Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Unexpected napisał:

Po ile jest u was m3 gnojowicy?

Ja kupuje od kumpla po 300 zł za full beczkę fortschritta czyli HTS 10 tys litrów. Jak leci bez mieszania spod ruszta. Oczywiście mój ciągnik i beczka.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał:

Ja kupuje od kumpla po 300 zł za full beczkę fortschritta czyli HTS 10 tys litrów. Jak leci bez mieszania spod ruszta. Oczywiście mój ciągnik i beczka.

Slyszałem  o cenach za30-35zl za m3.

100zl netto za 1 tone za pomiotu kurzego pelletu ze słomy

Opublikowano

Nie będę komentował 6 beczek na 1 ha bo to raczej pod kuku. Ja rozlewam patrząc w zależności od gęstości i jak rzadsza to te 10 000 na 50a ja gęsta to szybciej jadę i starcza mi na 70-80a i jest spoko.

Opublikowano

Uważam że taka ilość gnojowicy robi robotę z resztkami pożniwnymi i działa nie tylko w jednym roku. Nadmiar gnojowicy to nadmiar problemów bo później nie pomagają  stymulatory, grzybowe a jak sucho to szybko pali.

Opublikowano
damianos95 napisał:

Panowie mam jęczmień wymieszany z pszenica praktycznie 50 na 50% mogę dawać bez obaw prosiaków warclakom od 30kg ? Zawsze dawałem sam jęczmień stąd pytanie

jak od 30 kg dawałeś sam jęczmień? ja to już włączam pszenżyto jak mam jak nie to żyto w ilości 10 procent plus 10 pszenicy plus 15 koncentrat plus reszta jęczmień. pod koniec tuczu 55-60 procent żyta hybryda idzie już plus koncentrat i reszta jęczmień

Opublikowano
2 godziny temu, turtojs napisał:

jak od 30 kg dawałeś sam jęczmień? ja to już włączam pszenżyto jak mam jak nie to żyto w ilości 10 procent plus 10 pszenicy plus 15 koncentrat plus reszta jęczmień. pod koniec tuczu 55-60 procent żyta hybryda idzie już plus koncentrat i reszta jęczmień

Dokładnie dostawały od 30 do około 70kg sam jęczmień później z pszenzytem 

Zawsze słyszałem że małym 30-50kg niezbyt dawać pszenżyto bo zbyt dużo białka w połączeniu z jęczmieniem i mogą fajtnac 

Czyli jak mam taką mieszankę jęczmień pszenica 50na 50 chodź czasami więcej jęczmienia to dosypać na spokojnie 10% pszenżyta ? Oczywiście koncentrat i zakwaszacz jak zawsze

Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

Zawsze słyszałem że małym 30-50kg niezbyt dawać pszenżyto bo zbyt dużo białka w połączeniu z jęczmieniem i mogą fajtnac 

Jęczmień to zazwyczaj między 9,5 a 11,5% białka, pszenżyto między 10 a 12,5%. Nie ma opcji by dodatek pszenżyta sprawił, że warchlaki zaczną zdychać. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Dokładnie dostawały od 30 do około 70kg sam jęczmień później z pszenzytem 

Czyli jak mam taką mieszankę jęczmień pszenica 50na 50 chodź czasami więcej jęczmienia to dosypać na spokojnie 10% pszenżyta ? Oczywiście koncentrat i zakwaszacz jak zawszeja

Jak mają juz po 50kg to spokojnie 15-20 % daje pszenżyta z 35 jęczmień i 30 pszenica i koncentrat 15-12.5 %

Jsk już mają 85 kg to nawet 70% pszenżyta reszta jęczmień i 10 %koncentrat 

Edytowane przez bandzior11
Błąd
Opublikowano
32 minuty temu, mirek39 napisał:

Nie jestem expertem ale chyba bardziej chodzi o składniki antyżywieniowe w pszenżycie bo od 30kg można powoli dodawać a jęczmień i pszenica do woli

Obecne odmiany  pszenżyta maja odpowiednio 60-70% genów pszenicy 30-40% żyta, w latach 80-90 te proporcje były odwrotne , jedyny problem obecnie z żytem i pszenżytem to nie może zawierać najlepiej w ogóle sporyszu[silna trucizna dla trzody i drobiu], to jest główny powód do ograniczeń w dawkach pszenżyta ,żyta.Zboże paszowe może zawierać max 0,1% sporyszu.Znajomy wali 30% pszenżyta w paszę dla prosiąt od lat i nic się nie dzieje

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.11.2022 o 19:07, bandzior11 napisał:

Jak mają juz po 50kg to spokojnie 15-20 % daje pszenżyta z 35 jęczmień i 30 pszenica i koncentrat 15-12.5 %

Jsk już mają 85 kg to nawet 70% pszenżyta reszta jęczmień i 10 %koncentrat 

ja tak od 30 kg daje pod 40% żyta i jest ok, reszta jeśli chodzi o zboże to pszenica z jęczmieniem w równych proporcjach.

dziś tucznik 7 na żywą

Edytowane przez dwdx1906
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v