Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, RU68 napisał:

zwiększenie cetanu to raptem 2 -3 grosze a zużycie i kultura pracy oraz spalanie inne ale każdy ma swój łeb i wybór 

Jak możesz tu to napisz jak to zrobić, będziemy wdzięczni.

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Tak jest- przepraszam "jam nie godzien nóg twych całować " 

A całuj ile chcesz, miałeś rację nie potrzebnie tą jedynkę na przód umieściłeś. Liczbę cetanową nie tak łatwo zwiększyć i żadne dodatki w ilości 1l na 100l tego nie zrobią.  Zresztą wszystko opisane w normach kto chce sprawdzić może. 

Opublikowano
10 godzin temu, hubertb napisał:

A całuj ile chcesz, miałeś rację nie potrzebnie tą jedynkę na przód umieściłeś. Liczbę cetanową nie tak łatwo zwiększyć i żadne dodatki w ilości 1l na 100l tego nie zrobią.  Zresztą wszystko opisane w normach kto chce sprawdzić może. 

I tu się mylisz zerknij na cytowany już https://allegro.pl/oferta/cetan-r-dodatek-do-paliwa-diesel-koncetrat-5l-7699191619 i podobne preparaty zwiększające liczbę cetanową działają  .Nikt mi nie płaci za promowanie więc nazw nie przytoczę bo odezwą się głosy że troll .W ciągniku nie poczujesz bo tam wysoka zmienność obciążenia ale w samochodzie różnica kolosalna .

Opublikowano

Cetan R do ciągłego stosowa do wszystkich typów oleju napędowego i wszystkich typów silników wysokoprężnych również common rail, także wyposażonych w EGR i DPF/FAP, SCR także klasy EURO 5/6.

• skutecznie usuwa osady gromadzące się w pompie wtryskowej, wtryskiwaczach oraz komorze spalania
  • chroni cały układ paliwowy przed korozją
  • poprzez wysokie właściwości czyszczące zmniejsza spalanie
  • podwyższa liczbę cetanową
  • zapewnia znacznie równiejsza pracę silnika na biegu jałowym i likwiduje stuki
  • powoduje, że spaliny są znacznie czystsze i nie zawierają szkodliwych dla środowiska substancji
  • poprawia skuteczność smarowania i ochrony przeciwzyżyciowej i przeciwzatarciowej układu paliwowego

No pierzę, gotuję, zapobiega ciąży🤦‍♂️ 

Opublikowano

Jeżeli średnie spalanie samochodu przy podobnych trasach i tym samym kierowcy spada to coś w tym jest .Ale najprościej wypowiadać się w temacie kardiochirurgii mając w ręku widły  (nie prowokuję ale tak to wygląda ) byłem sceptyczny ale się przekonałem -tak jak byłem i   jestem sceptyczny jak chodzi o wszelki bakterie i cudne specyfiki do oprysków tam też spróbowałem i dalej twierdzę  jest gówno warte ale spróbowałem a jak  nie próbowałem i nie wiem to nie kłapie 

Opublikowano

Wiesz ja z radami dotyczącymi paliw jestem ostrożny, po całym intrenecie piszę taki "kot bury" o zbawiennym wpływie oleju 2t do ON. Kolega a właściwie to klient stosował przez rok, efektem był zalepiony smok w baku i uszkodzony DPF. Wszelakie dodatki kosztujące grube pieniądze i obniżające spalanie o 0,1l według mnie może i działają ale musiały by kosztować bardzo mało żeby ich stosowanie było opłacalne. A jeśli myślisz że układ wtryskowy się naprawi od dodatków  albo silnik będzie dłużej pracował to już myślenie roszczeniowe. 

Niech każdy leje co chce, ja tego lać nie będę. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, hubertb napisał:

No pierzę, gotuję, zapobiega ciąży🤦‍♂️

Strzyże  goli , pier...i, krawaty wiąże, przerywa ciąże

5 minut temu, hubertb napisał:

Wiesz ja z radami dotyczącymi paliw jestem ostrożny, po całym intrenecie piszę taki "kot bury" o zbawiennym wpływie oleju 2t do ON.

Nigdy nie stosowałem oleju do dwusuwów do On, ale pamiętam że w instrukcji obsługi Ursusa 360-3p pisze żeby dolewać 1 litr Mixolu na 200 litrów ON

Edytowane przez witejus
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Niech każdy leje co chce, ja tego lać nie będę. 

O to to masz rację .Tyle że jeżeli Orlen BP i pozostali i tak biorą to samo paliwo z PKN i do paliw premium dolewają cetan i kasują kilkadziesiąt groszy a to samo można dodać za 2 gr to jestem za tym .(95% a może i więcej przyczyną  awarii układu wtryskowego jest syf w paliwie i to ten którego okiem nie widzimy  ) a czystego paliwa ci nie przywiozą -tylko odstane i tankowane przez filtry 1 mikron to prawdopodobieństwo że nie będzie problemów .W każdym gracie mam dołożone dodatkowe filtry i ostojniki i nawet nie muszę tak często  wymieniać filtrów fabrycznych .

Opublikowano
28 minut temu, RU68 napisał:

95% a może i więcej przyczyną  awarii układu wtryskowego jest syf w paliwie i to ten którego okiem nie widzimy

Najczęstszą przyczyną awarii jest zjawisko zwane kawitacją. Zabrudzenia mechaniczne są problemem i tu nie zamierzam nawet dyskutować, dobra rada z tym tankowaniem. 

Opublikowano

Pisze z głowy nie z encyklopedii ale dla mnie kawitacja to zaburzenia przepływu wynikające z rotacji i różnicy ciśnień np śruby okrętowe o niedoskonałym profilu doprowadza do wrzenia wody i wyrywania cząstek metalu z łopat śruby i jest to powiązane z wytwarzaniem podciśnienia (próżni bo tylko próżnia powoduje wrzenie w temperaturze otoczenia) a jak się nie mylę to układ paliwowy pracuje na nadciśnieniu 

Opublikowano
19 godzin temu, Uziu92 napisał:

nie ma też co się tak tym b0 zachwycać, przetestowałem u siebie i zarówno ciągniki jak i auta b0 palą więcej, b0 parametr smarnosci też często ma niski, czasem na granicy ( min w Polsce to 460) b7 zawsze ma większy z uwagi na estry, także jak ktoś nie trzyma paliwa długo to b7 wystarczające i kilka groszy tańsze, do tego różnica w spalaniu i przy tych cenach naleci.

Ekspertem od paliw nie jestem, więc swojego zdania nie mam, ale znajomy pompiarz nie poleca B7. Sąsiad zajmujący się transportem widzi na ciężarówkach różnicę w spalaniu na poziomie 3l/100km na korzyść B0

37l x 7,80= 288,6zł

40l x 7,70= 308zł

Opublikowano
35 minut temu, RU68 napisał:

Pisze z głowy nie z encyklopedii ale dla mnie kawitacja to zaburzenia przepływu wynikające z rotacji i różnicy ciśnień np śruby okrętowe o niedoskonałym profilu doprowadza do wrzenia wody i wyrywania cząstek metalu z łopat śruby i jest to powiązane z wytwarzaniem podciśnienia (próżni bo tylko próżnia powoduje wrzenie w temperaturze otoczenia) a jak się nie mylę to układ paliwowy pracuje na nadciśnieniu 

Kawitacja może się przyczynić do uszkodzenia przewodu wysokiego ciśnienia. W czasie przepływu cieczy z wielką prędkością w zamkniętych przestrzeniach na przewężeniach lub zagięciach występują zmiany ciśnienia. Przy niekorzystnych warunkach przepływu, obszar ten może zostać poddany czasowo ograniczonemu podciśnieniu, gdzie powstają pęcherzyki pary. W następujących fazach nadciśnienia, pęcherzyki gazu ulegają implozji. W przypadku gdy pęcherzyk taki znajduje się blisko ścianki przewodu, duża gęstość energii może spowodować uszkodzenie tej ścianki. Uszkodzenia tego typu mają postać wżerów kawitacyjnych.
W układach wtryskowych może być wiele przyczyn tworzenia się takich obszarów podciśnienia, np.:
- procesy zmiany regulacji silnika,
- procesy zamykania zaworów,
- procesy pompowania przez ruchome szczeliny,
- fale podciśnienia w otworach i przewodach.
Zjawisko kawitacji można próbować tylko minimalizować poprzez stosowanie coraz to nowszych, wytrzymalszych materiałów.

Link do źródła: 

Uszkodzenia, budowa – przewody paliwowe, króćce, złączki, rurki wysokiego ciśnienia Common Rail CR (wtryskiwacz.com)

Po czasie takie przewody wytwarzają opiłki których nie sposób wyfiltrować, najpierw umiera wtryskiwacz potem umiera pompa WC.

Opublikowano

Trochę się nie zgodzę w układach paliwowych typu cr głównym elementem opiłkującym jest pompa wysokiego ciśnienia (nie raz widziałem rozebrane pompy ze  zużytymi elementami w środku). Owszem naprawa serwisowa przewiduje wymianę wszystkich elementów układu, natomiast mechanicy listwę, przewody tylko płuczą, idą nowe wtryski i pompy i jakoś to chodzi.

Opublikowano
danielhaker napisał:

19 godzin temu, Uziu92 napisał:

nie ma też co się tak tym b0 zachwycać, przetestowałem u siebie i zarówno ciągniki jak i auta b0 palą więcej, b0 parametr smarnosci też często ma niski, czasem na granicy ( min w Polsce to 460) b7 zawsze ma większy z uwagi na estry, także jak ktoś nie trzyma paliwa długo to b7 wystarczające i kilka groszy tańsze, do tego różnica w spalaniu i przy tych cenach naleci.

Ekspertem od paliw nie jestem, więc swojego zdania nie mam, ale znajomy pompiarz nie poleca B7. Sąsiad zajmujący się transportem widzi na ciężarówkach różnicę w spalaniu na poziomie 3l/100km na korzyść B0

37l x 7,80= 288,6zł

40l x 7,70= 308zł

dlatego każdy powinien u siebie sprawdzić jak to wychodzi. Wiele też zależy od jakości paliwa.

Opublikowano
5 godzin temu, hubertb napisał:

Kawitacja może się przyczynić do uszkodzenia przewodu wysokiego ciśnienia. W czasie przepływu cieczy z wielką prędkością w zamkniętych przestrzeniach na przewężeniach lub zagięciach występują zmiany ciśnienia. Przy niekorzystnych warunkach przepływu, obszar ten może zostać poddany czasowo ograniczonemu podciśnieniu, gdzie powstają pęcherzyki pary. W następujących fazach nadciśnienia, pęcherzyki gazu ulegają implozji. W przypadku gdy pęcherzyk taki znajduje się blisko ścianki przewodu, duża gęstość energii może spowodować uszkodzenie tej ścianki. Uszkodzenia tego typu mają postać wżerów kawitacyjnych.
W układach wtryskowych może być wiele przyczyn tworzenia się takich obszarów podciśnienia, np.:
- procesy zmiany regulacji silnika,
- procesy zamykania zaworów,
- procesy pompowania przez ruchome szczeliny,
- fale podciśnienia w otworach i przewodach.
Zjawisko kawitacji można próbować tylko minimalizować poprzez stosowanie coraz to nowszych, wytrzymalszych materiałów.

Link do źródła: 

Uszkodzenia, budowa – przewody paliwowe, króćce, złączki, rurki wysokiego ciśnienia Common Rail CR (wtryskiwacz.com)

Po czasie takie przewody wytwarzają opiłki których nie sposób wyfiltrować, najpierw umiera wtryskiwacz potem umiera pompa WC.

Przez najbliższe lata będę jeździć na B100 swojej produkcji dam znać za jakiś czas 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, hubertb napisał:

W 3p raczej żadnych spustoszeń olej nie zrobi ale w nowszych układach wtryskowych już tak. 

z tym olejem mixol jako dolewka do ON to nie dodawałem , ale sąsiad który ma 4 tiry , to ze 2 lata temu właśnie mi o tym wspominał że dolewa ileś tam na zbiornik co kilka tankowań , więc coś w tym chyba jest bo raczej swoim samochodom krzywdy by raczej nie robił 

@RU68 ON  B100 , U mnie w CASE MAXXUM 110 nawet w instrukcji pisze że przystosowany również pod spalanie B100 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
15 godzin temu, RU68 napisał:

Przez najbliższe lata będę jeździć na B100

Jeździłem, olbrzymie właściwości myjące po jednym zaledwie tankowaniu filtry do wymiany. Oprócz tego gęstnieje w zimie i spaliny mają zapaszek. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v