Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, witejus napisał:

Ja wszystko rozumiem a zwłaszcza to że te pińcet do ha to dęta propaganda,a i z tego co widzę to pozawyżali średnie ceny dla tych co nie mają faktur z ub roku.Znalazłem faktury z ub roku na saletrę i polifoskę 8 ,to cena jest ok 600zł zawyżona.

To jest cena średnioroczna z całej Polski, nie masz racji , kup wieloskładnik i będziesz miał dosyć faktur,latwiejszych pieniędzy do zabrania nie widziałem ,a większość ma problemy

Opublikowano

Najbardziej narzekają Ci co kupili saletrę za 1200 poli za 1600 przed 1 września 2021 i teraz jeszcze kombinują jak tu dopłatę wykorzystać. Ludzie toż Wy i tak jesteście w czepku urodzeni. Teraz Kupujecie po kosmicznych cenach a Ci co kupili saletrę za 2900 i poli za 2600 mogą nie dostać pełnej transzy 😄

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Dastan napisał:

Licząc z tego wzoru liczymy osobno dla każdej grupy nawozowej tzn. NPK, Saletrzaki, Saletra, RSM itd.?  Na przykładach sobie to dość uprościli. 

A wiesz co to jest srednia wazona? Czy twoja nauka skonczyla sie na tabliczce mnozenia?

Opublikowano
5 minut temu, Dastan napisał:

Licząc z tego wzoru liczymy osobno dla każdej grupy nawozowej tzn. NPK, Saletrzaki, Saletra, RSM itd.?  Na przykładach sobie to dość uprościli. 

Miałem o to samo zapytać. 

Opublikowano

Nic nowego w tym tygodniku sie nie dowiedzialem wszystko rozpisane i liczone tak jak tu juz chlopaki pomagali wyliczac. Mnie tylko interesuje czy jak mam limit 10.000zl a złożę faktur na zwrot 5000zl to czy 100% tej sumy(5000zl) dostane jak obetna stawki np o połowę do (250zl,125zl) bo duzo rolników zlozy wnioski. Potrafi ktos odpowiedziec na to? Bo wolę ciąć ryzyko bo do końca nie wierzę ze bedzie tak kolorowo.

5 minut temu, rtt77 napisał:

Miałem o to samo zapytać. 

Tak dla kazdego typu nawozu oddzielnie liczyc ze wzoru a potem zsumować i wyjdzie zwrot za całe nawozy ogólnie mowiac.

Opublikowano

A czemu tam piszą o średniej ważonej nawozu a nie średniej arytmetycznej ?

7 minut temu, Michal014d napisał:

Nic nowego w tym tygodniku sie nie dowiedzialem wszystko rozpisane i liczone tak jak tu juz chlopaki pomagali wyliczac. Mnie tylko interesuje czy jak mam limit 10.000zl a złożę faktur na zwrot 5000zl to czy 100% tej sumy(5000zl) dostane jak obetna stawki np o połowę do (250zl,125zl) bo duzo rolników zlozy wnioski. Potrafi ktos odpowiedziec na to? Bo wolę ciąć ryzyko bo do końca nie wierzę ze bedzie tak kolorowo.

Tak dla kazdego typu nawozu oddzielnie liczyc ze wzoru a potem zsumować i wyjdzie zwrot za całe nawozy ogólnie mowiac.

no właśnie oni tam liczą wszystko razem a nie oddzielnie każdy nawóz, sumują wszystkie kupione nawozy saletra npk i inne i tak samo robią średnią ważoną ze wszystkich nawozów czyli tak jakby każdy nawóz miał inna wagę czyli ważność 

Opublikowano
12 minut temu, Michal014d napisał:

Limit nie ważny , jeśli będzie obcięcie np. 10%, to od różnicy cen nie od limitu z hektarów ,to logiczne, 

Opublikowano

Nakreśliliśta tysionc pińcet postów i trudno to wszystko ogarnąć, więc zapytam.. Siarczan mg. (kizeryt) łapie się do tej akcji "nawóz +" ??

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, rtt77 napisał:

Bo właśnie w tym wzorze to powinno pisać - średnia cena typu nawozu, a nie średnia cena nawozu

w tym wzorze jest wszystko ok  i wychodzi tak samo jak liczyło by się oddzielnie każdy nawóz

Edytowane przez jan88
Opublikowano

Pytanie czy jak ma się tylko część starych cen na swoich fakturach a części nie to czy wezmą te moich faktur i uzupełnią brakujące tymi średnimi od ministra ?

Opublikowano

Prawda

4 minuty temu, jan88 napisał:

Pytanie czy jak ma się tylko część starych cen na swoich fakturach a części nie to czy wezmą te moich faktur i uzupełnią brakujące tymi średnimi od ministra ?

Logiczne że tak , czemu wy wymyslacie sobie problemy

Opublikowano

Wszędzie jest napisane - najpierw wniosek obszarowy, potem nawozowy.

Jak czytam to niektórzy nie myśleli by wcześniej kupić nawóz, teraz nie myślą by wykorzystać limit. 

Opublikowano

A mi dalej nie wychodzą te wyliczenia i nie wiem jak rozpisac faktury żeby było dobrze. Nie mam faktur za poprzedni rok, więc przy cenie 2700 za saletrę ile przyjąć kg do hektara? 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Wszędzie jest napisane - najpierw wniosek obszarowy, potem nawozowy.

Jak czytam to niektórzy nie myśleli by wcześniej kupić nawóz, teraz nie myślą by wykorzystać limit. 

A u cb jak to będzie wyglądało? Stare faktury z dość niska ceną skladasz czy nakupisz nawozów na zapas po dzisiejszych cenach i zlozysz na max mozliwy limit? Co jesli sporo utnał z tego co na ten moment obiecują i niewiele dopłaca? Trudna decyzja bo można zostać z saletra kupiona za 4000zl a zwroca do 3800zl... taki drastyczny przyklad dla zobrazowania.

1 minutę temu, Zetix napisał:

A mi dalej nie wychodzą te wyliczenia i nie wiem jak rozpisac faktury żeby było dobrze. Nie mam faktur za poprzedni rok, więc przy cenie 2700 za saletrę ile przyjąć kg do hektara? 

Max limit na gospodarstwo ile masz? W twoim przypadku za saletre to liczba ton razy (2700-1235.80).

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

I o to chodzi by mało kto się w tym połapał

Tak, dziś na stronie topagrar patrzyłem na tę ich przykładowe obliczenia na algorytmach🙆‍♂️ Jak oni tak nam będą  te różnice wyliczać to z tych 500zł do ha może  być o wiele mniej. A Ci co nakupili aby limity maksymalne wykorzystać mogą niebawem ku...wy zszywać😬

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Michal014d Mam kupione na wykorzystanie dwóch limitów. Przedstawię fakturę trochę na wieloskładnik trochę na azot.

Nawet jak obetną z 500 na 400 to uważam że kto nie ma faktur  to warto zakupić na wykorzystanie limitu. To wynika z prostej matematyki.

Edytowane przez Agrest
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v