Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ostanie 1-2 lata są dziwne…. I to wypacza cały obraz…. 2 lata temu byk na żywo szedł po 6.30 ale za niego kupiłem 5.5 tony saletry, w tym roku 13 netto i kupie za niego 2.5 tony saletry wiec wisz…. Świat na głowie 

• Like 3
Opublikowano

3 lata wstecz różnica na tonie pszenicy była 300 zł zniwa- maj. Teraz gra jest o prawie 1000 zł. Czyli drugie tyle co w żniwa.

Opublikowano
2 godziny temu, gustaww napisał:

Kończę magazyn 100 m3, i drugi około 80m3( z tym się mogę nie wyrobić. Cały rzepak się zmieści, pszenica jak nie wejdzie na drugi magazyn to pójdzie w BB po dach na paletach, zostanie upchnąć około 10 t jęczmienia i z 5 żyta ale to też w BB gdzieś po dziurach , jak braknie mi pieniędzy na zasiewy to idę po kredyt nawozowy  i przypuszczam że wygram na tym. Nawozy NPK odpuszczam za to w żniwa saletrę na termin zimowy. 

Taki plan, skupy do żniw mocno obniżą cenę żeby wyrwać po taniości od tych co nie mogą trzymać, w tym roku na sprzedaniu rzepaku w żniwa jestem 60tyś zł w plecy, pszenicę w miarę sprzedałem po 1450. Za tą różnicę to można sobie przebudować konkretnie magazyn albo jechać na miesiąc wakacji.

34 minuty temu, Palmusny napisał:

A ja przewiduje jak bd bliżej żniw zaczną bombarować i masowo podpalać pola w UA i się zacznie dym... a rosjanie wywożą oporowo zboża a transportem lądowym to tego nie da sie nadrobić co drogą morską która defacto jest odcięta :) 

Też tak myślałem do tej pory, ale czy tak będzie na pewno ? Ruski nie jest taki glupi, może da zebrać po kosztach ukraińskich, a później sprzeda to jako swoje, więc po co niszczyć jak bedzie mógł zarobic ??a kupcy się znajdą jak gdzie ma być będzie głód...  opier doli cene na 100-200$/t żeby "wybawic" świat, czysty pieniadz dla niego, światowe gospodary będą w du pie bo nawozy paliwo drogie a zboże będzie tanie.. I można fikać, przynajmniej ja bym tak zrobił.. nigdy schemat podwyżek nie będzie się powtarzał rokrocznie, za dobrze by było 

13 minut temu, gustaww napisał:

3 lata wstecz różnica na tonie pszenicy była 300 zł zniwa- maj. Teraz gra jest o prawie 1000 zł. Czyli drugie tyle co w żniwa.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Palmusny napisał:

A ja przewiduje jak bd bliżej żniw zaczną bombarować i masowo podpalać pola w UA i się zacznie dym... a rosjanie wywożą oporowo zboża a transportem lądowym to tego nie da sie nadrobić co drogą morską która defacto jest odcięta :) 

Nie wierzę w te twoje wymysły , oczywiście przy ostrzale mogą się sporadycznie palić jakieś pola , ale wątpię żeby ktoś celowo to robił i to na masową skalę, ale zobaczymy , jeśli masz rację to za miesiąc Ukraina powinna płonąć , chociaż moim zdaniem to są bajki , takie same jak to że zboża miało nie być w Polsce , na Ukrainie , a tu nagle wysypało się tego trochę 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Grupa Azoty czeka na rozwój sytuacji... Z informacji od mojego dostawcy nawozu to nowa cena azotu na czerwiec nie zostala podana. Czyli kupujemy w cenie z mają : saletra 3700 zl/t, saletrzak 3200 zl/t. Żeby była obniżka to musza być jakieś powody. Ja tu widzę duża grupę rolników z "grubsza kasą" ( bo sprzedali pszenicę, kukurydzę, rzepak w cenach rekordowych) czekająca na okazję cenowe. No niestety Grupa Azoty nie chce robić za Caritas. 2023 to rok wyborczy, będzie to magiczny czas. Może PiS coś Wam przeceni...

Opublikowano

Na składy trafia od kilku tygodni azot na przechowanie, do ewentualnego wykupu 

Ceny obecnie nikt nie podaje.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Marl napisał:

No niestety Grupa Azoty nie chce robić za Caritas.

rolnicy nie chcą być robieni w wała, a są z różnych stron: nawozy, ŚOR, CENY skupu

SKĄD cena za nawóz poszła 3-4x w górę skoro LPG poszlo w górę o 30-40% czyli  1,4x , mocznik powinien kosztować spokojnie ponizej 3000 /t,

Edytowane przez GABBER85
  • Like 2
Opublikowano

Poszła cena ponad 300% bo cena zboża jest wyższa niż zazwyczaj. I cena wyliczana abyś @ GABBER85 za dużo nie zarobił. Mi taka sytuacja też nie na rękę bo nawozy też kupuje ale cóż poradzić. Narazie czekam na rozwój sytuacji, ale czekam z kasą już przeznaczona na zakup nawozu. I tu wracamy do mojego poprzedniego postu: produkujący nawozy o tym wiedzą, i stąd ta niechęć do obniżek. W sumie i tak mamy nieco tańsza saletrę niż Francja i Niemcy.

Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

Poszła cena ponad 300% bo cena zboża jest wyższa niż zazwyczaj. I cena wyliczana abyś @ GABBER85 za dużo nie zarobił. Mi taka sytuacja też nie na rękę bo nawozy też kupuje ale cóż poradzić. Narazie czekam na rozwój sytuacji, ale czekam z kasą już przeznaczona na zakup nawozu. I tu wracamy do mojego poprzedniego postu: produkujący nawozy o tym wiedzą, i stąd ta niechęć do obniżek. W sumie i tak mamy nieco tańsza saletrę niż Francja i Niemcy.

No i dopłaty nieco niższe🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
19 godzin temu, mysza103 napisał:

Nie wierzę w te twoje wymysły , oczywiście przy ostrzale mogą się sporadycznie palić jakieś pola , ale wątpię żeby ktoś celowo to robił i to na masową skalę, ale zobaczymy , jeśli masz rację to za miesiąc Ukraina powinna płonąć , chociaż moim zdaniem to są bajki , takie same jak to że zboża miało nie być w Polsce , na Ukrainie , a tu nagle wysypało się tego trochę 

Jakie sporadycznie, od 2 tygodni ruskie używają bomb fosforowych, wystarczy samolot, kilka takich bomb i setki jak nie tysiące hektarów pójdzie z dymem.

• Like 2
Opublikowano

Ja w to za bardzo nie wierzę żeby samoloty  zamiast brać udział w walkach , latały sobie nad pustymi polami i zrzucały bomby zapalające , żeby jak najwięcej zboża zniszczyć , no ale skoro tak mówisz to tak pewnie będzie . Póki co to róbmy swoje , a o tych płonących polach to się przekonamy już niebawem. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, stempos1980 napisał:

Prędzej świnia niebo zobaczy jak my obniżki

Już kiedyś pisałem, Obniżki  będą jak ludziom kasa się skończy i przestaną kupować.

15 godzin temu, Marl napisał:

Grupa Azoty czeka na rozwój sytuacji... Z informacji od mojego dostawcy nawozu to nowa cena azotu na czerwiec nie zostala podana. Czyli kupujemy w cenie z mają : saletra 3700 zl/t, saletrzak 3200 zl/t. Żeby była obniżka to musza być jakieś powody. Ja tu widzę duża grupę rolników z "grubsza kasą" ( bo sprzedali pszenicę, kukurydzę, rzepak w cenach rekordowych) czekająca na okazję cenowe. No niestety Grupa Azoty nie chce robić za Caritas. 2023 to rok wyborczy, będzie to magiczny czas. Może PiS coś Wam przeceni...

Ja też nie mam zamiaru robić za Caritas, zmniejszyłem zakupy nawozów o połowę,  n ten sezon, a na kolejny nie kupuję narazie nic jak tak dalej będzie szło  wszystko w górę 🤨 Takie pierdolenie że rolnik drożej sprzedał i ma kasę to trzeba mu to zajumać windując na wszystko ceny. Dla GA🖕

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v