Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Rysiu te wszystkie vaty trzeba powoli oddawać w sprzedaży np. Zbóż,owoców, warzyw tego co wytwarzają i sprzedają rolnicy na vat.

Wiem 

Tylko w jakiej proporcji

Odliczanie - płacenie 

Zawsze sa na plusie.

Opublikowano
4 minuty temu, damian303 napisał:

Po pięciu latach od zakupu środka trwałego nic nie musisz.

To może coś się zmieniło, kiedyś księgowa mówiła że trzeba oddać pomniejszony o zużycie maszyny jakby

Opublikowano
2 minuty temu, STIG13 napisał:

Patrzcie ile wystarczy żebyśmy sobie do gardeł skoczyli 

No cały VAT z nawozu 😊

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

nie obrażąj organizacji to tu to jest MMA FAME  , zaraz ,, słowik '' wpadnie i wyrówna sobie opodatkowanie 🙃            Damian 303 a nie 3 lata teraz ?

Nie wiem jak teraz. Ja wracałem 3-4 lata temu, to było 5lat. Przy okazji okazało się, że niektóre rzeczy, nie są środkami trwałymi.

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Wiem 

Tylko w jakiej proporcji

Odliczanie - płacenie 

Zawsze sa na plusie.

Przejdź, przecież nikt nie stoi nad tobą z dubeltówką i nie każe ci być na ryczałcie... Szkoda ci że tak przeżywasz?

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No cały VAT z nawozu 😊

Nie tylko, całe społeczeństwo jakby miało okazję to by się na widły ponabijało. Ale narodem głupim, który wie że straci darmochę, itd łatwo sterować, przecież nie wyjdą im na ulicę bo ten drugi ma gorzej a nas jeszcze nie ruszają to jakoś to będzie 

Opublikowano
23 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Jakby było 23% na znoże to moze bym i poszkodował ale nie ten ochłap jefnocyfrowy.

Zacznij produkować więcej to i te 7% będzie znaczące.

Dla mnie o tyle znaczące że kupując kiedyś 2 nowe ciągniki, kilka maszyn, w ciul za paliwo nawozy i opryski , i tak opłaca mi się być RR  i mieć spokojną głowę bez skarbówki i księgowej na głowie. Więcej mam nadpłaty vatu RR jak zwrotu będąc vatowcem.

Opublikowano
5 minut temu, robercikj100 napisał:

Czekaj. Po tej obniżce VATu i tak zapłacisz więcej niż przed końcem roku 

Wystarczy że jakiś czas temu nam dowalili VAT 23% na tytoń. Niech się tym zapchają co trzeba oddać ;)

Opublikowano
6 minut temu, robercikj100 napisał:

Czekaj. Po tej obniżce VATu i tak zapłacisz więcej niż przed końcem roku 

BĘDZIE WSZYTKO WIADOMO PO ŻNIWACH JAKIE BĘDĄ ZBIORY , to się przeliczy na zyski i koszty .

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wiem 

Tylko w jakiej proporcji

Odliczanie - płacenie 

Zawsze sa na plusie.

Jak wyżej napisałem.

Jestem na plusie będąc RR. 

Ale dodam że nie jestem kombinatorem żeby brać rachunki od znajomych, i sprzedaż robić na znajomych

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Dla mnie o tyle znaczące że kupując kiedyś 2 nowe ciągniki, kilka maszyn, w ciul za paliwo nawozy i opryski , i tak opłaca mi się być RR  i mieć spokojną głowę bez skarbówki i księgowej na głowie. Więcej mam nadpłaty vatu RR jak zwrotu będąc vatowcem.

Mój Ty mentorze 🤭👏👍 podobnie myślę 

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

Rysiu te wszystkie vaty trzeba powoli oddawać w sprzedaży np. Zbóż,owoców, warzyw tego co wytwarzają i sprzedają rolnicy na vat.

weź mi tu nie pitol takich farmazonów. kiedyś pisałem 2/3 tych vatowco-ryczałtowców to wygląda tak że tato sprzedaje na ryczałcie, młody ciągnie na vacie. no i jeszcze część hektarów jak więcej to ma siostrzyczka w mieście by były maksymalne dopłaty. tyle jeśli chodzi o uczciwość, potem matacz ma pretensje że go oskubał inny matacz. no niestety Slimaków na wsi jeszcze od cholery. A potem wielkie zdziwienie, że każdy na rolnika krzywo patrzy, bo tego beczenia nie idzie słuchać, jak to 10 lat dokładają do interesu, a zlikwidować nie mogą, bo z czego będą żyć. kiedyś tak w lubelskim pięknie na spotkaniu wypunktował porzeczkowca Kalinowski gdy był ministrem rolnictwa. Rolnik wyskoczył z pretensjami że 5 lat dokłada do interesu, na to dostał tekstem to po co zwiększył areał o 300% i z czego to była cisza bo się nie spodziewał, że jakiś polityk przyjedzie przygotowany na spotkanie.

panowie i nieliczne Panie nie oczekujcie od władzy i innych współczucia i uczciwości jak między sobą się szwabicie ile wlezie, czy to na sprzedaży zboża z robakiem hodowcom, czy używanego sprzętu bardziej opłakanego niż niemiec gdy auto oddawał, czy to na sprzedaży jałowic czy prosiąt.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Dla mnie o tyle znaczące że kupując kiedyś 2 nowe ciągniki, kilka maszyn, w ciul za paliwo nawozy i opryski , i tak opłaca mi się być RR  i mieć spokojną głowę bez skarbówki i księgowej na głowie.

Ja również doszedłem do tego wniosku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co do bycia na VAT - opłaca się wchodzić tylko jak ostro inwestujemy , potem 5 lat i ucieczka na RR - tak było do dziś.

Ciekawe teraz co zrobia z ryczałtem dla RR , czyżby obniżka do 0% ?  , więc kompletnie przez pół roku nie będzie się opłacało być RR.

Jak tak to zaraz można się spodziewać kolejek w skupach , póki ryczałt jest...

A jak nie to VATowcy będą uciekać na RR , nawet płacąc kary nim minie 5lat od inwestycji...

Nie ma to jak na szybko pisane na kolanie prawo....

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

watowcy tarcze dawno dostali i czas płacić. 

nic nie dostałem, bo jestem rolnikoem , firmy handlujące dostały

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ważne żeby zdrowie bylo

e tam ważne. co masz przeznaczone, to będziesz miał... dobrze gadam?

Opublikowano

nie zostanie tak. zbyt dużo rozdał pis by utrzymać to wszystko w ryzach.

Opublikowano

Pomoc dla wybranych ot co, przecież większość małych gospodarstw to rr a wiadomo lepiej pomagać większości niż mniejszości na tym polityka się opiera, pis pomaga tym gdzie ma lepsze poparcie, polityka panowie + ładnie nas skłócą xD

Opublikowano

Koledzy rolnicy nie wiem jak u was ale u mnie na Mazowszu to codziennie z lokalnego składu wyjeżdża nawóz do rolników i to po kilka aut po 20 big bagow, nowe dostawy też wjeżdżają i gdzie ta solidarność nasza? Jeżdżę do pracy i z pracy to widzę co się dzieje. Ta cała sraczka zaczęła się zaraz po świętach jak było zamieszanie czy saletra 4500 czy 3k

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v