Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, miwigos napisał:

Czytałeś top agrar , raczej skoro twierdzisz że więcej reklam niz treści, akutat z tych wykładów coś dobrego zawsze można sie dowiedzieć, co do pogody na okolice Poznania to suchy rok,

Oczywiście że czytałem -wypowiadanie się w tematach o których się tylko słyszało jest nie na miejscu -A to tłumaczenie z niemieckiego  jakie jest w trakcie tych wykładów to dla znających dobrze niemiecki prawdziwe jaja (powinni dać tłumaczowi i to co jest wykładem czytać z kartki bo zdarzają się dość poważne sprzeczności .Doktor często  wypowiada się w języku technicznym a pan redaktor nie daje rady z dopasowaniem słów  a to nie zawsze jednoznaczne 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

ginęły posty, zrywam boki, wróć na poczatek dyskusji i zobacz co zostało usunięte i dlaczego

No znikały, niektóre mocno zaglebiajace się w analizę cen nawozów. Czy może posty były nie na rękę spółce? 

Opublikowano

Niektóre posty może i słusznie usunięte, lecz są też takie, które nie powinny być usunięte. Nie miałem na myśli akurat postu, o którym wspomniałeś Jacku. A czytania ze zrozumieniem uczyć mnie nie musisz, bardzo dobrze to potrafię, nie łatwo również mnie zrobić w bambuko.

Opublikowano
40 minut temu, RU68 napisał:

Oczywiście że czytałem -wypowiadanie się w tematach o których się tylko słyszało jest nie na miejscu -A to tłumaczenie z niemieckiego  jakie jest w trakcie tych wykładów to dla znających dobrze niemiecki prawdziwe jaja (powinni dać tłumaczowi i to co jest wykładem czytać z kartki bo zdarzają się dość poważne sprzeczności .Doktor często  wypowiada się w języku technicznym a pan redaktor nie daje rady z dopasowaniem słów  a to nie zawsze jednoznaczne 

Coś ciekawego zawsze powie , kto jeździ co roku to wie o co chodzi

Opublikowano

Kilka razy byłem i zadawałem dość precyzyjne pytania i oczekiwałem albo fachowej odpowiedzi lub  odpowiedzi że nie wie a kręcił kręcił i nic z tego nie wyszło wręcz podważał bez uzasadnienia wyniki badań -a chodziło o osady ściekowe w rolnictwie ich przyswajalność wpływ na zakwaszenie i niepożądane  pozostałości .Nie wymagałem aby wiedział wszystko na każdy temat- ale profesor który nie potrafi się przyznać do tego że nie zna odpowiedzi i kręci  na temat nie jest autorytetem  .Kiedy pytałem o ST podobnie a w następnym roku nawet podważał to co mówił w poprzednim roku a wówczas już był przygotowany

Opublikowano
6 godzin temu, tracker napisał:

Naogląda się taki jeden z drugim tych TWNów, a potem zieje tym jadem i dalej te bzdury rozsiewa. 

W UE panuje ideologia lewicowa, a raczej lewacka, ekologia jest wykorzystywana do przepychania interesów Niemiec, które robią to samo co Hitler, tylko innymi metodami ... dalej sobie podporządkowują całą Europę. Po to wprowadzane są kolejne normy emisji spalin silników spalinowych, dlatego zakazuje się wydobywania węgla, ale używanie gazu będzie dozwolone, bo sprzedawać go będą Niemcy ... Cała ta ekologia to jedna wielka ściema, dwutlenek węgla jest niezbędny dla rozwoju roślin, a działalność ludzkości wcale nie jest aż tak wielka by zmieniała klimat. Klimat sam się zmienia, są okresy bardziej zimne, a po jakimś czasie następuje ocieplenie klimatu ...

A o tym wiedziałeś 

Komisja Europejska właśnie zaproponowała zwolnienie prywatnych odrzutowców i lotów towarowych, dwóch najbardziej zanieczyszczających form transportu, z planowanego unijnego podatku od paliwa lotniczego.

Co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie. 

• Like 4
Opublikowano

O striptilu mówi prawie co rok, a osady to każdy inną  ma zawartość i nie w sposób to równomiernie rozwieżć , nie przypominam sobie żeby było o osadach

Opublikowano

nie ma unii europejskiej. Sa Niemcy , Francja  , ktorzy wszystko robia pod siebie. Jezeli ktos mysli ze unia dala nam drogi , nowoczesne rolnictwo i cokolwiek innego, bezinteresownie, za darmo to sie myli :)   Oni wspieraja swoj interes a nie nasz ......... Gdzies  niby z boku jest Rosja, która  teoretycznie jest wrogiem agresorem, a praktycznie pewnie glownym partnerem biznesowym niemiec........  

• Like 7
Opublikowano

A ktokolwiek da ,myśle że nie, pomyślcie gdzie byśmy byli gdyby nie unia, jak wyglądał sprzęt w gospodarstwach, ja powrotu do przeszłośći nie chcę

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

A ktokolwiek da ,myśle że nie, pomyślcie gdzie byśmy byli gdyby nie unia, jak wyglądał sprzęt w gospodarstwach, ja powrotu do przeszłośći nie chcę

Zielony ład zapewni nam powrót do przeszłości

• Like 3
Opublikowano

Myśle że co dobre to już było. Nikt za LEWACKĄ unie nie będzie umierał bo nie jest warta tego.

Opublikowano

A kto będzie się pytał czy chcesz czy nie trafisz tam dla dobra innych .

Opublikowano

A wy Panowie myśleliście że bogaty bezinteresownie da biednemu który w przyszłości może stanowić dla niego konkurencję ? 🤣. Jeszcze żeby nie jeden z tu obecnych nie płakał że wolał by ten stary sprzęt i mieć święty spokój. Ale pożyjemy zobaczymy co przyniesie dobra zmiana. Jedno jest pewnie co zauważyłem u siebie w pracy. Dobra zmiana dotknęła wojsko, policję , nauczycieli lekarzy w sumie budżetówkę . W 80 proc są to moi klienci a pozostali to ciułacze i ludzie którzy robili lub robią za granicą.

Dzisiaj w radiu prezes od gazu stwierdził że gaz tanieje na rynkach więc ciekawe jak to się przełoży na nawozy. 

Żeby było ciekawiej znajoma pracująca w sklepie na pytanie czy VAT jej szef odejmie od produktów z uśmiechem odpowiedziała że nie wyraził na to zgody bo wzrosły jemu koszty. 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Gustawek napisał:

Maruderzy. Obserwuje ten temat i śmiem stwierdzić że sami narzekacze tu są. Jak nie wiatr w oczy to ch.. w d… 

Piszą ci prawdę a nie piachem w oczy a mówić że deszcz pada

Opublikowano
19 minut temu, leszek59 napisał:

Czy są na tym forum jacyś rolnicy czy tylko spekulanci naganiacze i politykierzy

Chłopie tu kręcą się takie interesy że Orlen może się schować i to po fuzji z arabami 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurniczek napisał:

Piszą ci prawdę a nie piachem w oczy a mówić że deszcz pada

No dobra. Przykładowy Kowalski chce nawozy to dzwoni się dowiaduje i zna cenę a nie jak tutaj, niczym na aukcji, każdy pisze cenę jakby to było na zasadzie u kogo taniej czy drożej

Opublikowano

Macie tu swoje różne teorie , interesujecie się polityka , sytuacja na świecie . Ja powiem szczerze średnio , szkoda ki życia zdrowia i głowy na myślenie na rzeczy na które nie mam wpływu dlatego średnio wnikam w te wszystkie aspekty czemu prąd gaz drożeje 

ale tak sobie myśle , czy sytuacja z tym naszym rolnictwem nie jest analogiczna jak z rynkiem energii ? W UE nacisk na zielona energię , odchodzenie od węgla który posiadamy. Słyszałem wersje ze my z tych odnawialnych źródeł energii sami ske nie utrzymany i będziemy musieli kupować . Czy to samo nie czeka rolnictwa ,? Zielony ład , ograniczanie produkcji , zachęcanie ekologia a w konsekwencji mniejsza podaż żywności i konieczność zakupu z Ukrainy Rosji a może i z Niemiec które ściągnę z Ukrainy a nam odsprzedadzą po wysokiej cenie ?? 

Opublikowano
13 godzin temu, RU68 napisał:

O widzę że po wykładach - Receptura co z czym mieszać zależy od sponsora wykładów- zejdźmy na ziemię Rolnictwo to zmienność warunków glebowych i pogodowych - to nie laboratorium o identycznych warunkach .Nie rozumiem jak podatni są rolnicy (nie byłem na wykładach ale mam mieszalnik do nawozów i nagle wszyscy co byli na wykładach dzwonią i chcą u mnie mieszać kizeryt z jakimś fosforem )

Tylko że ja to planuję już od lata czy wiosny zeszłego roku i nic nie wiem i żadnym wykładzie. Fosfor w tej formie się wzial stąd że miałem zamiar zrezygnować z npk nawet przy normalnym cenach nawozów i oddzielnie stosować potas. A kizeryt stosowałem już i mi się podoba

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v