Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, jarecki napisał:

na wyprodukowanie tony saletry trzeba 800-1000 m szesciennych gazu  , cena gazu wzrosła z około 80 dolarów w latach do 2021 do 400 za 1 tys , metrów wiec około 1,5 tys  a jak była przerwa w produkcji azotów dochodziła do 700 dolarów 

Kolego skąd te dane  800-1000 m3 na tonę  .Nie kwestionuję tylko chce się upewnić 

Opublikowano
20 minut temu, v11 napisał:

Kolego skąd te dane  800-1000 m3 na tonę  .Nie kwestionuję tylko chce się upewnić 

Wujo pracował w ZA Puławy około 10 lat temu , teraz moze technologia sie zmieniła ale raczej ponizej 700 metrów na tone saletry nie zeszli .

• Thanks 1
Opublikowano

@jarecki to skoro do saletry tyleidzie bo pewnie chodzi o zgranulowanie to dlaczego kupujac rsm jest teraz roznica w cenie max10% gdzie przed podwyzkami nawozow ta roznica byla miedzy 20 a 30%. Tutaj jest dopiero zlodziejstwo.....

Opublikowano

Nie wszystek mocznik z inhi jest z inhi. Na worku napisane, a rozpuszcza się normalnie w opryskiwaczu. Ten co faktycznie inhi za cholerę nie chce się rozpuścić na składzie gdzie biorę to sortują

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jarecki napisał:

Wujo pracował w ZA Puławy około 10 lat temu , teraz moze technologia sie zmieniła ale raczej ponizej 700 metrów na tone saletry nie zeszli .

więc sprawa pewna ? Powiem szczerze od wiosny szukałem tej informacji i to wielka tajemnica a trzeba by to nagłośnić żeby rolnicy wiedzieli ile ich ruchają albo za ile 

19 minut temu, Mikruss napisał:

@jarecki to skoro do saletry tyleidzie bo pewnie chodzi o zgranulowanie to dlaczego kupujac rsm jest teraz roznica w cenie max10% gdzie przed podwyzkami nawozow ta roznica byla miedzy 20 a 30%. Tutaj jest dopiero zlodziejstwo.....

Nic podobnego to nie idzie do granulacji ale jest zużyty w toku produkcji kwasu azotowego 

@jarecki  pytaj wuja i opisz prosto proces produkcji w którym miejscu i ile tego gazu idzie na jaki nawóz - zrobimy z tego sensację mam wtyki w top agrar 

Edytowane przez v11
  • Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, maly00 napisał:

Co ma scena polityczna jak wszystko zapchane wiesz o tym że kukurydza suszona w listopadzie do sprzedaży będzie dopiero marzec kwiecień?!tak jest na paszalniach 

Wiesz że cargil zrywa umowy z rolnikami płaci te 10 %kary i kupuję kukurydzę z wagonów z Hrubieszowa?

Po trzecie ostatnie na południu kraju jest zima problem z wyjazdem na skup pomijając fakt że już nie chcą kupować bo już wiedzą że będzie tylko takiej nikt nie chce umoczyć ,  nadal zapowiadają zimę to teraz sobie wobraz że w połowie stycznia przychodzi odwilż i ludzie zaczynają wozić na skup i co cena pójdzie do góry?skupy to wykorzystają rzuca cenę 900 chcesz to sprzedaj nie to będzie z Ukrainy albo ktoś inny w potrzebie sprzeda

Najgorzej jest coś innego że na razie pszenica z Ukrainy jeszcze utrzymuje cenę ale jak będzie jej coraz więcej cena zejdzie jeszcze niżej co i pociągnie nasza w dół.

"Nie chwal dnia przed zachodem słońca ani żony przed śmiercią " ale przykład z przed godziny już po godzinach pracy -czytam email proszę o kontakt od odbiorcy "zboża" u którego miałem przesunięty kontrakt na 2023 (ponieważ on miał klienta  taniej ja miałem innego klienta drożej tak uzgodniliśmy ) nawet nie upominałem się bo myślałem że to bez sensu dziś dzwoni do mnie dyrektor (po pracy )z pytaniem kiedy i czy chcę realizować ten kontrakt (nie wiem jeszcze o co chodzi bo to dziwne że ktoś chce płacić kilkaset zł drożej niż cena obecnie obowiązuje i to nie chodzi o tonę czy jedno auto -dyrektor jest obcokrajowcem a z jego firmy wszyscy na niego narzekają że bardzo rygorystyczny -co myślicie intryga czy zasady biznesowe ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Nic podobnego to nie idzie do granulacji ale jest zużyty w toku produkcji kwasu azotowego 

@jarecki  pytaj wuja i opisz prosto proces produkcji w którym miejscu i ile tego gazu idzie na jaki nawóz - zrobimy z tego sensację mam wtyki w top agrar 

Wuj  juz nie pracuje z 7-8 lat 

Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał:

Wuj  juz nie pracuje z 7-8 lat 

Ok ale technologia nie wiele się zmieniła proszę zapytaj jak będą mądrzejsze głowy to poprawią ale jest potrzebny zarys o którym mało wiemy a na podstawie  swych wydumanych  przyczyn nas okradają -wszystko można wyliczyć z mniejszym lub większym błędem ale nie z błędem 200 %  -400$ to 1750 zł a koszt gazu jak trąbili 80% kosztu produkcji to k**wa skąd 3600 ? z Jarkowego?

Opublikowano
1 minutę temu, v11 napisał:

Ok ale technologia nie wiele się zmieniła proszę zapytaj jak będą mądrzejsze głowy to poprawią ale jest potrzebny zarys o którym mało wiemy a na podstawie  swych wydumanych  przyczyn nas okradają -wszystko można wyliczyć z mniejszym lub większym błędem ale nie z błędem 200 %  -400$ to 1750 zł a koszt gazu jak trąbili 80% kosztu produkcji to k**wa skąd 3600 ? z Jarkowego?

wiesz jest wojna na ua i jest zaraz po pandemi oraz to jest wina rosji ...zawsze sie znajdzie jakis pretekst

Opublikowano
17 minut temu, v11 napisał:

wuj juz nie pracuje kilka lat a technologia i koszty się zmieniają , grupa azoty jest spółką akcyjną i będą musieli przedstawić raport za ten rok .  według  danych tejze firmy marża  ebita za 3 kwartał tego roku w segmencie agro wyniósł 1,7 % a za 1 półrocze prawie 20 % .    Żeby firma mogla się rozwijąć to zysk srednioroczny powinien wynosić  minimum 7% 

Opublikowano
21 minut temu, jan88 napisał:

jak mówicie siarczan magnezu już kupować do oprysku mam za 69 zł za worek,  czy będzie taniej ? 

Przez chwilę ampol sprzedawał całą paletę za 3000 zł za 50 worków.

Opublikowano

Ale zauważ że w 3 kwartale był przestój 6 tygodni

1 godzinę temu, jarecki napisał:

wuj juz nie pracuje kilka lat a technologia i koszty się zmieniają , grupa azoty jest spółką akcyjną i będą musieli przedstawić raport za ten rok .  według  danych tejze firmy marża  ebita za 3 kwartał tego roku w segmencie agro wyniósł 1,7 % a za 1 półrocze prawie 20 % .    Żeby firma mogla się rozwijąć to zysk srednioroczny powinien wynosić  minimum 7% 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, marek1977 napisał:

łosz ciul ani się nie za jąknie .Widzicie oni już nie dążą żeby was dalej robić w wała ale żeby ustabilizować robienie w wała na poziomie 3500 -4000 a niektórym się marzy 2000 

Jak rolnicy nie wy***rdolą na drogi to mamy pozamiatane na lata .Hitler nie dał rady ,Stalin też nie kuźwa krasnal z Pinokiem  wszystkich załatwi

Edytowane przez v11
  • Like 7
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v