Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tańsza benzyna E10 wkrótce na stacjach. Czy każdy może ją tankować?

Od stycznia 2023 r. stacje benzynowe, które zaoferują klientom benzynę E10, nie będą musiały sprzedawać "normalnej benzyny" oznakowanej kodem E5. W praktyce benzyna E10 zawierająca większą ilość biokomponentów będzie stopniowo pojawiać się na coraz większej liczbie stacji jako paliwo alternatywne wobec zwykłej benzyny. Benzyna E10 będzie z pewnością tańsza niż zwykła. Ale czy równie dobra?

Z początkiem stycznia wchodzi w życie nowelizacja ustawy o biokomponentach i biopaliwach ciekłych, która właścicieli stacji benzynowych zwalnia z obowiązku sprzedaży benzyny E5, pod warunkiem oferowania benzyny E10. W praktyce sytuacja, w której kierowca na stacji będzie miał do dyspozycji tylko jeden rodzaj benzyny – "ten nowy" – zapewne będzie rzadkością. Raczej, zwłaszcza na większych stacjach, pojawi się wybór: albo zwykła benzyna, albo "ta nowa", zapewne nieco tańsza. To jednocześnie dylemat: czym różnią się te paliwa? Co wybrać?

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/tansza-benzyna-w-2023-r-na-stacjach-co-to-jest-e10-czy-kazdy-moze-ja-tankowac/myxs64f

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

I nie wiem po co się s*ają ryczałtowcy, Obajtek ma takie marże, że po Nowym Roku maksymalnie zdrożeje o 20gr xD ORLEN na podniesienie VAT-u już od ponad miesiąca się szykuje xD 

Teraz ropa na orlenie kosztuje około 7.70zl gdy podniosą VAT to powinna kosztować około 70 gr więcej bo w hurcie jest po około 8.4zl (23%vat)

Opublikowano

pewnie jest tak jak napisaliscie z tym ze macie pewnych dostawców ja w traktorach czuje różnicę jak zatankuje na stacji orlen a paliwo z ,, cysterny '' 

4 godziny temu, danielhaker napisał:

A na stację czym przywożą?

.

Tak  szczególnie firma  ,, Wagat '' a kupowałeś paliwo od nich bo chyba gdzies w terenie ich działalnosci mieszkasz .

Opublikowano

Falko poleciało w uja. Zamawianie 3 tygodnie temu b0 7,15 

Kilka telefonów i zapewnienia, że dostarczą w cenie zamówienia. 

Dziś rano dzwonią że przywiozą ale po 7,49 brak słów...

Opublikowano
10 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

No patrz, a mi latem w zbiorniku stojacym na podwórku z 1000l dostawy na liczniku pokazało 1046l xD

Olej napędowy -sprzedaż hurt z cysterny powinna odbywać się po przeliczeniu temperatury bazowej tj 15* C olej cieplejszy doliczają zimniejszy odliczają .Olej napedowy pod wpływam puchnie dużo więcej niż woda tu kalkulator http://www.qwas.pl/gcalc/ a najpewniej cysterna przed i po na wagę i nie ma zadnych wątpliwości 

Opublikowano
9 minut temu, MarcinO10 napisał:

Nie wiem czy to ty kiedyś pisałeś że zamówiłeś i przywiozą za x czasu w cenie zamówienia.

Szczerze byłem ciekaw jak to się rozwinie i dziś jest finał.

Opublikowano
4 minuty temu, Sadek napisał:

Nie wiem czy to ty kiedyś pisałeś że zamówiłeś i przywiozą za x czasu w cenie zamówienia.

Nic tu nie pisałem do tej pory, o tej "super" firmie.

Opublikowano
35 minut temu, MarcinO10 napisał:

Nie żebym bronił czy coś ale z Falko biorę już od dawien dawna i szczerze mówiąc to jeszcze nigdy mi nie przytrafiła się taka sytuacja, ostatnio zamawiałem 16 listopada zaklepane było B0 po 7.20, przywieźli po 3 tygodniach i cena na wz-ce była taka sama jak cena z dnia składania zamówienia, z tym, że ja u nich od samego początku zamawiam tylko i wyłącznie poprzez wiadomość email, jedynie telefonicznie dzwonię by z ciekawości wypytać o cenę.

Opublikowano
3 godziny temu, marcin1606 napisał:

Jak z ilością znajomy mówił ze nie zgadza się coś kręcą 

Na mauserze to żadna miara więc nie mogę powiedzieć czy się zgadza. Mam wózek do palet z wagą, muszę tylko wolnym czasem wyświetlacz podmienić i będę mógł każdą dostawę ważyć

2 godziny temu, jarecki napisał:

pewnie jest tak jak napisaliscie z tym ze macie pewnych dostawców ja w traktorach czuje różnicę jak zatankuje na stacji orlen a paliwo z ,, cysterny '' 

Tak  szczególnie firma  ,, Wagat '' a kupowałeś paliwo od nich bo chyba gdzies w terenie ich działalnosci mieszkasz .

Raz brałem ale to było hohoho lat temu, z 12 pewnie. Akurat dolar był bardzo tani i w dołku cenowym udało się kupić po 3,12. Takiej ceny nie da się zapomnieć :P Ale jaka była jakość to nie pamiętam, zbyt odległa data

Odnośnie tej różnicy to w ciągnikach jeszcze jej nie czułem, a tankuję i w domu i czasami na stacji awaryjnie a w marcu zalałem nawet Vervy do ciągnika i nie widziałem żadnej różnicy

1 godzinę temu, Sadek napisał:

Może mojego posta pamiętasz bo chyba coś takiego tu pisałem. Po 3 tygodniach dowieźli z ceną z daty zamówienia

Opublikowano

Szwagier przed świętami wróci z trasy na Hiszpanie paliwo na stacji tam po przeliczeniu 7,02 zł za on  wszystkim w firmie każą tam tankować pod korek 

Opublikowano
55 minut temu, WitekRolnik napisał:

Nie żebym bronił czy coś ale z Falko biorę już od dawien dawna i szczerze mówiąc to jeszcze nigdy mi nie przytrafiła się taka sytuacja, ostatnio zamawiałem 16 listopada zaklepane było B0 po 7.20, przywieźli po 3 tygodniach i cena na wz-ce była taka sama jak cena z dnia składania zamówienia, z tym, że ja u nich od samego początku zamawiam tylko i wyłącznie poprzez wiadomość email, jedynie telefonicznie dzwonię by z ciekawości wypytać o cenę.

Bo w Falko może być jak w Agroloku - każdy ma swojego opiekuna i co jeden to lepszy 😄

Opublikowano (edytowane)

Co jak co ale ja z agrolokiem nigdy się nie dogadałem,nawet ich przedstawiciel co raz przyjezdza ale lokalnie zawsze mam taniej.

Albo mam chytrego opiekuna z tego agroloku.

Handel to handel niema gniewu są drodzy to się nie kupuję.Jak by byli tani to bym kupował.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v