Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak jest tak dobrze w handlu to bierz sie za niego. Wez kredyt w banku na 800tys nakupisz zboza a potem go z zyskiem sprzedasz. 

Weź powiedz ile osób ma udział w Twoim sukcesie. Ojciec, rodzina i znajomi i zabezpieczenie w postaci gospodarstwa. Gadasz stekasz a sam od podstaw ile zbudowałeś?

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak jest tak dobrze w handlu to bierz sie za niego. Wez kredyt w banku na 800tys nakupisz zboza a potem go z zyskiem sprzedasz. 

Gadka głupiego.  A jak jest tak dobrze w rolnictwie to czemu handlarz czy kto inny nie weźmie z 2-3 mln kredytu i nie zajmie się rolnictwem? Kupi ze 30 ha po 50 tyś to już 1,5 mln, jakiś kombajn , ciągniki , maszyny i inne magazyny czy silosy i powinno te 3 mln starczyć.  

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Już po nowym roku miała być po 5 i ciągle rosnąć . Aktualnie to doją nas pośrednicy a w największym stopniu zakłady państwowe. W te bajki po 5 tyś to chyba głupi uwierzy. Od nowego roku już każdy krzyczał że co kolejna dostawa to nawóz będzie tylko droższy a jest co dostawa tańszy. Miało go zabraknąć i grupa azoty zachęcąła do kupna bo nie będzie co siać a sie okazało że magazyny pełne i wydzwaniają żeby brać a został tydzień do marca i legalnego wiazdu z nawozami. Doją głupich chłopów jak mogą 

Tu tylko parę osób przyznało się że mogli kupić nawóz po 1.5 tys tona a teraz kupili po 3tys i co są idiotami. Tak jak możemy kupować po 5 tys i też stanie się to normalne. Sytuacja jest nieprzewidywalna Rosja jak odetnie Europę od swoich surowców to jesteśmy w Czernej d*pie. Putin już szykuje port na wysyłkę potasu od Łukaszenki...czas pokaże

Opublikowano
10 minut temu, witejus napisał:

Ależ oczywiście że możesz

Jak najbardziej ,jak pasuje cena kupujesz i płacisz nie pasuje cena  nie kupujesz.To jest taka oczywista oczywistość jak jeden powiedział że nie wiem po co w ogóle o tym pisać

Nie rozumiesz o czym pisze. Handlarz ci towaru poniżej kosztu nie sprzeda bo jak będzie sprzedawał poniżej to zbankrutuje. Druga sprawa to ma towar długoterminowy ze jak nie dziś to za rok lub za dwa sprzeda itd.  I np za dwa lata cena która była wcześńiej za wysoka za te dwa lata wydaje się atrakcyjna to ktoś kupuje i jest jakis zarobek. Ja mleka nie przetrzymam z maja aż do grudnia gdy cena jest najwyższa. 

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie rozumiesz o czym pisze. Handlarz ci towaru poniżej kosztu nie sprzeda bo jak będzie sprzedawał poniżej to zbankrutuje.

Sam nie rozumiesz co piszesz,ty też jak będziesz sprzedawał poniżej kosztów to zbankrutujesz

42 minuty temu, krzychu121 napisał:

Druga sprawa to ma towar długoterminowy ze jak nie dziś to za rok lub za dwa sprzeda itd.  I np za dwa lata cena która była wcześńiej za wysoka za te dwa lata wydaje się atrakcyjna to ktoś kupuje i jest jakis zarobek

Może sam zastosuj się do swoich recept.

• Haha 1
Opublikowano

ja mam nadzieję że dotacji do nawozów w takiej formie jak się  przewiduje nie będzie bo to zwyczajnie nieuczciwe jest, część ludzi specjalnie sprzedawała po żniwach część zbiorów by właśnie zaopatrzyć się czy to w nawozy czy opryski i im nikt za to nie zwróci że taniej sprzedali pszenicę. Wszystkie dotacje tego typu nic dobrego nie powodują

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, staszek1234 napisał:

im nikt za to nie zwróci że taniej sprzedali pszenicę

Co im ma zwracać?tanio sprzedali,tanio kupili i jeszcze im zwracać?może dopłacić do pszenicy?

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, staszek1234 napisał:

ja mam nadzieję że dotacji do nawozów w takiej formie jak się  przewiduje nie będzie bo to zwyczajnie nieuczciwe jest, część ludzi specjalnie sprzedawała po żniwach część zbiorów by właśnie zaopatrzyć się czy to w nawozy czy opryski i im nikt za to nie zwróci że taniej sprzedali pszenicę. Wszystkie dotacje tego typu nic dobrego nie powodują

To mają pecha życie Unia lubi dopłacać do wszystkiego wiec niech dopłacają i do nawozów w czym problem każdy lubi dopłaty .

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Co im ma zwracać?tanio sprzedali,tanio kupili i jeszcze im zwracać?może dopłacić do pszenicy?

jeśli miało by być uczciwie to tak, powinni dopłacić do do tony pszenicy jak tym co dostaną do nawozów, ale wiem że uczciwie nie będzie

• Like 1
Opublikowano

gaz już któryś dzień z kolei w górę, jak patrzę na tempo wzrostu to podobna sytuacja z listopada grudnia gdy już większość mówiła że nawozy będą tanieć a szły w góre

Opublikowano
19 minut temu, tracker napisał:

Unia pewnie nie zezwoli na dopłaty, chyba że rolnik będzie lgbt wtedy to oczywiście co innego ...

I prawidłowo , ja część pszenice po 700 w żniwa sprzedałem i kupiłem saletry  , później pszenica była po 1300 to do kogo teraz mam iść ... 

Opublikowano
staszek1234 napisał:

Ale taniej mogli kupić saletrę... 😏

Opublikowano
3 minuty temu, Bercik92 napisał:

Ale taniej mogli kupić saletrę... 😏

każdy mógł kupić taniej, ale duża część myślała że będzie taniej a wyszło że było drożej tylko, analogiczna sytuacja jak z kredytami frankowymi, myśleli że zarobią a okazało się że niekoniecznie to płacz i krzyki, że wszyscy ich oszukali

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v