Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Roki212 napisał:

poczytaj sobie na gov.pl bo to że kiedyś coś ktoś tam mówił czy pisał to wiesz...

jak kupił za 6000 zł/t saletry i podana średnia cena rok wstecz 1200 zł/t to dostanie 4800 zł zwrotu, a jak kupił po takiej cenie czyli 6000 zł/t dwie tony saletry to wykorzystał zwrot dla 20 ha gospodarstwa bo mając 500 zł/ha przy 20 ha daje max 10000 zł na to gospodarstwo

Człowieku w życiu ci nie policzą pełnego zwrotu do 2 ton na 20 ha.

Opublikowano

Człowieku dawaj przepis który potwierdza to co zmysliles... Jak nie to nie rób z siebie błazna i nie wyzywaj kogoś od tepakow skoro piszesz o sobie... 

Kura gdzie jest moderator... Niech mu wytłumacz i tyle... 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mario81 napisał:

Jesli kupil tone mocznika za 6tys to zwrotu ma 4.5 tys i bedzie miał pelen zwrot do 9ha. Jesli ma mniej hektrów niz 9 to tez ma pełen zwrot ale nie 4,5tys tylko ilosc hektrow razy 500zł. Czyli do 5ha dostanie 2,5tys

No geniusz     xD owszem, do 9 ha dostanie 4,5 tys, ale jak kupi 3 tony saletry po min 2700  bardziej wzwyż już nic i tak nie da.    xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Desperado napisał:

Coś nieprawdopodobnego, jak można być takimi tępymi ludźmi.

Weź nie rób z siebie klauna.

Cytuje bo usuniesz jak dojdziesz ze piszesz o sobie... 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Jeżeli będzie tak jak piszecie to chyle czoła i jestem w szoku aby poszli na aż takie lekkie podejście do tego. nie interesowałem się tym teraz , nie czytałem , ale to zbyt piękne aby było prawdziwe....

Dopłata miała zrekompensować pierwszą drastyczną podwyżkę azotowych czyli te około 1500 zł tona.

• Like 1
Opublikowano

Taki dał przykład Kowalczyk dla tych 1500 zł do tony gdzie miało to rekompensować te 3 ha po 500zl /ha... W tym czasie tak to obrazowo wyglądało i tyle... 

Nic więcej to nie znaczyło i nie ma ani słowem w rozporządzeniu o jakimś limicie 1500 zł do tyny i tyle... 

Opublikowano

Tak Zbyszku jak mówisz, chłopki coś se ubzdurali że im wszystkie koszta będą rekompensować, albo kupi tonę i weźmie pełny limit.

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Taki dał przykład Kowalczyk dla tych 1500 zł do tony gdzie miało to rekompensować te 3 ha po 500zl /ha... W tym czasie tak to obrazowo wyglądało i tyle... 

Nic więcej to nie znaczyło i nie ma ani słowem w rozporządzeniu o jakimś limicie 1500 zł do tyny i tyle... 

Ile razy mam ci powtarzać że to hipotetyczna tona i na tej podstawie będzie wyliczane.

Opublikowano (edytowane)

No to się przekonasz czy tam przekonacie jak przyjdzie czas i pora :) bo zbędna dalsza dyskusja i spieranie się :) 

Czas pokaże kto miał rację 

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, zbyszek8201 napisał:

Jeżeli będzie tak jak piszecie to chyle czoła i jestem w szoku aby poszli na aż takie lekkie podejście do tego. nie interesowałem się tym teraz , nie czytałem , ale to zbyt piękne aby było prawdziwe....

Dopłata miała zrekompensować pierwszą drastyczną podwyżkę azotowych czyli te około 1500 zł tona.

Też mi się to nie widzi trochę , ale nim się będzie składać wniosek , to się to już wyjaśni , bo gdyby tak rzeczywiście było że dadzą całą różnice , to teoretycznie zamiast kupować 7 ton nawozu , można by kupić 4,5 tony żeby się złapać w limicie

Opublikowano

Śmiesznie to teraz wygląda,że dokupić w tym momencie jakiejś saletry na zapas która realnie wyniesie 1200zł tona, bo przecież te 2300 w dopłacie oddadza. To zbyt piękne aby było prawdziwe. 

Wszyscy już przeliczyli , dokupią aby spiąć limit.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Andzej23 napisał:

ja pierd..., przeczytajcie chłopy informacje ze strony gov. Tam wyraźnie jest napisane. Jak ktoś nie wie jak policzyć to jednemu mogę wyliczyć.

30 ha , do tej pory FV 2,6 t rsm32 w cenie 2700 . Ile npk muszę kupić po 4000 zł żeby wykorzystać limit?

Ps rsm 32 a nie 26

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

Skoro coś twierdzisz to podaj przepis i tyle a nie robisz chlew bo coś ci się wydaje... A jak go nie masz to się zastanów  co to oznacza i kto tu kim jest... Nie umiesz zrozumieć co napisane to się nie porywaj na wyzywanie kogoś od... 😜

Bo piszesz o sobie i tyle 

6 minut temu, Desperado napisał:

Dobra nie kłóćmy się, wszystko się w wyjaśni lada moment samo. Dobranoc wszystkim.

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
13 minut temu, mysza103 napisał:

30 ha , do tej pory FV 2,6 t rsm32 w cenie 2700 . Ile npk muszę kupić po 4000 zł żeby wykorzystać limit?

Ps rsm 32 a nie 26

Dobre pytanie hehe.

2 wersje ...

pesymistyczna to 7.5 tony 

optymistyczna to 4.5 tony

Liczyłem tak  plus minus, z pamięci, przyjmując npk po starej cenie 1500 zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v