Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiadomo, chcą zrobić panikę a potem szybko sprzedać i zarobić majątek. 

U nas to samo było w grudniu, na magazynie pełno, ale sprzedaż wstrzymana. A jak normalny rok, to przyjeżdżali i d*pę truli żeby kupić to i tamto.

• Like 1
Opublikowano

Za 2800 brutto kupilem w listopadzie, pomyślałem że drogo no ale ch..j trzeba kupić. Kupiłem 2/3 tego co potrzebuję a resztę miałem dokupić w kwietniu, Patrząc na cenę 5000zł mogę  powiedzieć że nie kupię  na drugą dawkę nic i będzie jedna.

Opublikowano
12 godzin temu, Alanio2011 napisał:

Tez tak mysle.Sasiad smial sie ze mnie bo kupilem saletrzak w czerwcu 2021 .Stwierdzil ze on nie  bedzie mrozil kapitalu. Teraz ma kapital ale nie ma nawozu.

I w podliczeniu końcowym sąsiadowi zostanie więcej w kieszeni, a ty jedynie nabijesz kieszenie innym 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

saletrzak 4500

a u nas 5400

Opublikowano (edytowane)

Jak tak patrze na te ceny to mi się z hazardem kojarzą kupiłem polidap po 3600 a teraz polifoska droższa.

Ale na przyszły sezon to mają ten gazociong baltik pipe uruchomić we wrześniu to powinno tanieć.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 5
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Mikua napisał:

I w podliczeniu końcowym sąsiadowi zostanie więcej w kieszeni, a ty jedynie nabijesz kieszenie innym 

Widać że z ciebie biznesmen po podstawówce ledwo skończonej

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Wy za to rolnicy po studiach i co roku macie jak macie, a i co roku coraz gorzej xD nie ma takich drugich jak wy, co tak wypier***ł rząd xD

• Haha 2
Opublikowano

Jak kupił nawóz w czewcu po 1400 to nie zarobi , Ty na pewno leżysz nic nie robisz i kasa z nieba leci, nie studiowałem , jak miałem tyle lat co Ty to sześciedziesiątką zapierdzielałem,

Opublikowano
Kvba napisał:

Był jakiś oficjalny cennik nawozów fosforowych, potasowych? Tylko azot wszędzie lata. Zna ktoś jakieś ceny fosforowych?

Ja w lutym kupiłem superfosfat prosty po 1500 a w marcu dokupiłem po 1400

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Jak tak patrze na te ceny to mi się z hazardem kojarzą kupiłem polidap po 3600 a teraz polifoska droższa.

Ale na przyszły sezon to mają ten gazociong baltik pipe uruchomić we wrześniu to powinno tanieć.

Ty już się chyba gubisz w zeznaniach Strongman 🤭 podobno w lato na dwa lata nakupiłeś nawozu, ja w czerwcu pod jesienne zasiewy wziąłem 2t polidapu po 2400, w styczniu końcówkę nawozów brałem to był coś niecałe 3500. Kiedy te 3600 płaciłeś? A teraz jeszcze nadzieja na " gazociong"    🤪 to masz te zapasy w końcu czy nie? 😂

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, miwigos napisał:

Jak kupił nawóz w czewcu po 1400 to nie zarobi , Ty na pewno leżysz nic nie robisz i kasa z nieba leci, nie studiowałem , jak miałem tyle lat co Ty to sześciedziesiątką zapierdzielałem,

zarobi na nawozie , a nie na tym że posiał

jak wam przyjdzie kupować nawóz na nastepny sezon po obecnych cenach to pogadamy 

tym co już kupili na 2 sezony inne ceny  uciekają

Opublikowano (edytowane)

Wylicz koszty po nowych cenach, tak na szybko do tej pory było koło 3 tyś,obecnie 7-8 tyś, czyli około 4-5 ton pszenicy, zależy ile kosisz,jaka ziemia , a co będzie za rok  to zobaczymy , nie wiemy co bedzie za tydzień, 

Ci co sobie dobrze radzili do tej pory , poradzą sobie ,jeśli im zdrowie pozwoli

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

najlepsze jest to że nawozy 1,5 tyś w góre bo gaz drogi ok, ale jak nawozy idą w góre a pszenica tanieje bo na giełdzie tanieje jest coś nie tak. W mojej okolicy będzie druga Brazylia co drugie pole soja 🙂 i ten azot niech leży na składzie po parę lat. Ja bym już o azocie nie myślał w tej cenie wolałbym zebrać 3 tony bez azotu ale za wszelką cene trzeba przygotować miejsce na przechowanie plonów żeby nie oddać za darmo na żniwa. Saletra 4600 zamiast kupowac 10 ton saletry to lepiej wybudowac silos i sprzedać 3 tony/ha pszenicy po 3000 tyś w grudniu.

• Like 2
Opublikowano

Rolnikowi przywieźli kilka big bagow NPK z firmy phosagro. To darł się, że nie chce takiego nawozu, bo ruski, nie będzie wspierał kraju który wywołał wojnę, itp. Zadzwonił do swojego sprzedawcy z pretensjami. Ten mu na to, "ok, zabierzemy i przywieziemy polska polifoska ale na 1 tonie będzie drożej o 200 zł". A ten rolnik wtedy mowi: "nie, nie zabierać, ten nawóz może zostać... " Puenta z tego : punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v