Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

A czemu drży można podpisać było na rzepak po 4000nett a pszenicę po 1800 netto nie mówcie tylko że to złe ceny bo pekne ze śmiechu. Przy płonie 2,5tony rzepaku i 6pszenicy zostają niezłe pieniądze.  Ja podpisałem koszty jakie poniosłem i śpię spokojnie a to co zostanie to zarobek. Rzepak mam podpisany akurat po 3800 a pszenicę po 1700. A jaka głową spokojna. Ale każdy chce multi miliarderem zostać po 1sezonie. A do grobu nikt nie zabierze. 

W tamtym roku też popodpisywali co nie którzy, cena była wysoka w porównaniu do lat poprzednich, a póżniej się okazało, że sporo stracili. 

• Thanks 1
Opublikowano

Widzisz nie ma idealnego rozwiązania,  znajomy miał w kontrakcie rzepak sprzedał i kupił za 100% nawozy i ktoś powie że przegrał 😀.

W tym roku można było wziąć kredyt w providencie na nawozy i jeszcze na tym zarobić 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dokładnie czarno na białym. Ale powiem Ci że ten co poniósł koszty drży i wygląda pogody aby był jakiś plon a potem cena na zboża. A jeden mój sąsiad śmieje się i mówi do mnie że nie dał nic nawozu i jak nic nie urośnie to kosić będzie talerzówką i w dłupie ma ceny i wzrosty, poszedł na etat.

ale ten Twój sąsiad tez poniosł koszta, orka, siew + zboże,  ropy poszło wiec najlepiej niech w dzierzawe odda pole i wtedy bedzie spać spokojnie i wtedy może smiac sie :D 

• Like 3
Opublikowano

No tak jest by człowiek wiedział to by brał kredyty i kupował nawozy rok temu a tak to przyszedł styczeń luty exell suma kosztów ceny założenia i się zamawiało i domawialo jak cena szła do góry. Rzepak miałem podpisywać po 3.5 trafiło że podpisałem po 3,8. Z tym podpisaniem to ryzyko tak jak wszędzie. Jak tracisz to w kolejce gadają że głupi bo podpisał a jak zyskujexha to hu...j bo zarabia więcej od nich.  

Opublikowano

Tak ja u nas zeszłoroczne żniwa mają gdzie przetrzymać a przez lenistwo... a bo mała różnica w cenie na wiosnę po co dodatkowa robota z przesypywaniem po co będziesz trzymał i z pola na skup wywozili. Kto mądry ma gdzie przechować i nie brał przykładu przetrzymał to teraz początkiem maja żyto po 1350 brutto wywiózł, a tamci o ile pamiętam coś plus /minus 700 brutto. Teraz już siedzą cicho jak prawie połowę stracili 🤷  

Opublikowano

No jak się niema gdzie to nie ma nawet o czym mówić bo co zrobisz, ale jak jest możliwość a przez swoje lenistwo się tego nie robi a potem tylko potrafi się narzekać bo i tacy są to 🤷

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, marulekk napisał:

ale ten Twój sąsiad tez poniosł koszta, orka, siew + zboże,  ropy poszło wiec najlepiej niech w dzierzawe odda pole i wtedy bedzie spać spokojnie i wtedy może smiac sie :D 

U nas standard jak koszą po 1.5t i obrabiają. Ten rok pewnie zmieni podejście bo tak jak piszesz koszty wysokie nawet bez nawożenia. Ale wziąć te pola q dzierżawę to wapna trzeba dać i kilka lat aby zaczęło się rodzić.

Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

A czemu drży można podpisać było na rzepak po 4000nett a pszenicę po 1800 netto nie mówcie tylko że to złe ceny bo pekne ze śmiechu. Przy płonie 2,5tony rzepaku i 6pszenicy zostają niezłe pieniądze.  

tu 100% się zgadzam ale 

2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Rzepak mam podpisany akurat po 3800 a pszenicę po 1700. A jaka głową spokojna. 

Ale tu nie do końca się zgodzę - jeżeli ceny będą podobne to ok kupujący nie będzie kręcił ale w przypadku załamania cen jest dziesiątki powodów żeby skupujący nie dotrzymał warunków ( nie tyczy dużych firm 0ale koguciki zawsze kombinują -najlepszym powodem jest brak swoistego zapachu i tego nie wygrasz bo laborantka to czuje i już tak ze znam to z autopsji i zawsze gdy umowa jest korzystna dla rolnika są problemy i wydziwianie 

Opublikowano
Roki212 napisał:

Czytając temat widać że są jeszcze tacy co żyją w ciągłym przekonaniu że cała Polska tylko rzepakiem i pszenicą obsiana 🤔🤔

na następnie sezon będzie bum na rzepak 🤣

Opublikowano (edytowane)

taa tylko siejąc rzepak trzeba nawiesc i zadbać o niego a część ludzi to myśli że to jak owies posiac i urosnie samo 

na nastepny sezon to słonecznik bedzie w topie

Edytowane przez marulekk
  • Like 2
Opublikowano

Samo nic nie rośnie. Byłem i gościa po soję pytam jak mi wyszło to z 50a miał 700kg i mówi że licho to wychodzi pytam jaka agrotechnika jakie nawożenie i ochrona spojrzał na mnie i mówi na chwasty opryskalem ciągnę temat pytam a nawożenie a on że przecież kupił kwalifikat zaprawiony i soja miała sama azot produkować i rosnąć. To resztę pytań odpuściłem ale uważam że wynik zły nie był jak 1,4t z ha skosiła z 1 wjazdem. 

Opublikowano
19 minut temu, marulekk napisał:

na nastepny sezon to słonecznik bedzie w topie

w tym roku jest juz sporo 

3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Jeśli ciebie nie stać to oddaj ziemię krowiarzowi za 2000

krowiarzy ubywa    ,,spieszmy się im oddawać tak szybko odchodzą ''  zmieniają profil gospodarstwa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Andpol napisał:

a jak to uprawiać i ile zostanie?

tak jak qq, albo suszysz albo mokrą wozisz do skupu , siejesz siewnik do qq, kosisz przystawka do qq

u nas w okolicy już pierwsze pola są, ludzie podpatrzą co i jak i qq bedzie mało rywalizacje ze słonecznikiem w nastepnych latach

Edytowane przez marulekk
  • Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Jeśli ciebie nie stać to oddaj ziemię krowiarzowi za 2000

Czemu niby za 2000 zł w moim rejonie to już z 4 lat temu po 2700-2800 płacili. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v