Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
logan3512 napisał:

@Belarus820 dlaczego karzesz opuścić paliwo z piotransu? od jakiegoś czasu nie biorę z piotransu bo mają zawsze trochę droższe nisz inni ale paliwo chyba mają dobre.

kilka lat od nich bralem wszystko bylo ok, az tu nagle kilka dni sie im opóźniła dostawa zadzwoniłem, no zapomnieli jutro będą minelo 3 dni mogą przywieźć ale 30 gr drozej niż bylo ustalone, podziękowałem zadzwonilem do konkurecji i dostałem 10 gr taniej niż było z piotransem pierwotnie ustalone. Od tamtej pory wydzwaniaja jak opetani

slawek74 napisał:

Agrest napisał:

22 minuty temu, slawek74 napisał:

w Twojej okolicy drogie bo czują że masz piniądz 😁🤪

dzwonisz zamawiasz i czekasz 😎

Zatankowałem auto z beczki, poczekam na 7 zł w detalu.

obyś się doczekał 😁 z moich obserwacji to wątpię by u Ciebie aż tak spadło ....

robi57362 napisał:

u mnie na najbliższej stacij 8.17 no wiec ten....

🤦‍♂️ hurtu tam nie wożą ?

woża wożą chóc teraz zbiornik wyciagnolem do konca i nie zamierzam narazie zamawiac

Opublikowano
4 godziny temu, Uziu92 napisał:

przy tej cenie dolara i baryłki powinno kosztować max 6 zł paliwo, przed wojna była taka sama cena baryłki, dolar był ciut tańszy, dra teraz ostro. Orlen Siedlce 7.82😡

I te 6 zł to powinno być z 23% vatem 

Opublikowano
10 minut temu, mds212 napisał:

Jak myslicie kupwoac juz paliwo na nastepny sezon czcy jeszcze stanieje?

Na bank stanieje bo ja kupiłem więc prędzej czy później ale muszę stracić , takie moje szczęście 🤷

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kolega @Damianek20 nie chodził na matematykę, a z procentów to tylko pewnie 5% i 40% ;)

Obecną cenę przemnożyć trzeba przez 1,23/1,08=1,139 i mamy cenę po podniesieniu VAT z 8 na 23 % ;) 

Czyli na przykład, jeżeli teraz jest 7zł brutto to po podniesieniu VAT na 23% cena brutto wyniesie około 7,97zł.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, Marionos napisał:

Ropa brent 82  dolar 4,52  :OOO

hurtowa cena 6,5 a na stacji 7,79  

i kogo tu ruch.ja

Pisałem tu parę dni temu że już szykuję się na podniesienie vatu , i będzie że vat podniosą a cena paliwa utrzymają na obecnej cenie i odbębnia sukces że vat poszedł do góry a ceny paliw na stacjach są w tych samych cenach i taki zwykły zjadacz chleba co się tymi cenami za bardzo nie interesuje , łyknie to i bedzie się zastanawiał jak oni to zrobili że vat poszedł do góry o złotówkę , a cena na stacji ta sama

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Kolega @Damianek20 nie chodził na matematykę, a z procentów to tylko pewnie 5% i 40% ;)

Obecną cenę przemnożyć trzeba przez 1,23/1,08=1,139 i mamy cenę po podniesieniu VAT z 8 na 23 % ;) 

Czyli na przykład, jeżeli teraz jest 7zł brutto to po podniesieniu VAT na 23% cena brutto wyniesie około 7,97zł.

Na a do 8 proc obecnego vatu chyba trzeba dodać 15 który został odjęty z 23 proc 🤷. Jak byś nie liczył to i tak ta sumę musisz dodać. Jak obecnie masz 7,86 i od tego odejmiesz 8 proc VAT to wychodzi ok 7,23  o ile dobrze liczę i ta kwota netto i do niej masz 23 VAT czyli 1,23 i albo dodajesz 23 proc albo razy 1,23. Ja to tak przynajmniej rozumiem ale mogę się mylić .

Nie każe nikomu do ceny całościowej  brutto dodać jeszcze 15 proc tylko do VAT 8 proc dodać 15 . 

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Damianek20 napisał:

Na a do 8 proc obecnego vatu chyba trzeba dodać 15 który został odjęty z 23 proc 🤷. Jak byś nie liczył to i tak ta sumę musisz dodać. Jak obecnie masz 7,86 i od tego odejmiesz 8 proc VAT to wychodzi ok 7,23  o ile dobrze liczę i ta kwota netto i do niej masz 23 VAT czyli 1,23 i albo dodajesz 23 proc albo razy 1,23. Ja to tak przynajmniej rozumiem ale mogę się mylić 

Teraz mówisz dobrze. Ale jakbyś dodał 15% do ceny brutto, to byłby błąd, mało znaczący, bo to raptem 7-8gr przy obecnych cenach, ale jednak błąd ;) 

A jakby ktoś dodał 15% tak jak mówisz do ceny brutto, to wyszedł by mu 24% VAT ;) Niewielki błąd bo to raptem 7-8gr przy obecnych cenach, ale jednak błąd ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Teraz mówisz dobrze. Ale jakbyś dodał 15% do ceny brutto, to byłby błąd, mało znaczący, bo to raptem 10gr przy obecnych cenach, ale jednak błąd ;) 

A jakby ktoś dodał 15% tak jak mówisz do ceny brutto, to wyszedł by mu 24% VAT ;) Niewielki błąd bo to raptem 7-8gr przy obecnych cenach, ale jednak błąd ;) 

Ale oczywiście że do całości było by źle ale my mówimy o vacie ile wzrośnie. Może za mało to doprecyzowalem ale rachunek wyliczyłem dobry . Zgadza się 

Przed chwilą, mds212 napisał:

Chodziles do szkoly czy od malego tylko widly widziales? Tak sie tego nie liczy

Chodziłem i wyliczyłem dobrze. Matematykiem nie jestem więc nie potrafię wytłumaczyć dobitnie żeby każdy zrozumiał . Ważne że suma wyszła dobra . Po powrocie pełnego VAT masz on za niecałe 9 zł w zależności jaka masz cenę u siebie 

Opublikowano

Dziś w lokalnej stacji(nawet znajomy) war-maz(NIL), przy 2000l 6,83 za B7. B0 z 11 gr droższa. Bardziej nagabywał mnie na B7, twierdząc, że z lotosowska przez zimę nic się nie stanie. I kazał poczekać do środy, bo do wtedy wie, że jeszcze spadnie.

Opublikowano
4 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Nie wiem jak teraz z jakoscia,ale jak bralismy kiedys to.szalu nie robilo. Sasiad tankowal iveco to kucnęło. Osobowki tez zajezdzili. Mi w porównaniu z orlenowskim duza roznica w zrobieniu kilometrow. No i cena wieksza niez u innych.

a widzisz, a mi kiedys z conkretu przywiezli , nastepnego dnia patrze a tam oka pływają jak w rosole i podziekowałem . teraz z SZIPa biore BO tylko i wyłącznie i żadnych zastrzeżen 

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Chodziles do szkoly czy od malego tylko widly widziales? Tak sie tego nie liczy

Przecież dobrze ci mówi że trzeba 15% vatu doliczyć do tego co jest obecnie , i raczej ci co chodzili do szkoły, a i nawet tacy co nie chodzili ,a są kumaci to przecież załapią że te 15% trzeba doliczyć do ceny netto , a nie że będzie ktoś naliczał VAT do VAT 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, marulekk napisał:

a widzisz, a mi kiedys z conkretu przywiezli , nastepnego dnia patrze a tam oka pływają jak w rosole i podziekowałem . teraz z SZIPa biore BO tylko i wyłącznie i żadnych zastrzeżen 

Ja zawsze b0 biore. Raz chyba przywiezli b7 bo juz nie mieli. Ja nie mam zastrzeżeń co do firmy. A kiedy to bylo z tymi okami?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v