Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma co liczyć na dopłatę, tylko ruszyć głową i zacząć uprawiać swoje pola tak by zuzywac okrojone  dawki nawozów, zacząć stosować odpowiedni plodozmian, międzyplony i przestać się oszukiwać, że IV, V czy VI klasa to kompleks pszenno buraczany.  

Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

Płacąc za nawóz 2900 tona, kupione 10t, mając ponad 16ha dostanę jakieś 6700 

Czy źle liczę i muszę kupić jeszcze raz 🤭😂

Dostaniesz 8 tyś pod warunkiem że taka masz różnice w zakupionym nawozie miedzy tym sezonem a poprzednim, jesli na ultre dadzą to mi pasuje 500 do ha

Opublikowano

Pokalkulowałem,  w najlepszym razie dostanę na dwie tony nawozu czyli na 2,5ha rzepaku na wiosnę 😂

Opublikowano
10 minut temu, miwigos napisał:

Dostaniesz 8 tyś pod warunkiem że taka masz różnice w zakupionym nawozie miedzy tym sezonem a poprzednim, jesli na ultre dadzą to mi pasuje 500 do ha

Mam 9 ornego 6 tuzów i 1 trawa na gruntach ornych. 

Czyli potrzebne fv za nawóz z tamtego roku? 

Ciekawe co ze wschodnim npk, czy dadzą 

A może sankcjie na nawozy wschodnie 😂

We wrześniu npk płaciłem po 2200, to pewnie przepadło 

23 minuty temu, danielursus3p napisał:

Nie ma co liczyć na dopłatę, tylko ruszyć głową i zacząć uprawiać swoje pola tak by zuzywac okrojone  dawki nawozów, zacząć stosować odpowiedni plodozmian, międzyplony i przestać się oszukiwać, że IV, V czy VI klasa to kompleks pszenno buraczany.  

Do tej pory była alternatywa w bydle przy tych ziemiach. 

Dziś dostawca pasz mówił że bida już jest. 

Wszystko poszło w górę i już paru zrezygnowało z zakupu śrut, pełnoporcjówek, biorą jedynie witaminy. 

Mleko do cieląt praktycznie się nie sprzedaje 

Opublikowano
33 minuty temu, Karol6130 napisał:

Mam 9 ornego 6 tuzów i 1 trawa na gruntach ornych. 

Czyli potrzebne fv za nawóz z tamtego roku? 

Ciekawe co ze wschodnim npk, czy dadzą 

A może sankcjie na nawozy wschodnie 😂

We wrześniu npk płaciłem po 2200, to pewnie przepadło 

Do tej pory była alternatywa w bydle przy tych ziemiach. 

Dziś dostawca pasz mówił że bida już jest. 

Wszystko poszło w górę i już paru zrezygnowało z zakupu śrut, pełnoporcjówek, biorą jedynie witaminy. 

Mleko do cieląt praktycznie się nie sprzedaje 

Nie znam się zbytnio na hodowli bydła, ale czy sruty rzepakowej nie dało by się np śrutą słonecznikową zastąpić? Sojowej np grochem? Tak tylko gdybam. Nie znam się na tym to mnie poprawcie. Jedno i drugie U nas z powodzeniem urośnie. 

Co do nawożenia zbóż, myślę że przy tych ilościach obornika/gnojowicy, która mleczarze dysponują z nawożenia PK można by się całkiem wycofać. Dawkę N na start wiosna i to wszystko. To samo z kukurydzą. W podsiewacz ze 100 kg polidapu i ze 250 Mocznika przedsiewnie. Z soli potasowej myślę, że można by się całkiem wycofać. 

Zadbać przy tym o pH i zawartość magnezu w glebie. 

Moim zdaniem nie liczą się rekordy plonów, a wynik ekonomiczny. 

Nie wiem jak tam dokładnie było, ale ponoć Twój dostawca twierdził na dzień przed kosmicznymi podwyzkami cen nawozów, że z nawozów się wycofuje i zostają tylko pasze i węgiel. To hugo wie czy taka bida czy taka gadanina. 

Opublikowano

Trafiłem wczoraj na artykuł że jakiś duży  producent nawozów zwiększa produkcję o 200%, wcześniej było  info o awariach naszych firm i po kilku dniach że zwiększają produkcję, jak to w końcu jest? Czy to nie zagrywka aby panikę wywołać i ceny nakrecić?

Opublikowano

a ja myślę że kto nie da ten przegra 

bo dziś się cieszy że nie wydał 3 tys na nawozy a za rok może będzie płakał bo zebrał 3 tony a nie 7 pszenicy po 2000zł/t

druga sprawa to co jest w ziemi coś tam wyżywi rośliny ale za rok już będzie bieda , za dwa lata jeszcze gorsza 

to takie błędne koło jak spłacanie kredytów kredytami 

Opublikowano

A co jeśli ktoś kupi np saletrę po 4,5 tyś/t, ma gleby V i VI klasy, przyjdzie susza, zbierze 2t z hektara i w dodatku sprzeda plony podczas żniw bo nie ma magazynu z ceną załóżmy 900 zł/t bo wszyscy muszą zarobić. Czekam na odpowiedzi 😁

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

ja mam takie ziemie że w 2019/20 miałem lepsze plony niż w 2021 

Przed chwilą, krilan06 napisał:

przyjdzie susza, zbierze 2t z hektara

a to jak saletra była po 1000-a zboże po 700 to miał lepiej? Chyba nie 

• Like 1
Opublikowano

To był suchy dość rok prawda Paweł? To też mam takie gleby. Jak mokro całkiem to chujuwa, ale teraz znowu jest aż zbyt sucho. 

5 minut temu, krilan06 napisał:

A co jeśli ktoś kupi np saletrę po 4,5 tyś/t, ma gleby V i VI klasy, przyjdzie susza, zbierze 2t z hektara i w dodatku sprzeda plony podczas żniw bo nie ma magazynu z ceną załóżmy 900 zł/t bo wszyscy muszą zarobić. Czekam na odpowiedzi 😁

W takim przypadku uprawiać żytko łubin owies, dużo międzyplonów. Nawozy ograniczyć do minimum. Lepiej zebrać 3 tony z małym nakładem jak 4.5 z dużym.

Opublikowano
35 minut temu, danielursus3p napisał:

Nie znam się zbytnio na hodowli bydła, ale czy sruty rzepakowej nie dało by się np śrutą słonecznikową zastąpić? Sojowej np grochem? Tak tylko gdybam. Nie znam się na tym to mnie poprawcie. Jedno i drugie U nas z powodzeniem urośnie. 

Co do nawożenia zbóż, myślę że przy tych ilościach obornika/gnojowicy, która mleczarze dysponują z nawożenia PK można by się całkiem wycofać. Dawkę N na start wiosna i to wszystko. To samo z kukurydzą. W podsiewacz ze 100 kg polidapu i ze 250 Mocznika przedsiewnie. Z soli potasowej myślę, że można by się całkiem wycofać. 

Nie wiem jak tam dokładnie było, ale ponoć Twój dostawca twierdził na dzień przed kosmicznymi podwyzkami cen nawozów, że z nawozów się wycofuje i zostają tylko pasze i węgiel. To hugo wie czy taka bida czy taka gadanina. 

Wiesz że od 3 tygodni mamy wojne na ukrainie gdzie ukraina jes największym producentem słonecznika na świecie i ceny śruty i oleju słonecznikowego wyjebało w kosmos czy żyjesz pod kamieniem?

Opublikowano
miwigos napisał:

22 minuty temu, krilan06 napisał:

Ja pindolę - główne wydanie Wiadomości- pierwsza wiadomość - rolnicy dostaną dopłaty do nawozu! No co za kuźwa tępe pały 🤯🙆‍♂️😱

Nie siej propagandy, 20 minut było o wojnie ,później krótko o dopłatach do nawozu

Nie mogą dopłacać zakładom , bo nwóz idzie za granice też

25 tysiącami nie pogardze

Typowy lizacz pisowskiego kukla 😎 Pewnie i rodziny byś się wyrzekł dla kilku pln.ów 😡

Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał:

Wiesz że od 3 tygodni mamy wojne na ukrainie gdzie ukraina jes największym producentem słonecznika na świecie i ceny śruty i oleju słonecznikowego wyjebało w kosmos czy żyjesz pod kamieniem?

Ups nie wiedziałem, ale ze mnie głąb 😬  dobrze, że mamy doskonałych dyplomatów, analityków gospodarczych tudzież obeznanych w każdej dziedzinie gospodarki użytkowników. 

14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Czyli Ty boisz się  mokrego roku inni suchego, gwarancji co będziemy zbierać nikt nam nie da, tak samo z cenami zbóż nie wiadomo do końca  co będzie. 

A i owszem. W zeszłym mokrym roku część wygnilo część zostało na polu i gówno z tego było. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Soja i rzepak 

Białko żwaczowe i jelitowe. 

Co do grochu to nie mam pojęcia, kolega próbował to biegunki dostały. 

Młuto też niektórzy dają. 

Orlen z Ż.. go kąsa cały czas. 

Nawóz ponoć prawie bez zarobku sprzedawał. 

W tamtym roku był pod kukurydzę dawany obornik 

Mocznik 250

Soli 250

Polidap 140 w podsiewacz 

W tym roku poszedł obornik 

Dam 150 mocznika i 300 npk 7-20-30 w podsiewacz. 

Sąsiad mocznika daje parę lat 140 kg. 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

ja mam takie ziemie że w 2019/20 miałem lepsze plony niż w 2021 

a to jak saletra była po 1000-a zboże po 700 to miał lepiej? Chyba nie 

No miał lepiej bo sprzedał 2 tony i kupił 1400kg saletry teraz sprzeda 2 tony dostanie 3000 i kupi 650kg saletry 

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Zaraz powiedzą że to nie realne i napewno zboże w żniwa po 1500 a jak przechowasz to 2000 bo wojna na Ukrainie 

Nie rozumiem fenomenu że nikt nie zakłada że zboże może w żniwa być sporo tańsze niż obecnie ale ja się nie znam 

• Like 1
Opublikowano

Tak jak mówiłem, na żywieniu bydła mlecznego się nie znam. Nigdy nie było mi to potrzebne do wiedzy to sie i nie uczyłem. To jest tylko moje takie gdybanie, jak gdyby laika. 

Co do nawozów to wydaje mi się że mój dostawca jak na okoliczne możliwości podchodzi do tematu najbardziej uczciwie i najmniej cwaniacko do tematu, niestety na podejściu do sprawy jakiś czas temu twój dostawca w kwestii nawozów stracił bardzo w moich oczach. Współpracować raczej nie będziemy. Finalnie brakujący azot (w sensie na wszystkie uprawy) dokupilem u Jacka, mleczarze z WM i okolic wykupili wszystko u mojego dostawcy, nie było nic co by mnie interesowało.  

16 minut temu, Karol6130 napisał:

Soja i rzepak 

Białko żwaczowe i jelitowe. 

Co do grochu to nie mam pojęcia, kolega próbował to biegunki dostały. 

Młuto też niektórzy dają. 

Orlen z Ż.. go kąsa cały czas. 

Nawóz ponoć prawie bez zarobku sprzedawał. 

W tamtym roku był pod kukurydzę dawany obornik 

Mocznik 250

Soli 250

Polidap 140 w podsiewacz 

W tym roku poszedł obornik 

Dam 150 mocznika i 300 npk 7-20-30 w podsiewacz. 

Sąsiad mocznika daje parę lat 140 kg. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v