Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie 1700 i tylko 20 % niektórzy myślą, że swoja jest za darmo, przez pół roku też mieszałem ale jak zboże się skończyło to średni sens był kupować i mieszać. Jedno jest pewne wysokie wydajności się powoli kończą, bo nie będzie sensu kupować pasz po nie wiadomo ile i przepuszczać to przez krowy. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

18 za  1450 z agrocentrum. 26 za 1800 w sobotę zamawiałem. u siebie już z miesiąc temu zredukowałem po 0,5 kg na głowę a jak tak dalej pójdzie to będzie się redukować coraz wiecej. Najwyżej samymi objetoscowkami się będzie żywic. Przy tej cenie 2 zł netto to szału nie ma. Niedawno policzyłem na szybko +/- ile trzeba dołożyć do produkcji litra mleka względem tamtego roku.  Wyszło +/- 50 gr. Więc jak w tamtym roku koszt produkcji wychodził 1.2-1.3 a w tym 1.7-1.8 to ja sensu nie widzę żeby zwiększać. A drożyzna dopiero się rozkreca. Niech ropa pójdzie na te 8-9 zł to dopiero się zacznie jazda. Aktualnie sytuację ratują w jakimś stopniu drogie krowy czy opasy na ubojni.  Mleka będzie brakować spółdzielniom i to dużo. Każdy ogranicza jak tylko może żeby jak najwięcej zostało w kieszeni. Bo co z tego że będzie dużo mleka przy wysokich kosztach jak po odjęciu kosztów w portfelu zostanie mało. 20-30  groszy zysku z litra to jest śmiech  przy tej robocie co wykonujemy 7 dni w tygodniu przez 366 dni w roku. Aktualnie przy około 40 tys na miesiąc zostaje 8-12 tys na czysto. Dzieląc to tak jak u mnie na 3 osoby to przy tej drozyznie to są drobne. Dobrze że kobieta ma swoją pracę to zawsze jakiś dodatkowy dochód jest. Albo trzeba będzie zacząć co się da rękami robić żeby jak najwięcej ograniczyć koszta ale to wtedy zdrowie zmarnuje się bardzo szybko albo kończyć produkcję. Chyba że spółdzielnie się wkoncu ogarną i zaczną szukać oszczędności też u siebie a nie tylko u rolników i podniosa cenę za mleko 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

przydało by się ...

A co żegnaj siusiu witaj brzusiu ☺️

Opublikowano

Czemu lipny cennik? 

Przyjechały dziś dodatki na 3 miesiące zamówione we wtorek, nawozy w sobotę przyjechały. sąsiad się zastanawia czy nie sprzedać 10 najsłabszych krów bo zboża już nie ma a kupować to słaby biznes.

Opublikowano

Kolega pow 25 tys 2,15 litr 

Sąsiad pow 4 tys 1,91 litr parametry podobne b 3,3 t 4,2 

Wieczorem będę miał fotę faktury sąsiada.... 

Skąd miałeś ten cennik? 

Bo te ceny nie pasują do niego i tyle 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 6.03.2022 o 09:23, dejmian90 napisał:

Na Podlasiu nie widać zbytnio spadków. Ludzi likwidują ale i powstają nowe duże obory nie na 50 sztuk ale na 150-200.

Odsetki od 1 mln kredytu wziętego na 15 lat już wzrosły ok 1500 zł na msc a to nie koniec. A jak ktoś ma 3, 5 albo 15 mln? Ilu to wytrzyma?

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Skąd miałeś ten cennik? 

może coś w ostatniej chwili dorzucili, oby inne mleczARNIE TEŻ TAK ZROBIŁY,

cennik miałem od dostawcy.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał:

U mnie " swoja" 20% wychodzi około 1700 zł w tym witaminy drożdże i bufor licząc po cenach na dziś 

Najważniejsze to, że wiesz co dajesz w swojej, nie jakieś zmiotki i odpady, co partia to inny skład. 

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Skąd miałeś ten cennik? 

Jaka mleczarnia ?

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

Intermilk niewielka ilość 5 tys cena za luty 1,85 brutto

Nieźle 

Opublikowano
11 minut temu, kr9292 napisał:

Odsetki od 1 mln kredytu wziętego na 15 lat już wzrosły ok 1500 zł na msc a to nie koniec. A jak ktoś ma 3, 5 albo 15 mln? Ilu to wytrzyma?

Myślisz że są takie osoby co mają 15 mln kredytu i nie wiedzą co mają robić ? 

Opublikowano

Muszą próbować to dalej ciągnąć ale czy się uda to nie wiadomo, większość gospodarstw mlecznych nastawionych jest na produkcję pasz objętościowych więc problemy będą dodatkowe. 

Opublikowano

Ja myślę że jak brali przy niskich stopach to wiedzieli co robią. Nikt się nie spodziewał aż tak drastycznych podwyżek. A to nie koniec . Więc jak ktoś brał rok czy dwa lata temu taki kredyt to spłacał go bez żadnego problemu. Aktualnie robi się słabo zwłaszcza że wszystko inne drożeje w przerażającym tempie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v