Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

co do sklepów internetowych to sklep stacjonarne zauważyły że coraz wiecej osób ma tel . internet i sprawdza ceny tak samo jest z czesciami do maszyn nawet w sklepie taniej jak na rynku czesci .

• Like 2
Opublikowano

raczej sklepy stacjonarne, dodatkowo są sklepami internetowymi. 

Opublikowano

saletra w malym sklepie ogrodniczym 520 zl.

najdrozej jest na alledrogo-gdyby nie darmowa dostawa to niewiele artykulow rolniczych sie oplaci tam kupowac.

Opublikowano

Przedłużyli termin wniosków na dopłaty do nawozów? Do 15 maja nie zdążę złożyć o dopłaty bezpośrednie bo nie wiem do końca ile obsadzę ziemniakami, a nie wiem czy dosłanie poprawek po złożeniu wniosku na nawozy nie będzie kolidować z ich wyliczeniami

Opublikowano
27 minut temu, Marekk91 napisał:

Przedłużyli termin wniosków na dopłaty do nawozów? Do 15 maja nie zdążę złożyć o dopłaty bezpośrednie bo nie wiem do końca ile obsadzę ziemniakami, a nie wiem czy dosłanie poprawek po złożeniu wniosku na nawozy nie będzie kolidować z ich wyliczeniami

Podobno do końca maja wnioski 

Opublikowano

Różne teorie krążą już  w sprawie tych dotacji więc Przykładowo mam:

- 10ha kukurydzy co daje 10*500= 5000zł

- 5 ha TUZ co daje: 5*250= 1250zł

razem do zwrotu "należy mi się": 6250zł

W styczniu kupiłem:

- 10ton saletry po 3000zł/t (cena MinRol 1235,8) co daje różnicę 1764,2 

więc 1764,2*10=17642zł

- 5ton soli potasowej po 2100zł/t (cena MinRol 1617,2) co daje różnicę 482,98 

więc 482,98*5=2414,9zł

w sumie: 20056,9zł należałoby mi się do zwrotu ale że mam za mało ziemi więc zwrócą mi te 6250zł

Zgadza się?

Opublikowano

No właśnie już myślałem że coś się pozmieniało, bo wydawałoby się w miarę ogarnięci ludzie których dzisiaj spotkałem pie..... takie androny aż żal słuchać, a jeden nawet twierdził że właśnie wraca od doradcy i on mu powiedzial... itd itp

Opublikowano
7 godzin temu, vat napisał:

Różne teorie krążą już  w sprawie tych dotacji więc Przykładowo mam:

- 10ha kukurydzy co daje 10*500= 5000zł

- 5 ha TUZ co daje: 5*250= 1250zł

razem do zwrotu "należy mi się": 6250zł

W styczniu kupiłem:

- 10ton saletry po 3000zł/t (cena MinRol 1235,8) co daje różnicę 1764,2 

więc 1764,2*10=17642zł

- 5ton soli potasowej po 2100zł/t (cena MinRol 1617,2) co daje różnicę 482,98 

więc 482,98*5=2414,9zł

w sumie: 20056,9zł należałoby mi się do zwrotu ale że mam za mało ziemi więc zwrócą mi te 6250zł

Zgadza się?

W teorii tak , a w praktyce to zależy na ile starczy kasy 

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Podobno do końca maja wnioski 

Właśnie podobno ma być przedłużony a nigdzie oficjalnej informacji nie widać, chyba że ktoś może podlinkować? 

Opublikowano (edytowane)

Gdyby nie przedłużyli to może i po te 500 do hektara by było, bo wiadomo, że nie każdy zdąży. Ale jak przedłużą, to nawet wydzierżawiający  nawóz kupią, dopłatę wezmą i ten sam nawóz rolnikom sprzedadzą po trochę niższej cenie i zarobek jest - jest. 

Sam bym tak zrobił gdybym był wydzierżawiającym i miał 10 ha a nie dzierżawcą. 

Edytowane przez ravoj
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, rolnik379 napisał:

Witam. Wiecie może czy do ugoru z uprawą będzie dopłata do nawozu 500 złotych do 1ha ?

W przypadku gdy mam łubin w systemie EFA czyli bez nawozów to i tak mi dotacja do nawozów się należy. 

Opublikowano

Pytanie czy przedłużą tylko termin złożenia wniosku czy też termin zakupu nawozów do końca maja.

Ta średnia cena nawozów podana przez MinRol jest ceną brutto z 8% vatem czy 0?

3 minuty temu, poosa21 napisał:

W przypadku gdy mam łubin w systemie EFA czyli bez nawozów to i tak mi dotacja do nawozów się należy. 

Na tym efa nie można stosować ŚOR, nawozić można 

Opublikowano

termin zakupu dalej do 15stego miał być. ciekawe co będzie po 15stym w cennikach 🤔

Opublikowano
41 minut temu, GRZES1545 napisał:

W Agrobiznes mówili to pewne jak w Banku🙆‍♂️

Też oglądałem i do agencji dziś dzwoniłem i nic nie wiedzą

ktoś tu kogoś w bambuko robi?

Opublikowano
4 minuty temu, jan88 napisał:

Cena nawozu podana przez ministra jest z 8 % vatem czyli brutto. 

Teraz też jest brutto z 0% vat

Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, vat napisał:

Teraz też jest brutto z 0% vat

Ale ceny ministra odnoszą się do okresu  od dnia 1 września 2020 r. do dnia 15 maja 2021 r a wtedy był 8 % vat i tylko takie były brutto .

Edytowane przez jan88
Opublikowano

Nie ma to żadnego znaczenia i tyle... Jest podane do porównania ceny brutto i teraz masz brutto tylk ze podatek 0zl i tyle... 

Żeby to rozróżnić to trza by inaczej liczyć dla rr i dla vattt a to już byłby cyrk i totalne zamieszanie  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v