Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego? A co mi z tego przyjdzie? Każdy ma swój rozum. Ja już się starzeję więc na ryzyko też inaczej patrzę. A korzystajac z okazji bo zadałem ci kiedyś pytanie i to wcale nie była żadna szydera ani nic z tych rzeczy i mi nie odpowiedziałeś: tak w obliczu twojej inwestycji i tego zielonego ładu i innych gowien to zastanawiasz się czasem jak to będzie jeśli ten cały szajz wprowadzą i jak będzie można wysokowydajne  stado prowadzić czy nie myślisz o tym? 

W sensie, że się nie martwisz na zapas

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

Zakładając że ktoś wziął na rozwój mleka kilka melonków to myślisz że ktoś się martwi co będzie za 15-20 lat? Kiedyś z ciekawości 😁 oglądałem sobie oświadczenie majątkowe radnego gminy (właściciela raczej rozpoznawalnego gospodarstwa w krowim świecie) stadko 160 dojnych 70 własnej i 200 dzierżaw, gospodarstwo 30 kredytów i leasingów na ponad 11 mln złotych nawet w mleczarni 1 mln. Sam się zastanawiałem jak ten chłop ciągnie i wy myślita że on się martwi? Jakby się martwił to by już z 15 zawałów miał. I taki rozwój to według mnie do d*py jest 

Edytowane przez Marcin441
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

no zielony ład to na pewno nie jest ułatwienie. Coś będzie musiało być w ekologii z tego co czytałem. Pewnie jakieś krzaki się będą liczyć też. Ziemi jest jednak trochę z zapasem i raczej będzie przybywać.

Opublikowano

Ale wiesz że to jest trochę "szersze" zagadnienie niż tylko parę hektarów ugoru pod ekologię? Nie chodzi mi nawet o to czy ilość paszy będzie się zgadzać, ale np. czy da się osiągnąć jej wysoką jakość. Bo ja śmiem wątpić jeśli to szaleństwo będzie postępować. A sam chyba wiesz jak ważna jest jakość tej paszy

Opublikowano
12 godzin temu, matek0921 napisał:

Tego pionka Kołodziejczaka nie musza podsłuchiwać bo to tylko pionek 😂😂😂😂😂 który szuka rozgłosu żeby do koryta dostać się 

mi się tam PiS podoba w uj 💪💪💪💪💪💪💪 żyje bez kredytów i się rozwijam z krowami 40 szt ☺️☺️☺️☺️☺️☺️

Dzieci narobiłeś i socjal bierzesz? 

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Marcin441 napisał:

Zakładając że ktoś wziął na rozwój mleka kilka melonków to myślisz że ktoś się martwi co będzie za 15-20 lat? Kiedyś z ciekawości 😁 oglądałem sobie oświadczenie majątkowe radnego gminy (właściciela raczej rozpoznawalnego gospodarstwa w krowim świecie) stadko 160 dojnych 70 własnej i 200 dzierżaw, gospodarstwo 30 kredytów i leasingów na ponad 11 mln złotych nawet w mleczarni 1 mln. Sam się zastanawiałem jak ten chłop ciągnie i wy myślita że on się martwi? Jakby się martwił to by już z 15 zawałów miał. I taki rozwój to według mnie do d*py jest 

W jakiej gminie? W gminie Bielany tez jest taki radny i co rok melonów pod kreska więcej 😂 a najlepsze jest to stan rachunku na 31.12 to jedno wielkie 0 z kredytem w rachunki bieżącym. Także biznes moim zdaniem mocno średni. Ale z boku popatrzeć na to to oko cieszy

Opublikowano
Dnia 25.01.2022 o 22:51, DanielMP napisał:

wszystko się zgadza jesli inflacja wynosi max 5-9%, natomist jeśli inflacja zbliży się w okolice kilkinastu badz ponad 20% stopy pojdą na powyżej 10%, wówczas każdy "przeinwestowany cwaniak" jak to nazwałeś leży, myślę że my wszyscy którzy mamy średnie i duże gospodarswa bo wiadomo jak to wszystko wygląda w większości duże zakupy trzeba podeprzeć kredytem

a kto mowi ze dla zarobku? 

reszta wypowiedzi sie zgadza, dlatego że zostały podniesione zbyt późno moim zdaniem przed prznajmniej kilkunastoprocentową inflacja juz nic nas nie uchroni co pociągnie za sobą dalszą podwyżkę stóp procentowych

chcesz powiedzieć że te podmioty które przerabiają mleko kupione od rolnika za 2.3-2.4 swoje produkty wyrzucają do rowu bo nikt ich nie kupuje? :) myślcie trochę, nas producentów, tych którzy najbardziej się w tym łańcuchu mlecznym napracują walą z każdej strony - wszystkie społdzielnie które płacą poniżej 2 zł

Chciałem sie pytac ile wg Ciebie powinna kostka masła kosztować i kilogram sera? Każda spółdzielnia ma inne koszta, inne inwestycję inny % wykorzystania mocy przerobowych itp Jest inaczej zarządzana (lepiej, gorzej)

Opublikowano
56 minut temu, kacperro napisał:

W jakiej gminie? W gminie Bielany tez jest taki radny i co rok melonów pod kreska więcej 😂 a najlepsze jest to stan rachunku na 31.12 to jedno wielkie 0 z kredytem w rachunki bieżącym. Także biznes moim zdaniem mocno średni. Ale z boku popatrzeć na to to oko cieszy

Nie będę takich rzeczy upubliczniał w jakiej gminie. Ogólny opis gospodarstwa wystarczy, zadłużenie i to co robi to jego sprawa bo jest dorosły ale dla innych może być przestroga że nowa obora za 5 baniek z robotami na nic więcej jak w najlepszym przypadku na siebie nie zarobi 

Opublikowano
1 godzinę temu, kacperro napisał:

kolegi były teść też jest radnym, jak kolega zobaczył sprawozdanie majątkowe to wiedział dlaczego teść chciał majątki łączyć xD

Opublikowano
14 minut temu, Takisobierolnik napisał:

To była ironia, PiS daje 500 zabiera 1000 a ciemnogród się cieszy

tak a jak platforma rządziła to by ci nie zabrali 1000 zł, zabrali by ci jeszcze więcej a nie dali by nic bo cytując klasyka pieniędzy nie ma i nie bedzie, radzę przypomnieć sobie nie tak odległe czasy rządów PO.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, pig napisał:

tak a jak platforma rządziła to by ci nie zabrali 1000 zł, zabrali by ci jeszcze więcej a nie dali by nic bo cytując klasyka pieniędzy nie ma i nie bedzie, radzę przypomnieć sobie nie tak odległe czasy rządów PO.

Dla mnie było dużo lepiej choć ich nie lubiłem a jak pytam po rodzinie to nawet ci co na Jarosława 1 krotkongiego głosowali to zmienili zdanie i otwarcie przyznają że było lepiej kiedyś.  A ci pieniądze mają z kredytów z europejskich banków z wysokiej inflacji i z zabierania kasy tym bardziej zaradnym . Uszczelnienia VAT się skończyły to musimy sobie podnieść pensyjki poselskie a tu zabrać na wszystkie sposoby i powiedzieć że jest lepiej i każdy zyska . Temu bogatszemu zabiorą 10 tys on pomyśli nie będę tracił wrzucę to na Kowalskiego Kowalski dostał 500 i oddał te 500 . Niestety tak jak ten bogatszy zrobił zrobiło tak więcej bogatych i Kowalskiemu zabraklo 500 to dołożył że swojego.  Tak mniej więcej wygląda demokratyczne sprawiedliwe państwo prawa według Jarosława krotkonogiego i Mateusza Krzywoustego.  Kręcić chachmecic i oby dla nas było 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
51 minut temu, Takisobierolnik napisał:

To była ironia, PiS daje 500 zabiera 1000 a ciemnogród się cieszy

Nie ciemnogród tylko świadomi ludzie. Oni dostaną 500 a nie zabiorą im nic bo nie mają dochodów więc wiedzą co robią 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Troker1979 napisał:

PO to nawet o głosy rolników nie zabiegała przed wyborami więc naiwnym trzeba być by liczyć by partia ta pochyliłaby się nad naszą dolą.

Zgoda ale dopłaty były wyższe prowy łatwiejsze papierologi mniej skarbówki nie latały po kontrolach i ogólnie wszystko było o połowę tańsze.  Może i się nie pochylali ale też nie zabierali i nie zadreczali . Ci tylko krzyczą jak to oni za rolnikiem a nic nie zyskaliśmy tylko w drugą stronę 

Edytowane przez alfa
  • Like 2
Opublikowano

Alfa Ty wiadomo elyta ciągnie do siebie...robol w mleczarni jak i producent mleka czytaj my robić za 8zl....mleko po złotowie i siedziec cicho i być zadowolonym bo raczą odebrać towar

No meczyk obejrzeć tu grube banki idą😉

Opublikowano
7 minut temu, Marcin133 napisał:

Alfa Ty wiadomo elyta ciągnie do siebie...robol w mleczarni jak i producent mleka czytaj my robić za 8zl....mleko po złotowie i siedziec cicho i być zadowolonym bo raczą odebrać towar

No meczyk obejrzeć tu grube banki idą😉

Krzywousty do elit zaliczył już też fryzjerów strażaków itp nie długo pewnie sprzątaczki 😁

Opublikowano
38 minut temu, alfa napisał:

Dla mnie było dużo lepiej choć ich nie lubiłem a jak pytam po rodzinie to nawet ci co na Jarosława 1 krotkongiego głosowali to zmienili zdanie i otwarcie przyznają że było lepiej kiedyś.  A ci pieniądze mają z kredytów z europejskich banków z wysokiej inflacji i z zabierania kasy tym bardziej zaradnym . Uszczelnienia VAT się skończyły to musimy sobie podnieść pensyjki poselskie a tu zabrać na wszystkie sposoby i powiedzieć że jest lepiej i każdy zyska . Temu bogatszemu zabiorą 10 tys on pomyśli nie będę tracił wrzucę to na Kowalskiego Kowalski dostał 500 i oddał te 500 . Niestety tak jak ten bogatszy zrobił zrobiło tak więcej bogatych i Kowalskiemu zabraklo 500 to dołożył że swojego.  Tak mniej więcej wygląda demokratyczne sprawiedliwe państwo prawa według Jarosława krotkonogiego i Mateusza Krzywoustego.  Kręcić chachmecic i oby dla nas było 

Nie ma co się martwić ,nie długo wybory ludzie sobie wybiorą następców 

A tak wogule w każdym temacie polityka , co to moderatorzy strajkują 🤔 jest temat polityczny to korzystać 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Nie ma co się martwić ,nie długo wybory ludzie sobie wybiorą następców 

A tak wogule w każdym temacie polityka , co to moderatorzy strajkują 🤔 jest temat polityczny to korzystać 

Chyba wszyscy doszli do wniosku że ujowo się dzieje z naszą scena polityczna i tematy są jakie są.  Fakt faktem cena mleka i byt krowiarza  bardzo mocno zależy od naszych cudownych oslow . A tu takie lekkie obniżenie ceny mleka https://finanse.wp.pl/wzrost-skladek-na-zus-kolejne-uderzenie-w-polskie-firmy-6730521538652864a

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Mamy w kraju ogromny kryzys polityczny. Nie ma na kogo głosować by dobrze zadbał o nasze sprawy. Zapowiada się poważna recesja w gospodarce w tym w rolnictwie. Niestety będzie jak zawsze. My rolnicy będziemy musieli to dźwignąć na  swoich barach a i tak będziemy dalej jedną z najmniej szanowanych grup społecznych.

• Thanks 1
Opublikowano
alfa napisał:

Zgoda ale dopłaty były wyższe prowy łatwiejsze papierologi mniej skarbówki nie latały po kontrolach i ogólnie wszystko było o połowę tańsze.  Może i się nie pochylali ale też nie zabierali i nie zadreczali . Ci tylko krzyczą jak to oni za rolnikiem a nic nie zyskaliśmy tylko w drugą stronę

zgadza się dla cwaniaków było cudownie bo pozwolili kraść tym co mieli mozliwosci a reszta klepała biedę. a teraz lament bo trzeba żyć uczciwie i pracować jak inni i jak inni płacić podatki a nie kreatywna księgowość

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v