Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, misio3p napisał:

A po co ci jak u ciebie na samym oborniku pszenica daje 9 ton? 

Saletra 4200

Są jeszcze łąki i kukurydza.  Policz sobie ile mam azotu i reszty jeśli np teraz poszło 50 tys gnojowica pod talerzówkę  pójdzie jeszcze do 100 ton obornika pod orkę.  Ph powyżej 6 . Nie widzę potrzeby dawać azotu bo nie zbiorę tego w tych miejscach 

• Haha 1
Opublikowano
alfa napisał:

22 minuty temu, misio3p napisał: A po co ci jak u ciebie na samym oborniku pszenica daje 9 ton?    Saletra 4200 Są jeszcze łąki i kukurydza.  Policz sobie ile mam azotu i reszty jeśli np teraz poszło 50 tys gnojowica pod talerzówkę  pójdzie jeszcze do 100 ton obornika pod orkę.  Ph powyżej 6 . Nie widzę potrzeby dawać azotu bo nie zbiorę tego w tych miejscach

może na 2, 3 ha tak zrobisz i jak masz z 50? też tyle obornika czy gnojowicy?

Opublikowano
7 minut temu, macko979 napisał:

może na 2, 3 ha tak zrobisz i jak masz z 50? też tyle obornika czy gnojowicy?

Wszystkiego bydła 300 sztuk to nie brakuje tego towaru . Gorzej będzie jak się wszystkie sprzeda wtedy będzie się myśleć.  Samej gnojowicy pare milionów rocznie . I zawsze od klku lat daje tak pod pszenice potem kuku z npk i mocznik idzie . Gdzie monokultura to poprawka gnojowica przed siewem 

Opublikowano
8 godzin temu, miwigos napisał:

A hektarów ile tez 300, skoro tyle bydła

Na tą chwilę około 180 wcześniej 150 wacha się . Teraz jest 30 traw prawie 30 luceeny i 50 kukurydzy dla krów reszta uprawa . Docelowo będzie 50 pszenicy 50 kuku na ziarno i 50 rzepaku . Choc z tym ostatnim jakoś mi nie po drodze dopiero raczkuje wyniki nie źle ale mogłyby być lepsze 

Opublikowano

Nie mówię że dokładnie tyle ha po równo.  Powiedzmy mniej więcej . Wiem że kukurydza tu jest problemem ale do tej pory nie jest źle nawet po ziarnowej . Gęstszy siew I jest ok cześć jarej i będzie się jakoś kręciło.  Próchnica będzie potrzebna to kuku musi być a u mnie tylko te 3 rośliny wchodzą w grę ewentualnie jeczmien.  Nie będzie to łatwo zegrac . Może trzeba będzie kombinować wszystko rzepak później wszystko pszenica później kuku I próbować znów pszenice jeśli się nie uda to jara odsiewac 

Opublikowano
alfa napisał:

Nie mówię że dokładnie tyle ha po równo.  Powiedzmy mniej więcej . Wiem że kukurydza tu jest problemem ale do tej pory nie jest źle nawet po ziarnowej . Gęstszy siew I jest ok cześć jarej i będzie się jakoś kręciło.  Próchnica będzie potrzebna to kuku musi być a u mnie tylko te 3 rośliny wchodzą w grę ewentualnie jeczmien.  Nie będzie to łatwo zegrac . Może trzeba będzie kombinować wszystko rzepak później wszystko pszenica później kuku I próbować znów pszenice jeśli się nie uda to jara odsiewac 

Nie siej wszystkiego jedną roślina bo przy dopłatach będziesz miał problem . Lepiej rozłożyć ryzyko na kilka upraw gdy rzepak zawiedzie na kukurydzy możesz zarobić itp. Kolejny aspekt to rozłożenie prac polowych i zbioru płodów w terminie i nieprzewidywalność pogody .

Opublikowano
56 minut temu, alfa napisał:

po kukurydzy próchnicy jeszcze ubywa , 300 ogonów 200 hektarów i do tego od września do szkoły  hahah

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

Nie siej wszystkiego jedną roślina bo przy dopłatach będziesz miał problem . Lepiej rozłożyć ryzyko na kilka upraw gdy rzepak zawiedzie na kukurydzy możesz zarobić itp. Kolejny aspekt to rozłożenie prac polowych i zbioru płodów w terminie i nieprzewidywalność pogody .

Wiem o tym że jedna siac lipa.  Narazie jeszcze puki cena mleka jest będę doił ale trzeba już pomału jakieś magazyny z prawdziwego zdarzenia zrobić i powoli przechodzić 

Stach12 a jaki problem ze co nie da rady wychować? Z 50 ha kuku mam 3000m 3 kukurydzy w silosie gdzie zostaje jeszcze spokojnie na drugi rok troszkę   . W moich stronach kuku ma nawet po 4 metry . W tym roku tylko na nowej ziemi mi nie wyszła ale podciągnęła   . A z 60 ha zielonki mam około  2000ton pryzmy także nie Wiem skąd twoje zdziwienie 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, macko979 napisał:

To wychodzi, że 2 sztuki bydła "srają" na 1 ha, więc skąd te 100 ton obornika? i 50 ton gnojowicy na ha?

Ja pierdziele . Juz tyle razy mówiłem że to idzie pod pszenicę co zostaje na  kuku a na trawy wogole . Po pszenicy idzie kuku na npk i moczniku . I na drugi rok znów wszystko na pszenicę i potem po pszenicy kuku I tak w kółko   . Teraz mam trochę rzepaku dla odmiany i tu jest bez gnojowicy 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Mam trochę dzierżawy na 10 lat zbadałem ziemię ph 4.5 . Chciałbym posiac pszenice dobrze będzie jak bym dał teraz  1 t tlenku i 2 tony luzem za rok powtórka? 

Opublikowano

alfa

hodując 300 sztuk bydła i uprawiając prawie 200 ha i ty się pytasz q...wa ile wapna na hektar ??????????????

na taki areał i hodowle to trzeba być zootechnikiem / agronomem a nie przedszkolakiem

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Akurat agronomem nie wiadomo jakim noe jestem a zapytać się można bo praktyka a nauka dwie różne rzeczy . A na krowach się znam bardzo dobrze na ziemi też a chyba nic złego jak chce potpytac 

Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał:

Mam trochę dzierżawy na 10 lat zbadałem ziemię ph 4.5 . Chciałbym posiac pszenice dobrze będzie jak bym dał teraz  1 t tlenku i 2 tony luzem za rok powtórka? 

Będzie dobrze

Opublikowano

Po ile chodzi teraz wapno węglanowe dobrej jakości(morawica, kujawit) z dostawą na Mazury, Podlasie? Zaproponowano mi z dostawą morawicę za 200 zł WM powiat Kętrzyn? Po tyle to teraz chodzi czy cena wygórowana?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v