Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

A co Cię skłoniło do magazynowania ubiegłorocznej produkcji?

Ceny były można rzec rewelacyjne względem kosztów produkcji przez cały okres po żniwach.

Uległeś tej propagandzie 2000zł?

uwierzył że joe   postawi silosy i kupi po 1000 $ za buszla

Opublikowano
43 minuty temu, migacz napisał:

A na tych ciekach to jest biznes jak .uj. U mnie były krowy, potem byki a w międzyczasie cały czas świnie. Teraz zostało tylko to ostatnie i nie narzekam. Ale to już każdego indywidualne podejście i liczenie.

U nas kiedyś we wsi było chyba 4, którzy trzymali świnie. My sami mieliśmy ponad stówkę. Teraz w całej gminie zostało 3 chodowcow i chyba wszyscy razem setki nie mają 🤷 ostatnio wypadek był i jechaliśmy przez Miłakowo (ubojnia jest tam), no i zajechałem jakaś kielbe kupić i gadamy jak tam z ilością świń, to mówił szef że z okolicy praktycznie nic już nie przyjeżdża, że większość ciągną zza Lubawy.

A co do zmian profili chodowli to u nas w okolicy różnie - jeden miał opasy i wrócił do krów "bo się nie opłaca", drugi zrezygnował z krów i przeszedł na opasy "bo nie wyrabia przy krowach", inny parę lat temu postawił nowa oborę, a teraz trzyma w niej paręnaście sztuk. Paru "młodych rolników" posprzedawalo stada i tylko ziemię obrabiają itd. 

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dopiero dziś pobrałem protokół bo nie podałem meila a czekałem że szacunki przyjdą mi na niego .

na meila wysyłali ale musiałeś kliknać że chesz pobrać

Opublikowano
pawelxx napisał:

Sawyer021 napisał: 1 godzinę temu, Damianek20 napisał: Ktoś potwierdzi że u kuczynskiej saletra po 3400 czy to ściema ? Wczoraj nie mieli na stanie, dostawa w przyszłym tygodniu, na razie bezcenna brałem u niej wczoraj RSM to właśnie rozładowywał i dwie ciężarówki z pulanem i zaksanem

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

A co Cię skłoniło do magazynowania ubiegłorocznej produkcji?

Ceny były można rzec rewelacyjne względem kosztów produkcji przez cały okres po żniwach.

Uległeś tej propagandzie 2000zł?

ta rewelacyjne jakieś marne 1800 ...

Opublikowano

w naszej okolicy praktycznie hodowla zniknęła. ktoś ma opasy, ktoś parę krów, jeden może z 50 świń. ci poniżej 50 ha idą do pracy. obsieja i idą na etat. ci więksi wola skupić się na uprawie. trzeba skalkulować, czy hodowla zrównoważy zarobek na etat.

Opublikowano

Sprzedałem bodaj po 1250 w grudniu albo styczniu i przy poniesionych kosztach to była dobra cena, a później tylko drożej było.

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Że ma zrobić że mają być tańsze.

no to nawet podoba mi się zamysł. ciekawe jak z wykonaniem. oby Sasinowi tego nie zlecił...

Opublikowano

moim zdaniem ci co zamierzają nawozić swoje pola wiosna nawóz mają w szopach a beczą bo by chcieli nabyć pod zasiewy na 2058

sprzedając rzepak po 4 tys i pszenice po 1,5 i nawozu nie mieć [ minimum żeby w miare zebrać i chemii]   , na dodatek  kryzys energetyczny  taki że latarek w domach po 50 hahah nie wierzę w to , a jak tak jest to  znaczy że mózg żle pracuje , albo wcale

Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

Dziś z chłopem gadałem co kupił saletrę na cały sezon po 5300,

kiedy ? u nas ok 4 tys

1 minutę temu, stach12 napisał:

moim zdaniem ci co zamierzają nawozić swoje pola wiosna nawóz mają w szopach a beczą bo by chcieli nabyć pod zasiewy na 2058

sprzedając rzepak po 4 tys i pszenice po 1,5 i nawozu nie mieć [ minimum żeby w miare zebrać i chemii]   , na dodatek  kryzys energetyczny  taki że latarek w domach po 50 hahah nie wierzę w to , a jak tak jest to  znaczy że mózg żle pracuje , albo wcale

za świnie po ile byś chciał?

Opublikowano

Najpierw podniesie by obniżyć miał z czego. Nic nie straciłeś🤣

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Najpierw podniesie by obniżyć miał z czego. Nic nie straciłeś🤣

Prawdziwy Black friday. 

Jeszcze paliwo już na wiosnę mam kupione. Miałem czekać, ale zaraz bym kasę rozpuścił. A tak przynajmniej środku do produkcji zabezpieczone. Teraz byle pogoda dopisała.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Pafnucy napisał:

kiedy ? u nas ok 4 tys

za świnie po ile byś chciał?

Latem 

Tak chodziła wtedy 

To tak jak na dopłaty 4400 czy tam 4500 w piątek, a w poniedziałek 3800 bez dopłat 

Później była po 3400 i znowu do góry 

Sprzedający też nakupil po 4000 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v