie do władzy dojdą normalni ludzie.

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Zenio23 napisał:

2,27 to nie pomyłka. Nie ma zainteresowania mlekiem to i nie ma ceny. Mleko przerzutowe to w 90% nadwyżka mleka w danej mleczarni

Ciekawe jest to co napisałeś. Mleczarnia kupuje mleko od rolnika po 3 zł a potem sprzedaje po 2,27. Normalnie złoty interes. A dochodzą też koszta logistyki tego mleka. 

A ciekawsze jest to że niby nie ma zainteresowania  mlekiem. Każdej spółdzielni brakuje mleka  i biorą nowych dostawców z pocalowaniem w rękę bo wiedzą że niedługo zacznie się lawinowe zamykanie gospodarstw mlecznych. 

Mi się wydaje się przerzutem to głównie handlują prywaciarze którzy tylko odbierają mleko od rolnika i od razu wiozą do jakiejś spółdzielni. Jak dobrze pamiętam to jeden z użytkowników który się czasami udziela w tym temacie oddawał do takiego prywaciarza i cenę miał dużo dużo niższa niż np taki mlekpol. Chyba @leszek1000 jak dobrze pamiętam. Ale to według mnie trzeba nie mieć oleju w głowie żeby oddawać do takich prywaciarzy i mieć 50-70 groszy mniej niż w byle jakiej spółdzielni. Albo oddawać aby białe 

8 minut temu, MariuszDe napisał:

Raczej to zmierza w przeciwnym kierunku

Poczekaj niech ludziom zmarzną tylki i głód zajrzy w oczy to się myślenie zmieni

Opublikowano

Krzysiu żebyś czasem sraczki nie dostał. Przeszliśmy z cuiavi do pośrednika który płaci średnią cenę gusowską. Dodatkową jesteśmy w grupie i w kwietniu będzie podliczenie z całego roku. Teraz będzie 8% z całego roku. Skończy się grupa to prawdopodobnie przejdziemy do mleczarni. Jak przechodziliśmy to Mlekpol nie jeździł a Mleczarnia Strzałkowo nikogo nie przyjmowała. Był Polmek który oferował tyle samo. Jezu mam wyniki pokazywać, bo pośrednik to białe bierze😂. Te mleko nie raz do Niemiec jechało😁

Mlekpol takie kiepskiego nie bierze 😂😂

Bez tytułu (2).jpg

Opublikowano

Sam obrażasz ludzi, że nie mają oleju w głowie, bo oddają do pośrednika 

Skończy się grupa to się pomyśli. Czekam za ceną, ale według Gus 2,49

A i przepraszam @krzychu121 . Następnym razem Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Każdy miał inną sytuacje. Nie jednego hodowcę uratował pośrednik. A to wina niektórych mleczarni które płaciły i płacą śmieszne pieniądze. No ile teraz płaci Cuiavia ?? Kto wie, proszę napisać.

Opublikowano
44 minuty temu, krzychu121 napisał:

Ciekawe jest to co napisałeś. Mleczarnia kupuje mleko od rolnika po 3 zł a potem sprzedaje po 2,27. Normalnie złoty interes. A dochodzą też koszta logistyki tego mleka. 

A ciekawsze jest to że niby nie ma zainteresowania  mlekiem. Każdej spółdzielni brakuje mleka  i biorą nowych dostawców z pocalowaniem w rękę bo wiedzą że niedługo zacznie się lawinowe zamykanie gospodarstw mlecznych. 

Mi się wydaje się przerzutem to głównie handlują prywaciarze którzy tylko odbierają mleko od rolnika i od razu wiozą do jakiejś spółdzielni. Jak dobrze pamiętam to jeden z użytkowników który się czasami udziela w tym temacie oddawał do takiego prywaciarza i cenę miał dużo dużo niższa niż np taki mlekpol. Chyba @leszek1000 jak dobrze pamiętam. Ale to według mnie trzeba nie mieć oleju w głowie żeby oddawać do takich prywaciarzy i mieć 50-70 groszy mniej niż w byle jakiej spółdzielni. Albo oddawać aby białe 

Poczekaj niech ludziom zmarzną tylki i głód zajrzy w oczy to się myślenie zmieni

A co mleczarnia ma zrobić? Dać wypowiedzenie dostawcy bo na 3 tyg spadła cena mleka przerzutowego? Mlekpol skupuje 20% mleka w PL a resztę mniejsze i większe podmioty, popatrz ile cystern jeździ po drogach, powietrza nie worzą. 

Opublikowano (edytowane)

Wiem, ale 2 lata temu była inna sytuacja. Wyjście w grupy nie jest takie poste. Spokojnie, skończy się grupa to się pomyśli. 

Zauważyłem, że tylko ci co dostają dobrą cenę, piszą tutaj. A gdzie reszta ?? 

Kij ma dwa końce. Ktoś dostaję 3zł a ktoś 2zł. Chyba boją się przyznać, że masa kamienie na nich poleci 🙈

Edytowane przez leszek1000
  • Like 2
Opublikowano
radekz200 napisał:

Przed chwilą, Bercik92 napisał:

Mlekpol też zlewnie pozamykał bo nie chcieli od tych małych odbierać...

Bercik chcesz się zamienić na cenę mleka? 😂

A Piątnica nie przyjmuje? 🤔 🙃

Opublikowano
36 minut temu, krzychu121 napisał:

A źle coś napisałem? Sam widzisz że masz cenę dużo niższa niż w średnich spółdzielniach. Przy tych parametrach co masz pod 3 zł idzie już złapać więc wniosek prosty 

Wytłumaczyłem tylko skąd bierze się mleko po 2,30

Opublikowano
1 godzinę temu, Zenio23 napisał:

Wytłumaczyłem tylko skąd bierze się mleko po 2,30

Żeby tylko najniższa krajowa była 2,3 to był by sukces jak teraz mniej to nawet 2 nie ma🤔

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Bercik92 napisał:

Mlekpol też zlewnie pozamykał bo nie chcieli od tych małych odbierać...

u mnie w wiosce jeszcze trzymają zlewnię bo w sąsiedniej wiosce mieszka gościu z zarządu z Moniek 

2 godziny temu, leszek1000 napisał:

Kij ma dwa końce. Ktoś dostaję 3zł a ktoś 2zł. Chyba boją się przyznać, że masa kamienie na nich poleci 

mały nie ma ilości to i cena niska , przy kilku kilkunastu krowach to byle do emerytury dociągnąć 

to samo jakość paszy,  parametry mleka i genetyka , u małych to qleje więc szału z wydajnościami często nie ma 

Opublikowano
Dnia 3.11.2022 o 12:29, Xawier napisał:

Już wiele osób likwiduje.

A Lyder zamienia jedną premie drugą i myślą że są fajni. Oddaje ktoś do Lydera do Ostrowca Świętokrzyskiego? Podobno całkiem fajnie się  z wami ta bawią

Mam znajomych co oddawali do Ostrowca a później po wykupie przez mlekovwite do nich a co z nimi nie tak?

Opublikowano

w mlekowicie to potrafią ci wodę wykryć w mleku nawet 🤷 gdzie jest pewny na 100% że żadnej wody nie było. Ale wtedy jak rzekomo była u mnie to i w tym samym dniu u jeszcze jednego w mojej wiosce. Zbadaliśmy się i razem wodę dolaliśmy 🙉

Opublikowano
1 godzinę temu, Xawier napisał:

@MariuszDe cyrki z mikrobiologią i somatyką się dzieją u większości

Wszystko mozliwe z tym że nie wiem dlaczego by tak robili bo ten zakład przejęli dopiero w zeszłym roku i powinno im zależeć na dobrej opinii żeby pozyskać więcej dostawcow

Opublikowano

witam jak to jest z nabiałem w ramach premii lojalnościowej w mlekovicie. Kiedyś wozili kierowcy. Potem trzeba było odbierać w sklepie więc dzwoniliśmy do sklepu obok zakładu i szwagierka odbierała po pracy. A teraz się zmienił system podobno znów. I bym musiał jeździć 30 km do sklepu i tam dużo rzeczy nie ma. Zastanawiam się czy jakbym zamówił przez sklep internetowy z odbiorem w sklepie to czy też tak da radę czy nie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v