Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co w przypadku jeżeli nie mam profilu zaufanego a nie dam rady już teraz założyć? Prowadzę gospodarstwo wraz z żoną chodziaż numer gospodarstwa jest na mnie i dopłaty bezpośrednie są złożone na moje imie i nazwisko. Mamy wraz z żoną wspolne konto bankowe, ale nie wiem dlaczego przez to konto bankowe mogę założyć profil zaufany tylko na żonę.  Czy wniosek suszowy będzie ważny jeśli zaloguję się przez profil zaufany żony?

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś, kto składał już wniosek suszowy do Agencji, może powiedzieć dlaczego wymienione są 3 rzeczy do złożenia jako załączniki do wniosku? W aplikacji można pobrać kalkulację oszacowania szkód oraz raport (informacje o uprawach i szkodach w wyniku suszy). Czym się różni pierwszy punkt od drugiego? Jak dla mnie to jest to samo i nie wiadomo po co wymieniają to 2 razy. Trzeba ten protokół (po pobraniu nazwany raportem) drukować 2 razy?

Czy załączaliście tylko te 2 dokumenty z aplikacji? 

• kopię protokołu oszacowania szkód, który zawiera informację o powierzchni upraw rolnych, na której powstały szkody spowodowane wystąpieniem w 2022 r. gradu, deszczu nawalnego, ujemnych skutków przezimowania, przymrozków wiosennych, powodzi, huraganu, pioruna, obsunięcia się ziemi lub lawiny;
  • uwierzytelniony przez członka rodziny ubiegającego się o pomoc wydruk protokołu oszacowania szkód, który zawiera informacje o powierzchni upraw rolnych, na której powstały szkody spowodowane wystąpieniem w 2022 r. suszy;
  • uwierzytelniony przez członka rodziny ubiegającego się o pomoc wydruk kalkulacji oszacowania szkód, zawierającej informację o powierzchni upraw rolnych, na której powstały szkody spowodowane wystąpieniem w 2022 r. suszy;

Powyższe punkty są ze strony rządowej gdzie ta pomoc jest opisana:

https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-rodzin-w-zwiazku-z-niekorzystnymi-warunkami-atmosferycznymi-w-2022-r2

Edit: dopiero jak spojrzałem na to jeszcze raz to wszystko jest jasne ;). Pkt 1 pokrywa inne "kataklizmy" a pk2 suszę. 

Edytowane przez odrion
Opublikowano
13 godzin temu, pedro2 napisał:

Dobrze. 

Status sprawy

Okienko z info kiedy wysłany wniosek

A jak przyjdzie raport to drugie okienko wyskakuje. 

Gdzie to się sprawdza? Na swoim koncie profilu zaufany czy na tym co się składa o  dopłaty.

Opublikowano (edytowane)

Kilka dni temu miałem na tej stronie tylko raport z szacowania szkód i pytanie czy ma być też i kalkulacja do pobrania? Znalazłem po temacie

Edytowane przez king12
Opublikowano

Na moim terenie że 2 tygodnie temu jeździły obwoźne naciągacze z wapnem i oferowali Poli 6 po 4k i mówili że po 11 listopada będzie kosztować 6k

Opublikowano
1 godzinę temu, lebek5 napisał:

Gdzie to się sprawdza? Na swoim koncie profilu zaufany czy na tym co się składa o  dopłaty.

Logujesz się na profil zaufany. Pomoc suszowa, złóż wniosek i wyskoczy co i jak

• Thanks 1
Opublikowano
40 minut temu, M-A-T-E-U-S-Z napisał:

Słuchajcie takie pytanie , Czy oni szacują tą susze na podstawie raportów z Puław ? Czy jest to po prostu jakaś loteria , albo dane biorą nie tylko z Puław ?

Raportów z Puław do szacowania oni na pewno nie biorą pod uwagę bo gdyby brali miałbym 0% a dostałem 3% Ta pomoc to zwykła kiełbasa wyborcza nic więcej.

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, spwrp napisał:

Raportów z Puław do szacowania oni na pewno nie biorą pod uwagę bo gdyby brali miałbym 0% a dostałem 3% Ta pomoc to zwykła kiełbasa wyborcza nic więcej.

To co mówisz? Nie brać i nie głosować?

Dają źle, nie dają też źle. Jak podatny jesteś na takie przekupstwo to dla Ciebie może to i kiełbasa. 

Dla mnie to nie ma żadnego związku z tym jak będę głosował, ale jak chcą coś dać to trzeba skorzystać, pieniądze w gospodarstwie zawsze się przydadzą.

• Like 1
Opublikowano

Czyli straty to są te procent rocznej skali produkcji ? 

Wysokość oszacowanych szkód

Łączna wysokość oszacowanych szkód wg kwoty obniżenia dochodu z produkcji (roślinnej + zwierzęcej towarowej bez produkcji ryb) w gospodarstwie rolnym ogółem X zł

Procent średniej rocznej produkcji 7.35% (Na to patrzę tak ? ) Dobra a jak mam te suszowe tzn straty wykazane to też te pieniadze dostane za susze co tutaj piszą za te 7.35% czy tylko ten dodatek do utraty płynności czyli 5 tyś 

Opublikowano
1 godzinę temu, Palmusny napisał:

No to będzie za co ternit zmienić na oborach ...

Nawet kasy ci nie starczy żeby go w ogóle zdjąć a co dopiero zmienić na coś innego. Wyobraźnia ludziom to naprawdę robi takie psikusy że się w głowie nie mieści.

• Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v