Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Nie fitotoksyczność w solfanie a interreakcja z innymi środkami.

Solfan silnie i długo przylega do liścia. Chodzi o to że jeśli w za małym odstępie czasu i wyższej temp zastosujesz CK to poparzysz liście. Musi być  7dni odstępu.

Ale to do weryfikacji bo mogłem coś pomylić.

Edit. Już przypominam sobie, to dotyczy zabiegów z czystą siarką  i zabiegu solfanem ( więc z CK może być podobnie). Musi być odpowiedni odstęp czasu bo zielonego liścia możesz nie znaleźć. Widziałem właśnie taki ben gairn. 

Jak masz kontakt to dr Fura chyba ma różne recepty na różne bolączki.  Ja jakoś tak zagnuśniałem i jadę po staremu. 

Ale w przyszłym sezonie będę rozważał CK

W każdym ogrodniczym siarkę kupisz. 

Wapno palone w częstocicach np.

Też jest do dostania choć wapienniaków co raz mniej.

Kilka lat temu starą chałupę sprzedałem do pieca na wypalenie wapna. Taki jeden zasyp kamienia wypala się około 3tyg i trzeba olbrzymią ilość drzewa.

Dziś przejeżdżałem przez Osiek, mają kopalnię siarki. Współczuć mieszkańcom jej zapachu

Jakie dawki Ck proponujesz w czarnej i czerwonej porzeczce bo zauważyłem, że czarna trochę się oparza a  czerwona w ogóle może za duzo dawałem?

Opublikowano

Szczerze to nie znam dawek. Na pewno niższe jak w jabłoni

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Raz byłem na przetargu i emocje się udzielają. Cała licytacja trwała dosłownie chwilę. Ze 120tys zakończyła się na 350.

Ja ustaliłem sobie limit 320 a i tak doszedłem do 335.

Dałbym te 350 wówczas, ale wiedziałem że to nie ma sensu bo gość był w transie. Jeden nie kończył zdania z kwotą a ten już krzyczał, dosłownie nową cenę. Prosili nawet o wolniejszy przebieg licytacji w celu sporządzenia stenogramu😆

Też raz byłem bo tylko jedna działka a raczej działki były w wiosce , to wywoławcza było 120 dt za 15 ha , ale że było nas 4 to stawka szła , jeden odpadł po 14 dt , a i tak przyśpieszyłem bo licytowali się o 1 dt 😀 , wolałem o 5 czy 10 dt , doszliśmy do mojej stawki 17 dt no i odpadłem , w oczach komisji niedowierzanie , ale dwóch zostało podbijali się do 20 dt o te 2-3 dt , a potem już jeden dał sobie spokój prawie ... bo widział że drugiemu zależy i tylko podbijał . To ten co mu zalerzało wzdychał i podawał cenę, doszedł do 24 dt , w oczach komisji nic nie było 😆.

Ale to dwa lata temu , u nas tereny trudne , wcześniej nawet jeden wylicytował w gminie 20dt za ha , wytrzymał z 3 lata i oddał czy zabrali .

A teraz przy tej cenie nawozów i wszystkiego niewiadomo ile dawać 

Opublikowano

U mnie region bez hodowli 5 ha poszło  za 150dt ziemia 5-6 klasa 30% działki stoi co drugi rok pod woda na 2 lata z możliwością przedłużenia, wzieła to młoda osoba z sąsiedniej gminy.  Wyjdzie jakieś 3 tyś za ha, w agencji nie dowierzali bo w powiecie największy czynsz to 13dt/ha prze ostatnie 10 lat rok temu.   Przyjechał inny wariat z sąsiedniej  gminny i nabijał 1.5ha facetowi który miał własność obok, ale już się podobno skończył.  

Najgorsze przy tych cenach jest to że ryzyko coraz bardziej rośnie bo niestety stawiamy coraz więcej do puli, a niestety pogoda i ceny zbóż są tak samo nie przewidywalne. 

Ktoś w dolnośląskim kupował sól potasową? 

Opublikowano
Uszek1988 napisał:

kupiona 1t siarczanu amonu Pulsar 2100zł Osadkowski

Będziesz sypał na zboże ten siarczan? W jakich ilościach? U mnie na składzie siarczan Pulsar po 1700zł.

Opublikowano
Axd529 napisał:

Uszek1988 napisał:

kupiona 1t siarczanu amonu Pulsar 2100zł Osadkowski

Będziesz sypał na zboże ten siarczan? W jakich ilościach? U mnie na składzie siarczan Pulsar po 1700zł.

tak na zboze 200kg/ha, muszę zakwasic 5ha bo mam ph ponad fest różnica cenowa mój najdroższy nawoz jaki kupiłem.

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się że to nie ceny nawozów będą problemem, klimat zmienia się w zastraszającym tempie i może być tak że z tych mniej zasobnych pól zbierze się więcej niż tam gdzie poczyniono konkretne nakłady. Im bardziej pola zadbane tym łatwiej poddadzą się deszczą nawalnym ,huraganom ,gradom itp.

Jest to przerażająca perspektywa ale coraz bardziej namacalna

Edytowane przez Maniekkkk
  • Confused 3
Opublikowano

tak to wlasnie wyglada- w tamtym roku tylko u "unijnych" rolnikow zboza staly. 

do tego zboza bez nawozenia azotowego albo z malym nie wymagaja ochrony na grzyba i przeciw wyleganiu.

saletra 287

polifoska 8-20

mocznik 400

lokalny sklad pod wadowicami

Opublikowano
Dnia 14.02.2022 o 15:53, mysza103 napisał:

Nie chce mi się za bardzo wierzyć w tą cenę , ale skoro tak twierdzisz że kiseryt tyle kosztuje , to tak pewnie jest . Oczywiście mówimy o kizerycie oryginalnym . U mnie kizeryt -1850 

siarczan magnezu -1200 

rsm 32 - 2800

rsm 26 - 2680

saletra - 3000

Dziś kupiłem bo we workach nadal brak. 1650 do zapłaty za tonę BB Esta Kieserit. Łódzkie, lokalny skład. 

Poza tym w okolicy brak kizerytu. 

Opublikowano
49 minut temu, Maniekkkk napisał:

Wydaje mi się że to nie ceny nawozów będą problemem, klimat zmienia się w zastraszającym tempie i może być tak że z tych mniej zasobnych pól zbierze się więcej niż tam gdzie poczyniono konkretne nakłady. Im bardziej pola zadbane tym łatwiej poddadzą się deszczą nawalnym ,huraganom ,gradom itp.

Jest to przerażająca perspektywa ale coraz bardziej namacalna

Większych bzdur dawno nie czytałem. Według powyższej teorii nie można nawozić żadnego pola, bo można nie zebrać 😂 jakoś ostatnie kilka lat klimat jest bardzo dynamiczny i to co urosło to wszyscy wszystko zebrali. Człowiek nie ma wpływu na klimat. 

• Like 2
Opublikowano

naprawde ???  masz jakies porownanie pola z pelnym nawozeniem npk a takim co z wiaderka dziadek sypnal worek saletrzaku ??? widziales jak jedno i drugie pole wyglada po nawalnicy 120 km /h.

widziales pszenice na II a klasie i tego samego wlasciciela pareset metrow dalej na IV b ??

zrozumiales o co chodzilo koledze ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v