Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, lusjan napisał:

Jak ktoś może oddawać do mlekpolu itp to pewnie nie będzie oddawał do Włoszczowy, sam chętnie bym przytulił te kilkadziesiąt groszy więcej, ale na południu nie ma lepszej mleczarni. Kombinat Kietrz raczej nie oddaje tam połowy mleka z sentymentu. A mniejszych dostawców już rok temu nie brali, wiadomo, że jak zapyta ktoś z 3000 na odbiór to jest inna rozmowa niż z 300. 

I to jest ciekawe. Taki Kietrz może sobie oddać połowę tu  a połowę gdzie indziej a rolnik nie może 

Opublikowano
6 godzin temu, krzychu121 napisał:

Cena bazowa jest prawie 2,18 netto a premia 37 gr jak dobrze pamiętam. 

Ojciec tam pewnie rządzi i widać boją się zmian . Takie pokolenie ludzi i nic nie zrobisz.  Jeszcze u mnie na okolicy niektórzy jak usłyszą słowo Piątnica to jakby ich ogniem przypalał. ,, Panie ale tam są takie wymogi ''. A wzięło się to stąd że jak przejmowali Ostrołękę to razem z dostawcami. A że Ostrołęka jak większość małych nic nie znaczących spółdzielni brała aby białe  to nikt się niczym nie przejmował a tu nagle trzeba było o bakterie i somatyke czy ogólny porządek zadbać. A że ludzie nie wiedzieli jak to zrobić bo nigdy o to niedbali to poodchodzili a wraz z nimi historia o wymogach z kosmosu. A kto został w tamtym czasie to wygrał życie. Nikt ich wtedy nie mógł marzyć o takiej cenie jaka oni mieli 

Mi to też mówią, " tam to wymagania pewnie duże ", jak w każdej mleczarni , szczerze ogarnęło się somaty i bakterie to i mleka więcej i spokój a w chwili przejścia było 30-35 gr różnicy... Teraz żałuje jedynie tego, że należało się to zrobić dużo wcześniej ... 

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

Niestety są tacy co lubią wiecznie narzekać jak by im się poprawiło to co by robili 🤔🤪 ze mną było podobnie tylko to naście lat wstecz i szkoda bo było można wcześniej 😉

Sławek jak zlikwiduje to pewnie powiem to samo , dlaczego tak późno 🤔😊

Opublikowano
7 godzin temu, lusjan napisał:

Jak ktoś może oddawać do mlekpolu itp to pewnie nie będzie oddawał do Włoszczowy, sam chętnie bym przytulił te kilkadziesiąt groszy więcej, ale na południu nie ma lepszej mleczarni. Kombinat Kietrz raczej nie oddaje tam połowy mleka z sentymentu. A mniejszych dostawców już rok temu nie brali, wiadomo, że jak zapyta ktoś z 3000 na odbiór to jest inna rozmowa niż z 300. 

Lyder tam nie podjeżdża do Cb ? :d czy nie lepszy od wloszczowej ?

Opublikowano

Ja tam nie wiem czy ten wyścig mleczarni w podnoszeniu cen za mleko na końcu nie odbije się nam czkawką. Fajnie to cyferki na fakturze się ogląda ale jak kierowca mówił że w Grajewie magazyny pełne i wszystko walą do Mrągowa w proszek to tak jakoś mało optymistycznie to brzmi. 

Opublikowano
39 minut temu, kokoman0 napisał:

Ja tam nie wiem czy ten wyścig mleczarni w podnoszeniu cen za mleko na końcu nie odbije się nam czkawką. Fajnie to cyferki na fakturze się ogląda ale jak kierowca mówił że w Grajewie magazyny pełne i wszystko walą do Mrągowa w proszek to tak jakoś mało optymistycznie to brzmi. 

Lepiej odstawiać po kosztach, to czkawki nie będzie?

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano
41 minut temu, kokoman0 napisał:

Jedz do mleczarni niech ci zrobią indywidualna cenę -50 gr

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, krzychu121 napisał:

Zanim zlikwidujesz to warto się przenieść i trochę grosza zarobić 

Nawet nie ma do kogo przejść , chyba tylko lider ale na takiego małego pimpka to nie spojrzą. A zresztą za chwilę nie będzie z czym , ostatnie jałówki wycieliły się rok temu i już nie zostaje nic na remont stada ... 

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jarecki napisał:

serio likwidujesz ?

No serio , narazie wszystkie krowy takie lepsze zacieliłem , ale powoli będe zwijać 

Życie jest tylko jedno 🙂

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano

Teoretycznie nie a w praktyce to już różnie. UOKiK zwracał na to bardzo uwagę ale czy to byl tylko szum żeby rolnicy się uspokoili czy naprawdę chcieli coś z tym zrobić to się okaże jak ludzie zaczną wypowiedzenia składać 

Opublikowano
1 godzinę temu, kokoman0 napisał:

Pewnie najlepiej jakby tego kierowce na prezesa dali to od razu by wszystko ruszyło i było jak należy 😜

• Thanks 1
Opublikowano
30 minut temu, Marcin441 napisał:

Pewnie najlepiej jakby tego kierowce na prezesa dali to od razu by wszystko ruszyło i było jak należy 😜

Zawsze byłby to ktoś spoza rodziny aktualnego prezesa😁😅

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kokoman0 napisał:

Ty serio myślisz, że prezes nie wie co robi i ma problemy ze zbytem towaru, a rolnikom daje podwyżki? 

To w takim razie skoro kierowca tak mówił to może my jako rolnicy powinniśmy iść do prezesa i zaapelować żeby obniżył cenę za mleko? 😀

Możecie mówić co chcecie ale skoro ktoś zarządza mleczarnią 30 czy 40 lat to chyba jakieś pojęcie o tym ma, tym bardziej że tak to rozwinął. 

2 godziny temu, kokoman0 napisał:

Edytowane przez piotrek91p
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v