Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
komizmo napisał:

1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

komisji miałeś w tym roku kuku na ziarno ?

Tak

u mnie w tym roku euforia z kukurydzą. Kto zasiał i zadbał to ladnie zarobi. Jak można wiedzieć jaką odmianę miałeś ?

Opublikowano
7 godzin temu, Xawier napisał:

Już wiele osób likwiduje.

A Lyder zamienia jedną premie drugą i myślą że są fajni. Oddaje ktoś do Lydera do Ostrowca Świętokrzyskiego? Podobno całkiem fajnie się  z wami ta bawią

A co za zabawę prowadzą? 

I jeszcze jedno czy ten Lyder to ma we wszystkich zakładach taki sam cennik czy każdy ma swoją? Bo słyszałem to drugie 

Opublikowano (edytowane)

No chyba tylko pod warzywa ktoś to kupi za 250 tys . U mnie całe szczęście tez okolo 35 tys hektar.  Zobacz że od kilkunastu lat nie zwiększa się zysk z hektara na krowie i na roślinie ten rok na zbozach był wyjątkowy jak wszystko wróci do normy to zysk z ha będzie maks 3 tys na pszenicy.  Przy spłacie kredytu z Ziemi 150 będzie do spłaty ze 250 to trzeba z 80 lat na zwrot .nie wierzę że ktoś racjonalny może płacić 150 za ziemię nie uważam takich ludzi za normalnych chyba że przy mieście albo wiedząc o jakiejś inwestycji.  6 ha to 1 mln zl to ja dziękuję, kupuje lokal z żabka i robią na mnie a nie ja na ziemię i innych.  Każdy piszę że nie będzie komu doić ale zobaczcie jak zwiększa się produkcją 50 największych gospodarstw rodzinnych z mlekpol produkuje tyle co 1100 tych od tyłu 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Ale zauważ że np jak ktoś kupił 10 lat temu ziemię za te 80 tys. Niech średnio zarobił 2-3 tys rocznie z ha przy produkcji mleka. To w ciągu 10 lat zarobił 20-30 tys i teraz sprzedaje ta ziemię za 150 tys. Czyli ma dodatkowo 70 tys ekstra. Łącznie koło 100 tys zarobił w ciągu 10 lat. Fakt że przy ciężkiej pracy ale zarobił. Wiadomo inflacja też ma na to wpływ ale ziemia jest takim dobrem którego nie wyprodukujesz. Kiedyś niedaleko małego miasteczka sprzedawali ziemię po 5 tys. Ziemia 6z że nawet sosny nie chciały rosnąć. Niektórzy kupili inni pukali się w głowe bo to nie mało sensu rozwojowego. Po kilkunastu latach nagle komuś uwidzialo się tam zrobić strefę i wykupywali ziemię po 100 tys. Tak samo jak pod via karpatia też płacili gruby hajs. A kto wiedział że tam powstanie autostrada 

Opublikowano

Za gazociag bieda z nędza.  Kolego krzychu121 tak dobrze piszesz tyle ze inflacja zjadła też w cholere z tej kasy no i zazwyczaj kredyt czyli suma sumarum wychodzi tak sobie . Ale takie rzeczy tylko na sniadowie i w paru miejscach w Polsce u mnie 150 nikt nie zapłaci i kupując dziś nawet po 100 to raczej nikt mi nie da za 5 lat 150 a inflacja 20 % oprocentowanie kredytu od 9 wzwyż.  To ja co inwestować 1.5 mln za 10 ha w sniadowie wolę kupic dom na mazurach z linia brzegową i tu faktycznie cena rośnie a jak miejsce ładne to lekko za wynajem 120 150 rocznie wezmę i tu faktycznie mam zwrot konkretny , lekki pieniądz a i corocznie więcej płacą za wynajem a z mlekiem i pszenica nie zawsze tak jest tylko koszta w górę i w górę i dostawiaj tych bawołów bez skończoności.  Nie wiem no każdy ma swoje i wiem że ktoś jak postawił oborę za parę mln na kredyt i ma brak ziemi to jemu wszystko jedno paszy malo itp to dobierze jeszcze kredytu i da po te 100 150 bo nic to nie zmienia ale jak ktoś ma czym wychować lub dobre dzierżawy nie ma parcia na ekran z obora to sory ale są lepsze inwestycje jak pchanie kasy w pole 100 150 za ha no chyba że ktoś mi da pewny cynk że będzie tam właśnie jakaś powiedzmy via baltica czy co innego za co dadzą grubą kasę to ok   . Rozwoj na ziemi to był jak była w 2003 roku po 3 4 tys lub teraz po 25‐40 ale nie nie po 100 ja podziekuje 

Opublikowano
5 godzin temu, niesamowity90 napisał:

Gruby hajs za drogę? Ciekawe jak za gazociąg płacą...

Za gazociąg mieli już dawno zapłacić a tylko przysyłają pisma z przesunięciem terminu. U mnie w tamtym roku robili.

• Thanks 1
Opublikowano

U nas zs 50 ludzie się zastanawiają na dzień dzisiejszy gdzie wcześniej 80-100 płacili. Ci co mieli to się nasycili bo kupując ziemie hamuje się z kupowaniem maszyn. A o dom tez trzeba dbać. Co z tego że ma 200-300ha jak ma mniej czasu jak ten xo przy krowach zapindala codziennie

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

U nas zs 50 ludzie się zastanawiają na dzień dzisiejszy gdzie wcześniej 80-100 płacili. Ci co mieli to się nasycili bo kupując ziemie hamuje się z kupowaniem maszyn. A o dom tez trzeba dbać. Co z tego że ma 200-300ha jak ma mniej czasu jak ten xo przy krowach zapindala codziennie

Przy takim areale po co za***rdalać przy krowach 🤔

Opublikowano
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Przy krowach musisz być 2x dziennie o stałych porach, a przy roślinnej musisz mieć więcej ha bo zysk jednostkowy jest niższy. Zapier...ać trzeba wszędzie jak chcesz coś mieć😉
  • Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, krzychu121 napisał:

Ale tak samo mówiono 10 lat do tyłu że tylko idiota zapłaci 150 tys za ha gdy wtedy ziemia była po 80-100 tys. A nie mówię 20 lat do tyłu. U mnie w okolicy ziemia naszczescie kosztuje w okolicach 40 tys aktualnie. Znajomy bardzo często wspomina jak 20 lat temu ziemia była w mojej okolicy po 500-1000 zł i nie było chętnych. Teraz żałuję że nie zakupił z kilkadziesiat ha bo kasę miał ale wolal wydawać na samochody które po pijaku rozbijał :)

I nic się nie zmieniło chyba że brudne pieniądze pierze  jaki kombinator .

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

To ja co inwestować 1.5 mln za 10 ha w sniadowie wolę kupic dom na mazurach z linia brzegową i tu faktycznie cena rośnie a jak miejsce ładne to lekko za wynajem 120 150 rocznie wezmę i tu faktycznie mam zwrot konkretny , lekki pieniądz a i corocznie więcej płacą za wynajem

Czyli jak na razie nic nie wynajmujesz chyba , nie twierdze ze jest nie opłacalne  ale tez nie jest tak kolorowo .

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

Czyli jak na razie nic nie wynajmujesz chyba , nie twierdze ze jest nie opłacalne  ale tez nie jest tak kolorowo .

Wynajmuje mieszkania było do tej pory ok a teraz tylko na stodentach dobrze a ze zwykłymi rodzinami tylko problem się zrobił brak kasy u ludzi . A teraz buduje dom z bala na wynajem niedaleko Giżycka.  Kolega ma 2 od 4 lat i do nieba skacze z radosci . Tylko musi być miejsce ok dom ok okolica ok 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v