Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Moje Ursusiki przepalą wszystko, jeden wuj czy to B7 czy B0. Do auta chce B0 

kilka lat temu była jakaś ropa BIO była trochę tańsza ale T25 dużo palił i strasznie kopcił..

Opublikowano
2 godziny temu, Norman napisał:

@Strongman -15 °C to zimowe takie w miarę ma ale mętnienia a nie zapchania filtra, zapchania to około -30-35. Coś ON B7 brałem po 15 listopada to mętnienie chyba -8 lub -10 zapchanie -26 z tego co sprzedający deklarował.

U nas ostatnio cena dnia, dzwonią i pytają drożeje ale i taniej czasem bywa jak dostawą się przedłuża, co do ilości od 200 l przywiozą tylko cena wiadomo trochę wyższa jak przy 1000 l

Potwierdzam. Mi jak przywożą to dostaje papier jaka temperatura mętnienia i zamarzania. Zimowe b0 ostatnio przywieźli to mętnienia -12 a zamarzania -30. Do zamrażarki wrzuciłem butelkę to tylko zmetnialo ale normalnie płynne jak woda. Jak dobrze pamiętam temperatura w zamrażarce była ustawiona na -25 ale dokładnie nie pamiętam. 

Co do ceny. To jeszcze się nie spotkałem z tą ,,cena dnia ''.  Dzwonię, mówię ilość, podają cenę, coś się ponegocjuje i czy przywiozą jutro czy za tydzień to cena jest taka jak się dogadaliśmy 

Opublikowano

A ja do tematu b0 a b7 podchodzę tak,ze b0 dłużej poleży nie tak się odstawy wuje jest czystsze bardziej klarowne.

A co do pojazdów które lepsze, to podchodzę tak ze jak je projektowali to jakie wtedy było paliwo i takie bedzie najlepsze.

biorąc samochód 20 letni to w tedy było dzisiejsze b0 bo wtedy rzepaku nie dodawali i pod takie paliwo został stworzony, jak zatankuje np b7 to błond od popowtrysku potrafi się zapalić i tak to odbieram.

Opublikowano

pisałem nie raz ale nie wiem czy wiecie że jest taki parametr jak smarność paliwa i paliwa b0 mają go ledwo w normie przeważnie, gdzie B7 ma ten parametr często 2 razy lepszy, ponieważ bio dostatek sprawdza się bardzo dobrze jako smar , idąc dalej jak ktoś ma układ common rail czy to w samochodzie czy to w traktorze to takie paliwo b0 smaruje pompę i wtryski o wiele gorzej jak B7 , idąc jeszcze dalej jak ktoś eksploatuje układ nazwijmy to bardziej delikatny np. od naszych przyjaciół z Japonii to na zerówce mówiąc kolokwialnie zajedzie dużo szybciej ten system, są pompy cr pełniące dwie funkcje , funkcja zasysania paliwa i sprężania, pompa łopatkowa pracując w suchym paliwie zaczyna opilkowac zabijając wszystko co jest dalej czyli pompę WC i wtryskiwacze także nie wiem w czym ten fenomen tego b0 szczególnie do aut, gdzie zatankowane paliwo i tak każdy wyjeżdża w myślę max miesiąc, osad się zrobić nie zdąży.

Strongman napisał:

A ja do tematu b0 a b7 podchodzę tak,ze b0 dłużej poleży nie tak się odstawy wuje jest czystsze bardziej klarowne.

A co do pojazdów które lepsze, to podchodzę tak ze jak je projektowali to jakie wtedy było paliwo i takie bedzie najlepsze.

biorąc samochód 20 letni to w tedy było dzisiejsze b0 bo wtedy rzepaku nie dodawali i pod takie paliwo został stworzony, jak zatankuje np b7 to błond od popowtrysku potrafi się zapalić i tak to odbieram.

na zachodzie były już bio paliwa, a jedyny jaki został w Polsce skonstruowany silnik diesla to ten od c330 i może jelczowski , bo reszta to zachodnie licencje uklepane u nas.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś jak rozlałeś te B0 na beton to ta plama była i była bardzo długo, taka kiedyś była ropa tłusta i to bez żadnych bio dodatków. Obecna B0 jest sucha. Kiedyś jak ropa była po 5zł a olej rzepakowy po 3zł to ludzie mieszali jedno z drugimi pół na pół i stare konstrukcje na tym śmigały

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano

Tam może i byli bo kiedyś dolewali mixol do ferdków bo tam pompa smarowana paliwem a w polskich było centralne smarowanie pompy z silnika czy jak w bizonie do pompy wlewa się olej i on smaruje pompę.

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Ciemu to tak? 

Wczoraj na Avii zapytałem się co to jest za Diesel Gold a oni że to właśnie premium B0 ale cena to 7.78🙆

Bo obajtek przejął lotos i odsprzedał węgrom.

A on b0 nie oferuje

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Ciemu to tak? 

Wczoraj na Avii zapytałem się co to jest za Diesel Gold a oni że to właśnie premium B0 ale cena to 7.78🙆

U mnie na jednej stacji jest arctic ale cena 7.98.  BSI

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Kiedyś jak rozlałeś te B0 na beton to ta plama była i była bardzo długo, taka kiedyś była ropa tłusta i to bez żadnych bio dodatków. Obecna B0 jest sucha. Kiedyś jak ropa była po 5zł a olej rzepakowy po 3zł to ludzie mieszali jedno z drugimi pół na pół i stare konstrukcje na tym śmigały

bo tak było, paliwo było tłuste, miało dużo siarki, która pełniła funkcję smarna, ale normy spalin i układy oczyszczania spalin wymusiły odsiarczanie paliwa. Teraz przy wymianie filtrów lub myciu czegoś nachlapie się na beton to parę godzin i znaku nie ma po ropie , wysycha jak benzyna.

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał:

a po co Osrajtek sprzedał ten Lotos, pieniędzy nie ma ??

Wyznawcy PiSu mają gdzieś czyją kolonia będziemy. Podobno walnięty Korwin powiedział że ludzie mają ambicje,honor i marzenia a teraz mają żyć i żreć 

Opublikowano
47 minut temu, Uziu92 napisał:

pisałem nie raz ale nie wiem czy wiecie że jest taki parametr jak smarność paliwa i paliwa b0 mają go ledwo w normie przeważnie, gdzie B7 ma ten parametr często 2 razy lepszy, ponieważ bio dostatek sprawdza się bardzo dobrze jako smar , idąc dalej jak ktoś ma układ common rail czy to w samochodzie czy to w traktorze to takie paliwo b0 smaruje pompę i wtryski o wiele gorzej jak B7 , idąc jeszcze dalej jak ktoś eksploatuje układ nazwijmy to bardziej delikatny np. od naszych przyjaciół z Japonii to na zerówce mówiąc kolokwialnie zajedzie dużo szybciej ten system, są pompy cr pełniące dwie funkcje , funkcja zasysania paliwa i sprężania, pompa łopatkowa pracując w suchym paliwie zaczyna opilkowac zabijając wszystko co jest dalej czyli pompę WC i wtryskiwacze także nie wiem w czym ten fenomen tego b0 szczególnie do aut, gdzie zatankowane paliwo i tak każdy wyjeżdża w myślę max miesiąc, osad się zrobić nie zdąży.

na zachodzie były już bio paliwa, a jedyny jaki został w Polsce skonstruowany silnik diesla to ten od c330 i może jelczowski , bo reszta to zachodnie licencje uklepane u nas.

Tylko czemu praktycznie wszystkie zajechane wtryski i pompy cr które spotkałem do tej pory chodzily na b7

Opublikowano

To jest czarna magia, jeden gada jeździć na b7 bo lepsza smarność drugi gada tylko b0 bo b7 ma pełno syfu który zabija układ. Bądź tu mądry. Do tej pory jeszcze nie spotkałem się żeby ktoś zabił układ i jeździł na b0 wszystkie problemy do tej pory mieli ludzie na b7 chyba że jeszcze za mało przypadków znam 

Opublikowano

u mnie ursusy i mtz bez różnicy chodzą na b0 i B7, natomiast Reno na B7 ma zapchany filtr paliwa co 100 godzin, po prostu sam żółty żur pływa w filtrze a traktor słabnie bo dostaje za mało paliwa, ciekawe czy układ paliwowy się nie przyciera, jak filtr się zapycha i dostaje za mało ropy przez co czuć osłabienie?

Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Kiedyś to się jeździło na opale 🤣

• Like 1
Opublikowano
marulekk napisał:

19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Bo obajtek przejął lotos i odsprzedał węgrom.

A on b0 nie oferuje

a po co Osrajtek sprzedał ten Lotos, pieniędzy nie ma ??

bo musiał .... ustawa antymonopolowa...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v