Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Bez przesady  700 zł za pszenicę gdy azot po 3300 zł to debet by był , coś mi się obiło o uszy ze 900 zł na nowe zbiory .

Młynarz tot yle wie co i Ty :D

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Plon z jarych jest mizerny wobec ozimin i ja o tym wiem ale chodziło mi o 1 dawkę żeby to obejść w marcu bo zanosi się na szok cenowy , wtedy jest najdroższy azot , widzisz jeśli bym miał kasę w żniwa to bym saletrę kupił , jakoś przewidziałem podwyżki na potas i kupiłem wtedy sól potasową po 1600 zł. Czekając na zimowe promocję nie mam więcej nic ale nie tylko ja , mam znajomych z hektarami  mają od 30 do 100 ha i na wiosenne zasiewy nie mają ani grama , jeden siał co roku 40 ha buraków i rezygnuje bo saletry dużo idzie , twierdzi że na zbożu oszuka .

Jakbym miał siać jęczmień czy pszenice jara to wolałbym 1000x zasiac kukurydze na ziarno a po tym pszenice. Jare zboża na wlkp w moich stronach średnio wychodzą. 3-4 tony No chyba ze super rok z deszczem. 

A Twój znajomy lepiej niech nie sieje tych buraków skoro twierdzi ze saletra jest w nich dużym kosztem .

Opublikowano
majster545 napisał:

3 godziny temu, Michalmeer napisał: kuzyn zamówił rsm 20 grudnia dostawa niby 27 grudnia , a teraz przeciągają ze może będzie w styczniu ,niestety kupiłem saletra po 2990 netto , tylko 11 ton musi jakoś wystarczy Na ile hektarów te 11 ton nawozu? Na 26 ha , , pod kukurydzę coś innego muszę wymyślić

Opublikowano
39 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Bez przesady  700 zł za pszenicę gdy azot po 3300 zł to debet by był , coś mi się obiło o uszy ze 900 zł na nowe zbiory .

No widzisz , miesiąc temu obijało się o uszy że w żniwa będzie 1200-1300zł , teraz mówisz że się obija coś 900zł , także wszystko jest możliwe, moim zdaniem pogoda na świecie o wszystkim zdecyduje . W każdym razie może być dobrze a może być że sporo rolników znajdzie się pod kreską , wyliczając zysk

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Wiesz po ile są kontrakty na pszenicę z nowych zbiorów ? saletra po 1500 zł to za drogo .

Kontrakty kontraktami zobaczymy ile się jakości ale przecież oni już wiedzą ile

Opublikowano
40 minut temu, przemek28_28 napisał:

Jakbym miał siać jęczmień czy pszenice jara to wolałbym 1000x zasiac kukurydze na ziarno a po tym pszenice. Jare zboża na wlkp w moich stronach średnio wychodzą. 3-4 tony No chyba ze super rok z deszczem. 

A Twój znajomy lepiej niech nie sieje tych buraków skoro twierdzi ze saletra jest w nich dużym kosztem .

U mnie nikt nie sieje kukurydzy bo lasy dookoła a ozime co roku to i spadek plonu co rok o 20- 30 % 

Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

A tak się spytam z ciekawości. Co robiliście do tej pory że nie kupiliście jeszcze nawozów? 

Prowadzimy grę rynkową której celem jest poskromić grupę azoty - Ja dotrzymam słowa nic już nie kupię azotu w tym roku

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
RU68 napisał:

Prowadzimy grę rynkową której celem jest poskromić grupę azoty - Ja dotrzymam słowa nic już nie kupię azotu w tym roku

Ja również, ani grama, jedynie UFFa kupie i będę lać beczką

Opublikowano (edytowane)

co do uff , było kupowac w pazdzierniku po 1400brutto , albo w grudniu po 1450 , teraz jest po 1690brutto przy calym aucie . Jak masz gnojowice to jeszcze jakoś UFF rozlejesz . A już widze te wszystkie ku*** ch*** tych co chca to opryskiwaczem rozlewac albo pistem

Edytowane przez strzechu
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Pany nawóz u dystrybutora jest, w podlaskim ślą smsy żeby kupować bo to ostatnia szansa na takie ceny, tylko drożej będzie. Mało tego brata żona pracuje w skarbówce to właśnie mówiła że miała ostatnio sytuację z jedną z dużych firm dystrubucji na naszym terenie, babka dzwoniła żeby przyspieszyć wypłatę zwrotu podatku vat bo nie będą mieli na ZUS za pracowników

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Dastan napisał:

Wszystko w rękach GA, jak oni obniżą to znajdą sie pośrednicy, którzy będą sprzedawać taniej od tych co trzymaja cenę.

jak w tym roku dystrybutorzy nawozów zarobią miej to tą stratę będą musieli sobie odbić , a jak nie to zamkną działalność .

Opublikowano
9 minut temu, krzychrol napisał:

Wy dalej liczycie że ceny nawozów spadną ?

Jak w 2020 olej napędowy spadł z 5,50 na 3,50 to też mówiłeś że to niemożliwe? Nic nie może przecież wiecznie trwać, co zesłał los trzeba będzie stracić

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v