Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

warto to rozwazyc

nawet taki as rolnictwa jak Wiesław Gryn cos mowil na youtubie ze w pierwszym roku mozna , nie chce sklamac, ale nie wiem czy wogole nie dac azotu czy jakas smieszna dawke a plony 7 +    przeciez glupot by nie mowil

jeszcze czekam co na ten temat ma do powiedzenia rolnik nieprofesjonalny,  bo tez zrobil sie z niego neizly autorytet od wszystkiemu. Jak powie ze urosnie bez azotu to w tym roku 0 n na pszenice!

może i w tym prawdy troche jest ale NPk mozna nie dać azotu jak nie dasz na start to raczej tak kolorowo nie będzie 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Popieram Cię w zupełności. Oby więcej takich.

Mniejsza podaż wyższa cena, łatwiejszy zbyt.

Z tą podąża nie był bym pewien, nasz kraj stał się świetnym rynkiem zbytu dla sąsiadów, paszarnie nasze ziarno zastapili innym,   w roku gdzie wojna, pożary susze nawiedzały Europe jakoś nie widzę wielkiego parcia ze strony kupujacych. Działania destrukcyjne naszej gospodarki są na rękę naszym ,,przyjaciołom " ze wschodu i zachodu .

Opublikowano

Akurat w przypadku Pana Grynia to bardzo możliwe są takie wyniki gdy ma się ziemie w bardzo dobrej kulturze  uprawiane  ,wapnowane  i w odpowiednim płodozmianie . Kolega co nazywał go kretynem  czy coś w tym stylu  niech dorobi  się takiego pokaźnego gospodarstwa i tylu lat doświadczenia i dopiero obraża człowieka w internecie.

Opublikowano
23 minuty temu, jaco512 napisał:

Ciekawe jakby tak Gryn przeniósł się na wielkopolskie piaski, czy też miałby takie sukcesy?

To jego wina że gospodaruje na Zamojszczyźnie ? Widzę że wychodzi Polskie cebulactwo  i porównywanie że    u Cb na pewno by sobie nie poradził a tu Cię zaskoczę  nie musi tego sprawdzać bo prowadzi gospodarstwo tam gdzie prowadzi i się raczej nie przenosi w Twoje okolice. Możesz być spokojny o swoje zimie nie odbierze Ci .

Opublikowano
3 minuty temu, matek89121 napisał:

To jego wina że gospodaruje na Zamojszczyźnie ? Widzę że wychodzi Polskie cebulactwo  i porównywanie że    u Cb na pewno by sobie nie poradził a tu Cię zaskoczę  nie musi tego sprawdzać bo prowadzi gospodarstwo tam gdzie prowadzi i się raczej nie przenosi w Twoje okolice. Możesz być spokojny o swoje zimie nie odbierze Ci .

I tu się grubo mylisz.. bo mieszkam zupełnie gdzie indziej..

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

wogole nie znam

tylko jak widze jak goscia pokazuja na youtube,  na farmerze w konkursie innowaycjny rolnik jest on i synek

a potem czytam ze przez 3 lata bez azotu nie bedzie spadku plonu  to jedyne co mysle ze to niezly kretyn. 

To nie synek , to przypadek

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Wicherek napisał:

Tylko nie pisz ze go znasz osobiście, nikt Ci tu nie uwierzy , może go widziałeś ale on Ciebie nie widział 

Wolica Uchańska , Żurawlów , Szczelatyn ,Rogów , Cieszyn te tereny dobrze znam . Grabowiec i tak dalej i dalej .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, galan99 napisał:

Wolica Uchańska , Żurawlów , Szczelatyn ,Rogów , Cieszyn te tereny dobrze znam . Grabowiec i tak dalej i dalej .

I czarnoziemy są też ja te okolice pow hrubieszowski. Ja np nie mam czarnoziemu ale zaraz po moim polu już się zaczyna czarnoziem

Jak wam źle na tych piaskach to sprzedajcie te piaski w chu... I przeprowadźcie się tam gdzie jest dobra ziemia przecież nikt wam nie broni. Na piaskach też można zarobić coś napewno tylko trzeba przemyśleć jakie rośliny będą dobre na piachy a nie tylko ta pszenica i pszenica 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
5 minut temu, rolnik039 napisał:

I czarnoziemy są też ja te okolice pow hrubieszowski. Ja np nie mam czarnoziemu ale zaraz po moim polu już się zaczyna czarnoziem

Jak wam źle na tych piaskach to sprzedajcie te piaski w chu... I przeprowadźcie się tam gdzie jest dobra ziemia przecież nikt wam nie broni. Na piaskach też można zarobić coś napewno tylko trzeba przemyśleć jakie rośliny będą dobre na piachy 

Chyba kaktusy jak wody nie ma miesiąc to już wszystko spalone 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wojak1986 napisał:

Chyba kaktusy jak wody nie ma miesiąc to już wszystko spalone 

A co siejesz na tych piachach albo siejecie? Fasola pewnie by była na piachu 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano

u mnie na granicy wsi skonczylo sie III zlodowacenie- w mojej  wsi piachu pare hektarow,doslownie pare metrow dalej sam piach - sa pola ktore z jednje strony maja gliny a  drugie zywy piach -20 cm i wychodzi zolte.. w mokrym roku nie widac roznicy za duzej  w plonach,  w suchym to jakby linijka odcial..

Opublikowano
28 minut temu, rolnik039 napisał:

A co siejesz na tych piachach albo siejecie? Fasola pewnie by była na piachu 

Kukurydza na dużej dawce obornika. Jak pada jest ok. Studnie głębinowe to jest rozwiązanie ale i koszty poza tym podlewanie warzyw a zbóż to Inny przelicznik 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, stach12 napisał:

to i ja się pochwale soja na soi 3 lata 0 NPK I 0 AZOT  średnia z tych 3 lat 3,2 TONY

Kolego , czy stosowałes przynajmniej w pierwszym roku szczepienia gleby czy samych nasion? Jak presją chorób grzybowy w soii w monokulturze?

Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

To nie synek , to przypadek

Przypadek ? Takie samo nazwisko i maszyny własnej produkcji ? 

nie wiem , jeżeli tak wierzycie w wiedze tego gościa , to zasiejcie 3 lata. po sobie pszenice na samym npk. 

ktos tu pisał , pszenica po rzepaku , bez azotu , bez fungicydow , 7,5 t . Były smoki w tej bajce? 

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

nie wiem , jeżeli tak wierzycie w wiedze tego gościa , to zasiejcie 3 lata. po sobie pszenice na samym npk. 

ktos tu pisał , pszenica po rzepaku , bez azotu , bez fungicydow , 7,5 t . Były smoki w tej bajce? 

A nawet 2 smoki 😂

Opublikowano

ale wielkopolska to nie same piachy, przecież okolice Wrześni, Gostyń, Kalisz , Ostrzeszów, Hodów, to połacie dobrej ziemi. to zależy jak lodowiec się prezesował, jak przeniósł osad. u nas jest akurat morena, utworzona z glin. a gleba uprawna to tzw piaski gliniaste. jakoś da się żyć. pewnie potrzeba więcej npk, wapna, w porównaniu do czarnoziemów, ale przecież nikt rwał włosów nie będzie. przeprowadzić się też nie jest łatwo, nikt czarnoziemów nie sprzeda :) myślę, że jakość gleby jest przypisana do miejsca urodzenia, a więc jest naszym przeznaczeniem !!! :)

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, slavik80 napisał:

Kolego , czy stosowałes przynajmniej w pierwszym roku szczepienia gleby czy samych nasion? Jak presją chorób grzybowy w soii w monokulturze?

choróby jak u pozostałych o ile były to szczególnych różnic nie było   , szczepienie nasion tylko w 1 roku His..  soja podwójna dawka

Opublikowano
46 minut temu, masa24 napisał:

Marcin Gryn to nie syn Wiesława Andrzej to tak 👌

W tym roku plon z działki testowej 8,7 t nawożenie 35 t obornika 250 kg Poli 6 na wiosnę 180 kg mocznika 

Rok wcześniej przedplon rzepak 500 npk pod pszenicę 150 saletry i 150 mocznika plon 7,5t słoma zebrana 

Opublikowano

Jak najbardziej realne wartości, ale kolega Masa ma jak najbardziej rację w tym, że bez azotu nie będzie takich wartości. Czasami raz na parę lat zdarza się, że pod jęczmień jary zasiany po bobiku czy grochu sypnie się 200 saletrzaku i wychodzi te 7-8 ton ale to rzadkość no i nikt nie twierdzi, że nie ma wtedy żadnego azotu. Widziałem plantacje bez azotu i ledwo co dno zbiornika w bizonie było zakryte z hektarowej działki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v